Mikado - Kenniscentrum interculturele zorg  
 
   home       over mikado       activiteiten       publicaties       nieuws       agenda       abonnement       inloggen      English  
 
 

Nieuws
   reageer      printversie  

Uit huis geplaatst op basis van vermoedens
Onbevestigde vermoedens van Jeugdzorg, een weigering tot meewerking aan het onderzoek en weg zijn ze: de vier kinderen van Farid en Fatima werden tien maanden geleden uit huis geplaatst. Was het terecht, of is er sprake van interculturele misverstanden? Totdat de rechter daarover oordeelt, blijft het stil in het huis van Farid en Fatima.

Vier kinderen in de leeftijd van drie maanden tot 13 jaar werden weggehaald bij een echtpaar in Rotterdam. De reden: Jeugdzorg vermoedde dat zij thuis werden bedreigd in hun ontwikkeling. Het dramatische verhaal van Farid en Fatima en hun vier uit huis geplaatste kinderen werd verteld in de zaterdagbijlage van NRC Handelsblad.

"We komen uw kinderen halen"
Op 15 november 2007 stond de politie voor de deur bij het echtpaar. Ze deelden mee: "Wij komen uw kinderen ophalen." De uit huis plaatsing kwam voor het gezin als een grote schok ľ ondanks het feit dat Jeugdzorg hen al een tijdje in de gaten hield. Inmiddels zijn de kinderen al bijna een jaar uit huis.

Gezinsproblemen
In het dossier staat niet dat Farid en Fatima hun kinderen hebben mishandeld, misbruikt of verwaarloosd. Ze zijn niet verslaafd en hebben een stabiel huwelijk. Wel kampte het gezin met problemen. De oudste kinderen werden hevig gepest door buurtkinderen. De oudste jongen zegt door jongens geslagen en seksueel misbruikt te zijn en ging op school seksueel grensoverschrijdend gedrag vertonen. De school schakelde het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling (AMK) in.

Zorgen bij Jeugdzorg
Jeugdzorg stuurde een gezinsverzorgster. Uit het verslag blijkt dat het huishouden niet bepaald op haar Hollandse ideaal van rust, reinheid en regelmaat leek. Zo viel het de verzorgster op dat de oudste kinderen vaak zelf iets te eten klaarmaakten, terwijl moeder met zeer harde stem in het Arabisch vanaf de bank opdrachten gaf. De suggestie dat de oudste dochter te veel verantwoordelijkheid had in huis, stuitte bij moeder op onbegrip. De inzet van een dochter in het huishouden is binnen de Marokkaanse cultuur heel normaal, naar moeders zeggen," noteert de verzorgster. "De kinderen luisteren niet goed naar haar" en "Het jongste zoontje wordt gepaaid met snoep en fruit."

Wel liefde, geen vaardigheden
Aan Fatima's liefde voor haar kinderen en haar goede wil twijfelden de gezinsverzorgsters niet. Maar: "Ze sprong wel ruw met haar om. De baby kreeg bovendien borstvoeding wanneer ze wilde. Ik heb hier geen structuur in kunnen ontdekken." Volgens het verslag ontbrak het Fatima aan pedagogische vaardigheden. De conclusie was dat de moeder de verantwoording voor het wel en wee van de kinderen wel op zich wil nemen en ook veel van ze houdt, maar geen inzicht heeft in wat er allemaal nodig is voor een optimale ontwikkeling van kinderen. Dit is echter doorgaans geen aanleiding voor Jeugdzorg om over te gaan tot uit huis plaatsing.

Escalatie
De zaken beginnen echter uit de hand te lopen wanneer in huis een ongeluk gebeurt. De baby loopt, door wild gedrag van zijn broertjes, een beenbreuk op. Dit wekt argwaan in het ziekenhuis, waarna opnieuw een melding wordt gedaan bij het AMK. Intussen blijkt de oudste zoon op school steeds meer seksualiserend gedrag te vertonen. Hij wordt onderzocht, de arts constateert littekens over zijn hele lichaam en de ernst van het misbruik door de jongens uit de buurt komt aan het licht. Ook de driejarige peuter begint thuis vreemd seksueel gedrag te vertonen. De gezinsverzorgster schrikt hiervan en belt opnieuw het AMK. Hierop wordt ook deze jongen in het ziekenhuis onderzocht. Daar wordt een litteken geconstateerd dat ˇˇk zou kunnen duiden op seksueel geweld. Dit is voor de Raad van de Kinderbescherming de aanleiding om in te grijpen.

Spijt
Farid en Fatima hebben nu spijt van hoe zij zelf hebben gehandeld. Farid had niet steeds de kamer moeten verlaten als de hulpverleensters kwamen, zegt hij. "In Marokko gaan mannen weg als vrouwen samen over kinderen praten. Maar hier wordt dat raar gevonden." In het rapport van de Raad staat, tot zijn verbijstering: "Vader lijkt nauwelijks emotioneel betrokken bij de opvoeding van zijn kinderen." Maar Farid en Fatima zijn ook boos op de gezinsverzorgsters die al hun gewoonten negatief interpreteerden. Het verslag is pas gemaakt in januari, toen de kinderen al uit huis waren. Fatima en Farid hebben de indruk dat de observaties achteraf naar de negatieve ontknoping toe zijn geschreven. Dat hun oudste zoon hulp nodig had, zien Farid en Fatima wel in. Maar waarom zijn de andere kinderen weggehaald?

