Mikado - Kenniscentrum interculturele zorg  
 
   home       over mikado       activiteiten       publicaties       nieuws       agenda       abonnement       inloggen      English  
 
 

Nieuws
   reageer      printversie  

Turken en Marokkanen met onvervulde kinderwens naar land van herkomst
Tweederde van de Turkse stellen die graag een kindje willen, maar bij wie zwanger worden niet lukt, gaat voor advies en behandeling terug naar Turkije. Bij Marokkaanse stellen is sprake van een soortgelijke trend. Geen vertrouwen hebben in hun Nederlandse arts en de behandeling niet begrijpen, zijn de belangrijkste redenen. Dat blijkt uit onderzoek van TNO.

Zijn er knelpunten in de behandeling van infertiliteit onder allochtone stellen? Zo ja, welke zijn dat? En verschillen ze wellicht van knelpunten die Nederlandse stellen in eenzelfde soort traject ervaren? Dat was het uitgangspunt van het onderzoek van TNO, waarbij twintig huisartsen en gynaecologen en 105 patiŽnten van Turkse, Marokkaanse en Nederlandse herkomst zijn betrokken.

Onbegrip
Turkse en Marokkaanse stellen blijken vaak niet goed in te zien waarom ze onvruchtbaar of verminderd vruchtbaar zijn. Ook begrijpen ze niet wat hun kansen zijn op zwangerschap en snappen ze de voorgestelde behandeling niet. Dus zoeken zij hun heil in hun thuisland. De Turkse respondenten gaven bijvoorbeeld aan dat zij meer vertrouwen hebben in de Turkse gezondheidszorg of zich beter begrepen voelen in Turkije. Nederlandse artsen snappen dit op hun beurt niet. Ze realiseren zich vaak niet eens dat de patiŽnten ontevreden zijn over de vruchtbaarheidsbehandeling.

Andere culturele waarden
Als artsen wťl door hebben dat er onvrede is over de behandeling, dan wijten ze dit aan de slechte beheersing van de Nederlandse taal door hun patiŽnten. TNO benadrukt echter dat vooral onbegrip voor culturele waarden achter de communicatieproblemen met de arts schuilgaat. Zo is er een verschil in beleving van gynaecologisch Ė vaak inwendige Ė onderzoeken. Turkse en Marokkaanse vrouwen ervaren dit als zeer pijnlijk, terwijl Nederlandse vrouwen dat minder zouden hebben. Daarnaast spelen religieuze redenen mee. Marokkaanse mannen vragen zich bijvoorbeeld af of de behandeling wordt toegestaan door de koran. Ook bestaat een sterke voorkeur voor een arts van hetzelfde geslacht. Nederlandse artsen begrijpen deze zaken vaak onvoldoende.

Dubbele behandeling
De allochtone stellen die medisch gaan 'shoppen' in hun land van herkomst, vertellen dat niet altijd aan hun Nederlandse behandelaar. Met als gevolg dat verzekeraars soms dubbelop betalen: voor de behandelingen in Turkije of Marokko ťn in Nederland. Als de behandelaars wel op de hoogte zijn, dan maken ze geen gebruik van de uitkomsten van de in het buitenland uitgevoerde onderzoeken.

Voorlichting
TNO constateert dat in de gegeven omstandigheden de zorg bij fertiliteitsproblemen onder mensen van Turkse en Marokkaanse afkomst onder druk staat. Daarom pleit de organisatie voor het inzetten van goed getrainde migrantenvoorlichters. Deze medewerkers zijn vaak zelf van allochtone afkomst en kunnen een brug slaan tussen patiŽnten en behandelaars. Pas als het wederzijdse begrip tussen arts en patiŽnt verbetert, hebben de Nederlandse vruchtbaarheidsbehandelingen meer kans van slagen.

Bron: TNOPublicatiedatum: 17 november 2008 09:22 uur


Meer informatie:Reageren
Wilt u uw mening, ideeën of reactie kwijt, dan kunt u nevenstaande formulier invullen. Uw reactie verschijnt direct zichtbaar op de website. Wilt u dit niet? Stuur uw reactie dan per .
 
naam

e-mail adres

(organisatie)
  reactie
 


 


PTSS met psychotische kenmerken: een nieuwe diagnose?
Mikado stopt, kennis blijft
Nederlandse ouderen in AustraliŽ
E-module huwelijksdwang van Fier Frysl‚n
Steeds meer informatie over ramadan, medicatie en gezondheid beschikbaar
meer nieuws


Mikado bibliotheekcollectie naar Pro Persona
'Jij maakt 't verschil'. Mikado en GGzE lanceren e-learning interculturele zorg aan ouderen
Mikado stopt, kennis blijft
Handreiking ethische dilemma's in de ggz aan asielzoekers
Zomeractie! Favoriete Mikado publicaties met korting


Glenn Helberg
'Goed luisteren begint bij de ander even veel waard vinden'.
 lees verder....
 
 
Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder toestemming van Mikado.