Mikado - Kenniscentrum interculturele zorg  
 
   home       over mikado       activiteiten       publicaties       nieuws       agenda       abonnement       inloggen      English  
 
 

Nieuws
   reageer      printversie  

'Zorgsector moet meer allochtone vrouwen werven'
In de zorg moeten meer allochtone vrouwen aan de slag gaan, vooral van Turkse en Marokkaanse afkomst. Niet alleen vanwege het personeelstekort in de sector, maar ook in verband met verbetering van de zorg aan allochtone patiŽnten. Dat stelt de Raad voor Werk en Inkomen (RWI) in het advies 'Diversiteit in de zorg vraagt om doorpakken'.

Op dit moment werken relatief weinig allochtone vrouwen in de zorg, Antilliaanse en Surinaamse vrouwen uitgezonderd. En dat is niet iets wat snel gaat veranderen, want ook op de zorgopleidingen zijn weinig allochtone meiden te vinden. Uit onderzoek van Prismant in opdracht van de RWI onder Turkse en Marokkaanse meisjes en vrouwen blijkt dat hieraan een aantal factoren debet is.

Weinig status
Allereerst hebben migrantenvrouwen van de eerste generatie onvolledige kennis van de Nederlandse gezondheidszorg. Ze hebben daarom vaak geen idee van de carriŤremogelijkheden in deze sector. Hun kennis van de zorg is gebaseerd op de gezondheidszorg in het land van herkomst. Het zorgen voor anderen wordt bovendien door hen niet als 'echt werk' beschouwd. Het heeft weinig status.

Religie of cultuur?
Daarbij komt dat een aantal vrouwen onzeker is of hun geloof hun een dergelijke baan wel toestaat. Mag je als vrouw bijvoorbeeld een mannelijke patiŽnt wassen? Volgens de Koran is dat echter geen probleem omdat het functioneel is. Zorgen voor anderen is juist positief binnen de islam. Deze kennis is echter niet wijdverspreid. Bovendien ervaren veel meisjes druk vanuit de mannen in hun omgeving om dit niet te doen. De onderzoekers zien dan ook culturele factoren als een grotere belemmering dan religie. Ook worden in de zorg onregelmatige diensten gedraaid. En verpleegsters moeten soms ís avonds en ís nachts werken. Dit vinden veel meisjes onveilig en van hun vader moeten ze bovendien vaak op tijd thuis zijn.

Voorlichting
Om meer Turkse en Marokkaanse meisjes en vrouwen te enthousiasmeren voor de zorg, is goede voorlichting aan leerlingen in het beroepsonderwijs nodig, meent de RWI. Bedrijfsbezoeken, sectorwerkstukken, snuffelstages of praktijkopdrachten: alles moet uit de kast worden gehaald. In de voorlichting moeten scholen ook bewust ingaan op culturele en islamitische aspecten en moet er gebruik worden gemaakt van aansprekende rolmodellen. Verder moeten de arbeidsmarktperspectieven duidelijk onder de aandacht worden gebracht. Aan de ambities van schoolgaande meiden ligt het volgens het rapport niet, want die ambitie is hoog. De vrouwen die al in de zorg werken zijn zeer gemotiveerd om door te leren.

Diversiteitsbeleid
Beleid op scholen en opleidingen is echter niet genoeg. Zorginstellingen moeten ook oog hebben voor culturele aspecten en gericht investeren in een diversiteitsbeleid. De RWI roept werkgevers- en werknemersorganisaties, sectorfondsen en onderwijsinstellingen op tot het ontwikkelen van een gemeenschappelijk actieplan zodat er meer kleur in de zorg komt. De raad noemt het ambitieniveau van de voorstellen ďbewust hoog, maar dat is nodig om echt iets op gang te brengenĒ. Het kabinet zou dan ook de urgentie van multiculturele diversiteit in de zorg moeten uitdragen volgens de raad.

Bron: Nu.nl, RWIPublicatiedatum: 17 oktober 2008 15:34 uur


Meer informatie:Reageren
Wilt u uw mening, ideeën of reactie kwijt, dan kunt u nevenstaande formulier invullen. Uw reactie verschijnt direct zichtbaar op de website. Wilt u dit niet? Stuur uw reactie dan per .
 
naam

e-mail adres

(organisatie)
  reactie
 


 


PTSS met psychotische kenmerken: een nieuwe diagnose?
Mikado stopt, kennis blijft
Nederlandse ouderen in AustraliŽ
E-module huwelijksdwang van Fier Frysl‚n
Steeds meer informatie over ramadan, medicatie en gezondheid beschikbaar
meer nieuws


Mikado bibliotheekcollectie naar Pro Persona
'Jij maakt 't verschil'. Mikado en GGzE lanceren e-learning interculturele zorg aan ouderen
Mikado stopt, kennis blijft
Handreiking ethische dilemma's in de ggz aan asielzoekers
Zomeractie! Favoriete Mikado publicaties met korting


Glenn Helberg
'Goed luisteren begint bij de ander even veel waard vinden'.
 lees verder....
 
 
Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder toestemming van Mikado.