Mikado - Kenniscentrum interculturele zorg  
 
   home       over mikado       activiteiten       publicaties       nieuws       agenda       abonnement       inloggen      English  
 
 

Nieuws
   reageer      printversie  

Gelijkheid in diabeteszorg pakt slecht uit voor allochtone patiŽntengroepen
DiabetespatiŽnten van Surinaamse, Turkse en Marokkaanse afkomst krijgen in Nederland minder vaak de hulp die ze nodig hebben dan autochtone patiŽnten. Dat komt niet door discriminatie, maar juist door gelijke behandeling van alle patiŽnten. Dat stelt het College voor zorgverzekeringen (CVZ).

Diabetes is ťťn van de meest voorkomende chronische ziekten in Nederland: 700.000 mensen zijn diabetespatiŽnt, en jaarlijks komen daar 70.000 bij. Het CVZ zocht uit hoe toereikend en toegankelijk het verzekerde pakket voor hen is. Het rapport 'Pakketscan diabetes - Gevraagde, aangeboden en verzekerde zorg vergeleken' werd afgelopen zomer overhandigd aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Richtlijnen ontoereikend
Uit de pakketscan blijkt dat alle benodigde huisartsenzorg, medisch specialistische zorg en bijna alle bloedglucoseverlagende middelen volledig worden vergoed. Hoewel niet Šlle zorg waar diabetici behoefte aan hebben (zoals fysiotherapie, therapeutisch bewegen, specifieke educatie of voorlichting, voetzorg en hulpmiddelen voor zelfcontrole) wordt vergoed, constateert het CVZ dat het verzekerde pakket voor diabeteszorg grotendeels toereikend is. Althans, uitgaande van de richtlijnen. En daar schuilt een addertje onder het gras: de richtlijnen houden namelijk geen rekening met etnische verschillen in prevalentie van diabetes en met verschillen in zorgbehoefte.

Zelfde zorg, minder resultaat
Diabetes komt veel vaker voor bij mensen van Turkse, Marokkaanse en Surinaamse afkomst (twee tot vier keer) dan bij autochtone Nederlanders, en onder Hindostaanse Surinamers is de prevalentie nog hoger. Het CVZ constateert dat deze patiŽntengroepen niet altijd de zorg krijgen die ze - gezien hun etnische achtergrond - nodig hebben. Zij ontvangen weliswaar dezelfde zorg als andere patiŽnten, maar de resultaten daarvan zijn minder goed. Dit lijkt voor een deel te komen door onvoldoende aandacht voor etnische verschillen in wetenschappelijk onderzoek, richtlijnen en standaarden.

Richtlijnen voor witte mannen
De opvatting dat de richtlijnen onvoldoende aandacht hebben voor etnische verschillen is in lijn met een proefschrift uit 2006: 'Standardisation in a Multi-Ethnic World: a Paradox? The validity of guidelines in the treatment of patients with different ethnic backgrounds' waarop Radjesh Manna promoveerde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Standaarden, richtlijnen en protocollen liggen ten grondslag aan wat goed (huisarts)geneeskundig handelen wordt geacht. Maar aanbevelingen in standaarden en richtlijnen zijn meestal gebaseerd op onderzoek onder witte mannen van middelbare leeftijd. "Er is genoeg beschikbaar bewijs om in standaarden rekening te houden met etnische verschillen tussen patiŽnten. Bovendien is diversiteit uiterst relevant voor de klinische praktijk," aldus Manna.

Roep om ongelijke behandeling
Het concept van standaardisatie lijkt volgens Manna niet goed samen te gaan met de toenemende diversiteit in de bevolking. Ook vermeldt het proefschrift dat Amerikaanse, Britse en Canadese standaarden mťťr aandacht aan etnische verschillen besteden dan de Nederlandse. Net als het CVZ concludeert ook Manna: "Gelijke behandeling garandeert geen gelijke uitkomst, gezien de aanwijzingen dat - ook bij gelijke behandeling - het klinisch effect bij allochtone patiŽnten slechter is."

Differentiatie in zorgpakketten
Zorgverzekeraars zouden dus in hun pakketten rekening moeten houden met etnische verschillen, vindt het CVZ. Zoals zorgverzekeraar Azivo, die van plan is een speciale polis voor Surinamers aan te bieden. Daarin moeten meer voorzieningen worden opgenomen voor diabetici, in het bijzonder om hart- en vaatziekten te bestrijden. De motivatie van Azivo is simpel en in lijn met de bevindingen van het CVZ: "Surinamers hebben relatief vaak last van deze kwalen."

Bron: AM Assurantie Magazine, CVZ, CMG. Bron foto: www.diabetesheal.comPublicatiedatum: 13 oktober 2008 08:36 uur


Meer informatie:Reageren
Wilt u uw mening, ideeën of reactie kwijt, dan kunt u nevenstaande formulier invullen. Uw reactie verschijnt direct zichtbaar op de website. Wilt u dit niet? Stuur uw reactie dan per .
 
naam

e-mail adres

(organisatie)
  reactie
 


 


PTSS met psychotische kenmerken: een nieuwe diagnose?
Mikado stopt, kennis blijft
Nederlandse ouderen in AustraliŽ
E-module huwelijksdwang van Fier Frysl‚n
Steeds meer informatie over ramadan, medicatie en gezondheid beschikbaar
meer nieuws


Mikado bibliotheekcollectie naar Pro Persona
'Jij maakt 't verschil'. Mikado en GGzE lanceren e-learning interculturele zorg aan ouderen
Mikado stopt, kennis blijft
Handreiking ethische dilemma's in de ggz aan asielzoekers
Zomeractie! Favoriete Mikado publicaties met korting


Glenn Helberg
'Goed luisteren begint bij de ander even veel waard vinden'.
 lees verder....
 
 
Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder toestemming van Mikado.