Mikado - Kenniscentrum interculturele zorg  
 
   home       over mikado       activiteiten       publicaties       nieuws       agenda       abonnement       inloggen      English  
 
 

Nieuws
   reageer      printversie  

Marokkaanse migranten hebben minder behoefte aan GGZ dan autochtonen
Mensen van niet-westerse herkomst maken over het algemeen minder gebruik van de GGZ. Betekent dit dat ze ook minder behoefte hebben aan deze vorm van zorg? Een groep onderzoekers deed hier onderzoek naar onder Amsterdammers van Turkse en Marokkaanse herkomst met psychische stress. Mikado sprak daarover met Thijs Fassaert, epidemioloog bij de GGD Amsterdam.

Uit diverse onderzoeken door de jaren heen blijkt dat de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) voor migranten niet altijd even toegankelijk is als voor autochtonen. Fassaert: "Alle patiŽnten in Nederland hebben evenveel recht op goede zorg, ongeacht hun sociaal-economische status of etnische achtergrond. Dit is belangrijk, want een groot deel van de bevolking in Nederland, vooral in de grote steden, bestaat uit niet-westerse migranten. We weten dat sommige psychische stoornissen, zoals angst en depressie, vaker voorkomen bij Turkse en Marokkaanse migranten in Nederland. Het is daarom goed dat knelpunten in de toegang tot zorg voor deze migranten onze aandacht krijgen. Daarom hebben we dit onderzoek opgezet."

Psychische stoornissen
Het onderzoek werd uitgevoerd door de GGD Amsterdam, in samenwerking met Stichting Buitenamstel Geestgronden en Arkin (voorheen AMC de Meren en JellinekMentrum). Centraal stonden migranten met psychische stoornissen als angst en depressie. De onderzoekers vroegen zich af of migranten met deze aandoeningen minder behoefte hebben aan GGZ dan autochtone Nederlanders met een vergelijkbare psychische ziektelast. "Want mocht deze behoefte lager zijn, zonder dat daaraan een weloverwogen beslissing ten grondslag ligt, dan zou je bijvoorbeeld kunnen inzetten op een verbetering van voorlichting aan migranten over de mogelijke voordelen van professionele hulp bij psychische klachten. Daarnaast zou je er op kunnen aandringen dat instellingen voor GGZ meer 'outreachend' te werk gaan als het gaat om allochtone cliŽnten."

Mondeling interview
Aan het onderzoek namen ruim 600 Turkse, Marokkaanse en autochtone Amsterdammers deel. Alle respondenten werden mondeling geÔnterviewd. Voor wie dat wilde, waren Turkse en Marokkaanse interviewers beschikbaar. Het interview bestond uit instrumenten als de 'Composite International Diagnostic Interview' (CIDI), de 'Kessler psychological distress scale (K10)' en de 'Perceived Need for Care Questionnaire' (PNCQ). Gekeken werd naar de behoefte aan zorg. Fassaert: "Als iemand zelf vindt dat hij zorg nodig heeft, dan is de kans groot dat hij daadwerkelijk bij een hulpverlener aanklopt. De subjectieve behoefte aan zorg is daarmee een goede voorspeller van daadwerkelijk zorggebruik".

Marokkaanse migranten
Uit het onderzoek kwamen grote verschillen tussen migranten en autochtonen naar voren. "Turkse migranten hadden in eerste instantie een grotere behoefte aan zorg dan autochtonen. Maar dat was logisch, omdat angst en depressie bij hen ook veel vaker voorkwamen. Als we hier rekening mee hielden, dan bleek de behoefte aan GGZ onder Turken bij nader inzien even hoog als bij autochtonen, terwijl Marokkaanse migranten verhoudingsgewijs zelfs minder behoefte hadden aan GGZ."

Zelf problemen oplossen
De hulp waarover gesproken werd bestond uit informatie, medicijnen, een verwijzing naar de tweede lijn, of gesprekstherapie. Waarom hadden Marokkaanse respondenten daar minder behoefte aan? "De belangrijkste barriŤre die werd genoemd was de voorkeur die mensen hadden voor zelfredzaamheid. Men wilde de problemen het liefst zelf oplossen. Andere barriŤres die migranten vaak noemden waren twijfel over het nut en de effectiviteit van GGZ, en een gebrek aan kennis van de Nederlandse GGZ", aldus Fassaert. "Zulke resultaten kunnen aanknopingspunten bieden voor voorlichting. Tegelijkertijd vragen ze om nadere bestudering, want het is natuurlijk interessant om uit te zoeken waar Marokkaanse migranten met psychische klachten dan wel behoefte aan hebben."

Bron: Thijs Fassaert. Foto: Gezond Amsterdam. Publicatiedatum: 31 oktober 2008 09:56 uur


Meer informatie:
  • Fassaert T, de Wit MAS, Tuinebreijer WC, Verhoeff AP, Beekman ATF, Dekker J. 'Perceived need for mental health care among non-western labour migrants' in: Social Psychiatry & Psychiatric Epidemiology (2008). (epub ahead of print).Reageren
Wilt u uw mening, ideeën of reactie kwijt, dan kunt u nevenstaande formulier invullen. Uw reactie verschijnt direct zichtbaar op de website. Wilt u dit niet? Stuur uw reactie dan per .
 
naam

e-mail adres

(organisatie)
  reactie
 


 


PTSS met psychotische kenmerken: een nieuwe diagnose?
Mikado stopt, kennis blijft
Nederlandse ouderen in AustraliŽ
E-module huwelijksdwang van Fier Frysl‚n
Steeds meer informatie over ramadan, medicatie en gezondheid beschikbaar
meer nieuws


Mikado bibliotheekcollectie naar Pro Persona
'Jij maakt 't verschil'. Mikado en GGzE lanceren e-learning interculturele zorg aan ouderen
Mikado stopt, kennis blijft
Handreiking ethische dilemma's in de ggz aan asielzoekers
Zomeractie! Favoriete Mikado publicaties met korting


Glenn Helberg
'Goed luisteren begint bij de ander even veel waard vinden'.
 lees verder....
 
 
Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder toestemming van Mikado.