Mikado - Kenniscentrum interculturele zorg  
 
   home       over mikado       activiteiten       publicaties       nieuws       agenda       abonnement       inloggen      English  
 
 

Nieuws
   reageer      printversie  

Bewoners 'krachtwijken' minder gezond
Mensen in de zogenoemde krachtwijken zijn minder gezond dan mensen in de rest van Nederland. Dat komt mede door hun lage sociaaleconomische status. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in het rapport 'Gezondheid in veertig krachtwijken'.

Het RIVM vergeleek - in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport - de gezondheidssituatie van bewoners in 'krachtwijken' met mensen in andere delen van Nederland. Minister Vogelaar van Wonen, Wijken en Integratie heeft veertig achterstandswijken in achttien steden in Nederland als 'krachtwijk' aangemerkt. Zij wil deze wijken binnen tien jaar ontwikkelen van 'aandachtswijken' tot 'krachtwijken'.

Gezondheidsproblemen
Wat blijkt? In de meeste Vogelaarwijken zijn de bewoners ongezonder dan inwoners van de rest van Nederland. Een kwart van de bewoners van probleemwijken heeft in enige mate gezondheidsproblemen. Ter vergelijking: van de mensen die niet in een krachtwijk wonen, vindt zeventien procent zijn gezondheid 'minder dan goed'. In de achterstandswijken hebben ook iets meer mensen een langdurige aandoening. Bovendien heeft twintig procent een beperking bij algemene en huishoudelijke dagelijkse bezigheden. Buiten de krachtwijken is dat dertien procent. Sporten is ook niet bijzonder populair in de probleemwijken: meer dan de helft van de bewoners (52 procent) doet niet aan sport, tegen 37 procent daarbuiten.

Sociaal-economische status
Ook uit eerdere studies bleek dat mensen in achterstandswijken een slechtere gezondheid hebben. Zo wees hoogleraar Public Health Barend Middelkoop onlangs nog op de relatie tussen sociale en economische omstandigheden en gezondheid. De veertig krachtwijken kenmerken zich door een jonge bevolking, met meer westerse en niet-westerse allochtonen en een gemiddeld laag opleidingsniveau. Dat is van invloed op de geconstateerde gezondheidsverschillen. Leeftijd, etniciteit en opleiding zijn immers bekende voorspellers van gezondheid. Ook al wordt er rekening gehouden met de verschillen in bevolkingskenmerken, dan nóg blijven er verschillen in gezondheid bestaan. Het RIVM vermoedt dat er dus ook andere factoren een rol spelen, zoals de sociale en de fysieke omgevingskenmerken van wijken.

Kabinet
Bij het aanmerken van wijken als krachtwijk zijn diverse criteria gehanteerd, waaronder de mate van werkloosheid, het opleidingsniveau, en de mate van vandalisme. Gezondheid komt echter niet in dit rijtje voor. Terwijl blijkt dat er wél samenhang is tussen achterstandwijken en de gezondheid van mensen. Het RIVM beveelt het kabinet daarom aan om bij de wijkenaanpak de gezondheid wél in ogenschouw te nemen.

Gezondheidsmaten
Het onderzoek van de RIVM richt zich vooral op vier gezondheidsmaten: ervaren gezondheid, langdurige aandoeningen, beperkingen in algemene dagelijkse levensverrichtingen (ADL) en huishoudelijke dagelijkse levensverrichtingen (HDL) en sportdeelname. Daarbij werd gebruik gemaakt van enquêtegegevens van 139.048 personen van het Woning Behoefte Onderzoek (WBO) uit 2002 en het Woon Onderzoek Nederland (WoON) uit 2006.

Bron: RIVM, Mikado, Elsevier. Foto: VROM.nl dossier wijkenPublicatiedatum: 7 november 2008 09:09 uur


Meer informatie:Reageren
Wilt u uw mening, ideeën of reactie kwijt, dan kunt u nevenstaande formulier invullen. Uw reactie verschijnt direct zichtbaar op de website. Wilt u dit niet? Stuur uw reactie dan per .
 
naam

e-mail adres

(organisatie)
  reactie
 


 


PTSS met psychotische kenmerken: een nieuwe diagnose?
Mikado stopt, kennis blijft
Nederlandse ouderen in Australië
E-module huwelijksdwang van Fier Fryslân
Steeds meer informatie over ramadan, medicatie en gezondheid beschikbaar
meer nieuws


Mikado bibliotheekcollectie naar Pro Persona
'Jij maakt 't verschil'. Mikado en GGzE lanceren e-learning interculturele zorg aan ouderen
Mikado stopt, kennis blijft
Handreiking ethische dilemma's in de ggz aan asielzoekers
Zomeractie! Favoriete Mikado publicaties met korting


Glenn Helberg
'Goed luisteren begint bij de ander even veel waard vinden'.
 lees verder....
 
 
Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder toestemming van Mikado.