Mikado - Kenniscentrum interculturele zorg  
 
   home       over mikado       activiteiten       publicaties       nieuws       agenda       abonnement       inloggen      English  
 
 

Nieuws
   reageer      printversie  

Authentiek gedrag cruciaal voor diversiteitsmanagement
Hoe voeren organisaties een effectief diversiteitsmanagement? Door aandacht te hebben voor authenticiteit. Daarmee zou de hoge uitstroom van etnische minderheden op de werkvloer verminderd of zelfs voorkomen kunnen worden. Dat stelt Mirea Raaijmakers in haar proefschrift 'Authentiek verbinden', waarop ze onlangs promoveerde aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Veel organisaties worden steeds meer divers. Dat gaat niet altijd zonder slag of stoot. Diversiteit binnen een team of organisaties kan bij medewerkers gevoelens van onzekerheid en stress veroorzaken. Raaijmakers: "Uiteindelijk denk ik dat effectief omgaan met diversiteit één van de belangrijkste uitdagingen is voor alle mensen in organisaties".

Teamidentiteit
De promovenda deed onderzoek naar onderliggende psychologische factoren en processen die gerelateerd zijn aan het bevorderen en managen van diversiteit. Uit haar onderzoek blijkt dat managers de neiging hebben om zich te richten op dat wat medewerkers bindt. Vooral bij werknemers die emotioneel niet stabiel zijn en die niet open staan voor verandering, kan dit helpen. Zij hebben het meeste last van stress en onzekerheid in een diverse werkomgeving. Dankzij een sterke teamidentiteit kunnen ze daar beter mee omgaan.

Authenticiteit
Wanneer heeft het creëren van een teamidentiteit de beste kans van slagen? Volgens Raaijmakers is dat als authenticiteit de belangrijkste randvoorwaarde is van gezamenlijkheid. Als er ruimte is voor expressie en erkenning van eigenheid, is de werktevredenheid hoger en zijn er minder conflicten op de werkvloer. Voor allochtonen is jezelf kunnen zijn op het werk het belangrijkst. Volgens Raaijmakers is deze les dé sleutel om uitstroom van minderheden te bestrijden.

Nederlandse mannen
In de meeste sectoren domineren mannen met de Nederlandse etniciteit de werkvloer. De gezondheidszorg vormt daar in zekere zin een uitzondering op: daar is de meerderheid vrouw en autochtoon. Toch zijn ook hier de leidinggevenden nog vaak man. Voor deze mannen is het belangrijk dat er behalve een sterke teamidentiteit ook sprake is van een omgeving waarin zij zichzelf zijn. Als zij ruimte hebben voor reflectie en zelfonderzoek naar vooroordelen over collega's die 'anders zijn', helpt hen dat om makkelijker met verschillen om te gaan.

Effectief diversiteitsmanagement
Diversiteitsmanagement lijkt daarom vooral kans van slagen te hebben als wordt gelet op een authentieke verbinding tussen medewerkers. Volgens Raaijmakers moeten managers in staat zijn om een werkklimaat te scheppen, waarin werknemers zowel positieve als negatieve emoties mogen uiten. "Alleen als Nederlandse mannen authentiek gedrag als norm hanteren, heeft diversiteit in organisaties een kans", meent zij.

Bron: RUG, Wereldjournalisten. Foto: Stock exchangePublicatiedatum: 24 oktober 2008 09:25 uur


Meer informatie:
  • Mirea Raaijmakers, Authentiek verbinden. Diversiteitsmanagement vanuit een veranderkundig perspectief, 2008, ISBN: 978-90-9023250-8Reageren
Wilt u uw mening, ideeën of reactie kwijt, dan kunt u nevenstaande formulier invullen. Uw reactie verschijnt direct zichtbaar op de website. Wilt u dit niet? Stuur uw reactie dan per .
 
naam

e-mail adres

(organisatie)
  reactie
 


 


PTSS met psychotische kenmerken: een nieuwe diagnose?
Mikado stopt, kennis blijft
Nederlandse ouderen in Australië
E-module huwelijksdwang van Fier Fryslân
Steeds meer informatie over ramadan, medicatie en gezondheid beschikbaar
meer nieuws


Mikado bibliotheekcollectie naar Pro Persona
'Jij maakt 't verschil'. Mikado en GGzE lanceren e-learning interculturele zorg aan ouderen
Mikado stopt, kennis blijft
Handreiking ethische dilemma's in de ggz aan asielzoekers
Zomeractie! Favoriete Mikado publicaties met korting


Glenn Helberg
'Goed luisteren begint bij de ander even veel waard vinden'.
 lees verder....
 
 
Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder toestemming van Mikado.