Intu´tie Jeugdzorg
Twee rechtszittingen waarin de uit huis plaatsing teruggedraaid had kunnen worden, zijn inmiddels geweest. Omdat uit huis plaatsing een preventief doel dient, toetsen kinderrechters niet alleen de harde feiten, maar gaan zij ook af op de indruk die een gezin op Jeugdzorg maakt. "Hadden ze mij maar formeel beschuldigd van seksueel misbruik en mishandeling van mijn kinderen," zegt Farid. "Dan had ik me kunnen verweren zoals een verdachte dat kan." De opeenvolging van zorgsignalen in korte tijd was weliswaar aanleiding voor uit huis plaatsing, maar niet voor aangifte bij de politie en dus ook niet voor feitenonderzoek.

Vooroordelen
De advocaat van Farid en Fatima is ervan overtuigd dat de familie slachtoffer is geworden van vooroordelen tegen allochtonen. De ouders voelden zich slachtoffer en wilden in eerste instantie niet meewerken aan het onderzoek dat nodig was om over de uit huis plaatsing te oordelen. Pas nadat de advocaat bij de rechter had afgedwongen dat rekening zou worden gehouden met culturele verschillen, gingen de ouders akkoord.

Savanna-effect
In 2007 werden 29.000 kinderen op gezag van de rechter onder toezicht van Jeugdzorg gesteld. Dat is bijna 3.000 meer dan het jaar daarvoor, en ook het deel ervan dat uit huis werd geplaatst is gegroeid. Deskundigen spreken hier van het Savanna-effect. Het driejarige meisje overleed in 2004 na mishandeling door haar moeder en stiefvader. Haar voogd had de moeder herhaaldelijk een nieuwe kans geboden. Nu richt Jeugdzorg zich meer dan voorheen op de belangen van kinderen, en minder op die van ouders. De Ruyter, hoogleraar pedagogiek aan de VU ziet een pendulebeweging in het beleid: "Als reactie op de woede in de samenleving over de dood van kinderen als Savanna nemen rechters eerder het zekere voor het onzekere."

Bron: NRC HandelsbladPublicatiedatum: 5 september 2008 13:28 uur
datum:  10 september 2008 14:26   naam: jm   organisatie: 
Inderdaad heeft cultuurverschil een bijdrage geleverd aan de misvatting van het geheel. Maar ik vind wel dat als ouder zijnde kan je beter meewerken als een gezinsverzorger al is ingeschakeld. Ik denk het weglopen van papa is ook een tekort aan communicatie. vader of moeder had dit moeten aangeven bij desbetreffende gezinsverzorger of deze had het meoten vragen of evt. verdiepen in omgangsnormen van marokkanen. Wbt. de mishandeling. misbruik is wel een serieuze zaak die bij iedereen de alarmbel laat rinkelen.
- Aandacht vooroudste zoon is vereist.
- Hulpverleners moeten zich meer verdiepen in andere cultuursnormen.
datum:  9 september 2008 14:43   naam: Bianca   organisatie: 
Hellas komt dit niet alleen voor bij buitenlande gezinnen maar iedereen kan te maken krijgen met dit soort geweld.
Je hoeft maar even iets te doen wat een ander niet aan staat en poef je bent je kinderen kwijt.
Aan het leed wat de kinderen word aangedaan word niet naar gekeken en dat noemt zich Nederland.
Jeugdzorg heeft hier de macht en daar kan je als ouder niets tegen beginnen ik weet hier alles van ook ik ben mijn kinderen kwijt.
Jeugdzorg geeft ze niet terug want dan zijn ze hun subsidie kwijt.
datum:  6 september 2008 22:25   naam: ria   organisatie: 
omdat marokkaanse op voeding anders is als nl wil dat niet zeggen dat het slechter is .overal worden fouten gemaakt.maar om de kinderen weg te halen is denk ik ook geen goed iets.moet toch goede reden voor hebben om zo iets te doen .denk ook aan de kinderen
Reageren
Wilt u uw mening, ideeën of reactie kwijt, dan kunt u nevenstaande formulier invullen. Uw reactie verschijnt direct zichtbaar op de website. Wilt u dit niet? Stuur uw reactie dan per .
 
naam

e-mail adres

(organisatie)
  reactie
 


 


PTSS met psychotische kenmerken: een nieuwe diagnose?
Mikado stopt, kennis blijft
Nederlandse ouderen in AustraliŰ
E-module huwelijksdwang van Fier FryslÔn
Steeds meer informatie over ramadan, medicatie en gezondheid beschikbaar
meer nieuws


Mikado bibliotheekcollectie naar Pro Persona
'Jij maakt 't verschil'. Mikado en GGzE lanceren e-learning interculturele zorg aan ouderen
Mikado stopt, kennis blijft
Handreiking ethische dilemma's in de ggz aan asielzoekers
Zomeractie! Favoriete Mikado publicaties met korting


Glenn Helberg
'Goed luisteren begint bij de ander even veel waard vinden'.
 lees verder....
 
 
Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder toestemming van Mikado.