Mikado - Kenniscentrum interculturele zorg  
 
   home       over mikado       activiteiten       publicaties       nieuws       agenda       abonnement       inloggen      English  
 
 

Nieuws
   reageer      printversie  

Eerst stabiliseren bij complexe ptss
Mensen met complexe posttraumatische stressstoornis (ptss) hebben Ė naast de reguliere behandeling Ė baat bij stabilisatie. Daarom ontwikkelde GGZ Buitenamstel een stabilisatiecursus, die nu door diverse ggz-instellingen wordt aangeboden. Onlangs kwam een handleiding voor trainers en een werkboek voor patiŽnten uit.

Vermoedelijk lijdt 1 tot 2 procent van de bevolking aan een complexe ptss. Bij deze mensen heeft het trauma langer aangehouden dan bij mensen met 'gewone' ptts. Zij zijn bijvoorbeeld langdurig mishandeld of gemarteld. Daardoor ontwikkelen zij veel klachten, waaronder weinig zelfvertrouwen en wantrouwen tegenover anderen. Hierdoor ondervinden ze veel moeilijkheden in hun leven, zoals relatieproblemen.

Vrouwen
De door GGZ Buitenamstel ontwikkelde cursus wordt sinds 2002 aangeboden bij GGZ Buitenamstel. Inmiddels werken meerdere ggz-instellingen met de cursus, waaronder Altrecht en GGZ Noord-Holland-Noord. Ook Emergis en PsyQ gaan de cursus aanbieden. De cursus is specifiek bedoeld voor vrouwen. "Wij hebben de van oorsprong Amerikaanse cursus bewerkt en deze was daar ontwikkeld voor vrouwen. We willen eerst kijken of deze cursus ook in Nederland goede resultaten geeft. Het is een eerste stap want er zijn zeker ook mannen met complexe ptss", vertelt Ethy Dorrepaal, psychiater en onderzoeker bij GGZ Buitenamstel en VU Medisch Centrum, aan Psy.

Emoties hanteren
De cursus draait erom vrouwen door middel van psycho-educatie en cognitieve gedragstherapie vat te laten krijgen op hun gevoelens. Dorrepaal: "Bij ptss na bijvoorbeeld een auto-ongeluk kan de angst uitdoven door juist de nare ervaringen op te roepen. Bij complexe ptss hebben mensen op zoveel fronten problemen, dat ze de emoties die boven komen niet goed kunnen hanteren als je te veel oproept. Ze kunnen zo zelfs van de regen in de drup raken."

Eerste fase
De cursus is slechts een begin. Als iemand de stabilisatiecursus gedaan heeft, is de behandeling nog niet klaar. "Sommigen hebben wellicht nauwelijks klachten meer, maar anderen zijn er na afloop pas aan toe om aan het trauma zelf te gaan werken", meent Dorrepaal. Naar het effect van de stabilisatiecursus wordt nog onderzoek gedaan. Dorrepaal ziet echter dat veel vrouwen die de cursus volgen er iets aan hebben.

WHO
Nieuw is de gedachte achter de cursus niet. Vanaf 2005 heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) stabilisatie in dit soort gevallen opgenomen als aanbeveling in de Mental Health Guidelines. Hierin ligt de nadruk op versteviging van sociale factoren, zoals veiligheid, informatievoorziening en huisvesting. Ook het opsporen van zoekgeraakte familieleden en het aanleren van zinvolle bezigheden maakt daarvan deel uit. De eerste psychosociale interventies zijn gericht op voorlichting bij normale stressreacties.

Altijd al belangrijk
Boris Drozdek, psychiater Psychotraumacentrum Zuid-Nederland, Rein van Arkel groep, beaamt de opstelling van de WHO en de cursus. "Stabilisatie door onder andere psycho-educatie was altijd een belangrijke eerste stap in de traumabehandeling. En inderdaad, bij slachtoffers waar toedekkend gewerkt moet worden kan deze vorm vaak de enige interventie zijn. Ook bij asielzoekers geconfronteerd met grote existentiŽle onzekerheid doen we in het begin aan psycho-educatie en herkennen en erkennen van eigen emoties en beschadigde basiswaarden. Pas daarna richten we ons, waar mogelijk, op de meegemaakte trauma's in meer detail."

Bron: Psy, Boris Drozdek, Mikado, Duijl, M. van & Kamperman, A. (2007). Foto: Flckr.comPublicatiedatum: 19 september 2008 13:56 uurReageren
Wilt u uw mening, ideeën of reactie kwijt, dan kunt u nevenstaande formulier invullen. Uw reactie verschijnt direct zichtbaar op de website. Wilt u dit niet? Stuur uw reactie dan per .
 
naam

e-mail adres

(organisatie)
  reactie
 


 


PTSS met psychotische kenmerken: een nieuwe diagnose?
Mikado stopt, kennis blijft
Nederlandse ouderen in AustraliŽ
E-module huwelijksdwang van Fier Frysl‚n
Steeds meer informatie over ramadan, medicatie en gezondheid beschikbaar
meer nieuws


Mikado bibliotheekcollectie naar Pro Persona
'Jij maakt 't verschil'. Mikado en GGzE lanceren e-learning interculturele zorg aan ouderen
Mikado stopt, kennis blijft
Handreiking ethische dilemma's in de ggz aan asielzoekers
Zomeractie! Favoriete Mikado publicaties met korting


Glenn Helberg
'Goed luisteren begint bij de ander even veel waard vinden'.
 lees verder....
 
 
Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder toestemming van Mikado.