Mikado - Kenniscentrum interculturele zorg  
 
   home       over mikado       activiteiten       publicaties       nieuws       agenda       abonnement       inloggen      English  
 
 

Nieuws
   reageer      printversie  

RIAGG zet project in Marokko voort
De Riagg Rijnmond Noordwest wil ook volgend jaar hulp bieden aan chronisch psychiatrische patiŽnten die op vakantie zijn in Marokko. Het Rif project dat de RIAGG afgelopen zomer startte, is succesvol gebleken.

Het streven om de zorg aan Marokkaanse Nederlanders in de zomermaanden voor te zetten, heeft vruchten afgeworpen. De geestelijke gezondheid van de groep cliŽnten die deze zomer in Marokko psychiatrische hulp kreeg van de riagg bleef stabiel. Voorgaande jaren bleken de klachten van deze cliŽnten te verergeren tijdens een verblijf in hun thuisland. Terwijl de riagg voorheen de behandeling flink moest terugdraaien na de terugkeer van de vakantiegangers, was dat dit jaar niet nodig.

De twee hulpverleners van de Riagg Rijnmond Noordwest die afgelopen zomer zes weken in Marokko verbleven, hebben in totaal aan 145 cliŽnten hulp geboden. Daarnaast gaven ze ongeveer driehonderd telefonische consulten aan cliŽnten en hun familieleden. De sociaal-psychiatrisch verpleegkundige en de maatschappelijk werker kregen te maken met vijftien crisisgevallen. Geen van deze gevallen leidde tot een opname.

Dat de behandeling na de vakantieperiode niet hoeft te worden teruggedraaid is niet het enige positieve uitvloeisel van het Rif project. De riagg bespaart met het project bovendien kosten omdat een groter beroep op de hulpverlening na de vakantie wordt voorkomen. Ook blijven grotere kosten uit omdat cliŽnten dankzij het project geen of minder gebruik maken van zorginstellingen in Marokko. Daarnaast heeft de riagg door middel van het project een beter beeld gekregen van de vakantiesituatie van hun cliŽnten. Daardoor kunnen de hulpverleners de vervolgbehandeling beter laten aansluiten op de vakantieperiode. Een onverwachte meevaller van het Rif project is het grote aantal Nederlandse vrouwen van Marokkaanse afkomst die zich in Marokko aanmeldden bij de hulpverleners. Deze groep staat in Nederland bekend als Ďzorgmijdersí.
 Publicatiedatum: 25 november 2003 17:17 uur
datum:  12 augustus 2004 12:39   naam: Leon   organisatie: geen
De hulp in Marokko zou maar een fractie kosten van wat het wegwerken van de wachtlijsten kost. Nog los van de vraag in hoeverre je deze zaken in elkaars verband wil c.q. kunt brengen, rijst een andere vraag, nl.: Wie neemt het werk in Nederland over van de psychiater die in het Rifgebergte werkzaam is ??
Mogelijk antwoord: Niemand. Hoe durf je dan de kosten van het wegwerken van wachtlijsten in de mond te nemen ? Of zijn er op dit zorgterrein soms geen wachtlijsten en reist men om die reden naar Marokko af ?!
Ander mogelijk antwoord: Een collega pschiater neemt dat werk tijdelijk over. O ja ? Wat kost dat dan (extra) ?

datum:  10 augustus 2004 15:16   naam: Kees   organisatie: geen
Hoogervorst vindt dat pati√ęnten thuis moeten blijven als hun vakanties tot gezondheidsproblemen leiden.

Nou, dat vindt gelukkig niet alleen minister Hoogervorst, maar vele Nederlanders met hem. Dit is werkelijk te gek voor woorden.
Als ik psychiatrisch patient ben en hem van mijn vakantieplannen vertel (waarbij BEKEND IS dat dat tot problemen leidt !!), dan zal hij mij adviseren NIET TE GAAN !!
>>> DAT BESPAART NOG EENS MEDISCHE KOSTEN !!!!!
Lamé, betaal jouw geitenwollensokken-ideetjes maar uit je EIGEN portemonnee !!
datum:  10 augustus 2004 15:13   naam:    organisatie: 
Hoogervorst vindt dat pati√ęnten thuis moeten blijven als hun vakanties tot gezondheidsproblemen leiden.

