Mikado - Kenniscentrum interculturele zorg  
 
   home       over mikado       activiteiten       publicaties       nieuws       agenda       abonnement       inloggen      English  
 
 

Agenda

Huiselijk geweld in de Surinaamse gemeenschap

datum: 4 juni 2004
plaats: Amsterdam-Oost

Het Surinaams Inspraak Orgaan (SIO) voert sinds vorig jaar in samenwerking met de vrouwenorganisatie SAN-Oost te Amsterdam en Vrouwenorganisatie Sitara een project uit over het bespreekbaar maken van taboe’s rond huiselijk geweld binnen de Surinaamse gemeenschap en het organiseren van trainingen voor het werken met slachtoffers en daders van huiselijk geweld. De trainingen zijn specifiek op de doelgroep gericht en worden verzorgd door de Amerikaanse psychologe/psychotherapeute Namonyah Soipan. Zij werkt vanuit holistische en shamanistische principes waarbij zij in haar benadering geen scheiding aanbrengt in lichaam, ziel en geest. Haar stelling is dat het lichaam pijnlijke ervaringen vasthoudt die vervolgens invloed hebben op emoties en gedrag. Haar workshops zijn gericht op de behandeling van trauma’s op divers gebied. In haar werk gaat zij ervan uit dat westerse verbale methoden onvoldoende effect sorteren bij migranten vrouwen en mannen met traumatische ervaringen.

Onderdeel van het project was tevens een aantal radiouitzendingen via lokale Surinaamse media. Deze hebben vele, vaak heftige, emotionele reacties losgemaakt, zowel bij vrouwelijke als mannelijke slachtoffers en daders.

De expertmeeting is bedoeld om de ervaringen uit de radioprogramma’s uit te wisselen en de methode voor bespreekbaar maken en aanpak van trauma’s als gevolg van huiselijk geweld inzichtelijk te maken. Op interactieve wijze zal van gedachten gewisseld worden over toepasbarheid, effectiviteit, verdere ontwikkeling en implementatie van de 'nieuwe' methodieken en werkwijzen. Met een meer gerichte en diepgaande aanpak kan voorkomen worden dat de geweldsspiraal wordt gecontinueerd waarbij slachtoffers later daders worden.

Deelname is gratis.
Het SIO nodigt u van harte uit de expertmeeting bij te wonen. Uw deelname kunt u telefonisch (020-6680288 / 0618362577 of per email urmydmacnack@planet.nl, kenbaar maken.

Namens SIO
Urmy Macnack

*Linnaeusstraat 35 F is met het openbaarvervoer te bereiken met de tramlijnen 7, 9 en 3


> http://

 


meer evenementen 
 
Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder toestemming van Mikado.