Nou, dat vindt gelukkig niet alleen minister Hoogervorst, maar vele Nederlanders met hem. Dit is werkelijk te gek voor woorden.
Als ik psychiatrisch patient ben en hem van mijn vakantieplannen vertel (waarbij BEKEND IS dat dat tot problemen leidt !!), dan zal hij mij adviseren NIET TE GAAN !!
datum:  10 augustus 2004 15:06   naam: Jasmijn   organisatie: geen
Kan ik, als geboren en getogen Nederlandse, óók psychische begeleiding verwachten tijdens mijn familiebezoek in Vancouver (Canada) ? Of wordt mij, als ik dit mijn psychiater vertel, aangeraden NIET naar Vancouver te gaan ?
Als inmiddels gebleken is dat dat wekenlange familiebezoek ("vakantie...")leidt tot psychische complicaties, dan is het wel vreemd dat men deze pati√ęnten niet afraadt om op vakantie (sorry: familiebezoek...) te gaan. Misschien moet men dan maar in Marokko BLIJVEN...?!
Dat nu ook Marokkaanse vrouwen makkelijker naar de psychiater in Marokko stappen wordt gezien als winstpunt. Hmmm.... En dan vervolgens in Nederland óók een beroep op de psychiaters gaan doen zeker. Geld zat natuurlijk. De verzekerden betalen wel (nóg meer premie)....
datum:  9 augustus 2004 22:53   naam: Jos Tax   organisatie: geen
Verder nog een reaktie op Hogeschool van Amsterdam (naam: Martyn van Poecke).
Als hij voor dit projekt een prijs gaat laten uitloven, moet het RIAGG ook eens
naar hem gaan kijken. (graag voordat hij op vakantie gaat naar het buitenland)

datum:  9 augustus 2004 22:46   naam: Jos Tax   organisatie: geen
Ik vind het te gek om los te lopen, dat aan deze hulp in het buitenland geld wordt uitgegeven. Ik denk dat er al een te groot tekort is aan normale hulpverlening BINNEN Nederland. Ik vermoedt nu, dat er psychiatrisch patienten in het bestuur van het RIAGG zitten !!!!
datum:  11 mei 2004 12:24   naam: Jan   organisatie: -
Ik vind het belachelijk dat het Riagg hulp in het buitenland aanbiedt. Deze hulp wordt uit de AWBZ betaald en dient gewoon in Nederland aangeboden te worden. Als men psychische problemen heeft, moet men maar niet op vakantie gaan als dat problemen oplevert. Nareizen: idioot!
datum:  10 december 2003 15:04   naam: Martyn van Poecke   organisatie: Hogeschool van Amsterdam, MGZ-GGZ
Allereerst wil ik zeggen dat dit project mij enorm heeft aangesproken. Ik ben tweedejaars student aan de Hogeschool van Amsterdam, opleiding MGZ-GGZ en zodoende 'belast' met het onderzoeken van innoverende projecten binnen de GGZ. Met enkele medestudenten hebben wij een commissie opgericht die het 'beste' project gaat belonen met een (fictieve) prijs. Na de informatie op de Mikado-page te hebben gelezen, zijn mijn medestudenten en ik razend enthousiast over dit project. Wij hopen danook meer informatie van u te kunnen ontvangen, of eventueel enkele vragen te kunnen stellen. Hopelijk verneem ik van u terug. Bedankt. Vriendelijke groet Martyn van PoeckeReageren
Wilt u uw mening, ideeën of reactie kwijt, dan kunt u nevenstaande formulier invullen. Uw reactie verschijnt direct zichtbaar op de website. Wilt u dit niet? Stuur uw reactie dan per .
 
naam

e-mail adres

(organisatie)
  reactie
 


 


PTSS met psychotische kenmerken: een nieuwe diagnose?
Mikado stopt, kennis blijft
Nederlandse ouderen in AustraliŽ
E-module huwelijksdwang van Fier Frysl‚n
Steeds meer informatie over ramadan, medicatie en gezondheid beschikbaar
meer nieuws


Mikado bibliotheekcollectie naar Pro Persona
'Jij maakt 't verschil'. Mikado en GGzE lanceren e-learning interculturele zorg aan ouderen
Mikado stopt, kennis blijft
Handreiking ethische dilemma's in de ggz aan asielzoekers
Zomeractie! Favoriete Mikado publicaties met korting


Glenn Helberg
'Goed luisteren begint bij de ander even veel waard vinden'.
 lees verder....
 
 
Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder toestemming van Mikado.