Mikado - Kenniscentrum interculturele zorg  
 
   home       over mikado       activiteiten       publicaties       nieuws       agenda       abonnement       inloggen      English  
 
 

Nieuws
   reageer      printversie  

PIT-project krijgt Jan Bastiaanse Prijs
Het project 'Psychiatrisch Intensieve Thuiszorg (PIT-project) van asielzoekerscentrum Crailo heeft de Jan Bastiaanse Prijs gewonnen. De prijs, waaraan een bedrag is verbonden van 2.500 euro, wordt jaarlijks uitgereikt aan het meest vernieuwende project in de zorg.

Het PIT-project richt zich op psychiatrisch intensieve thuiszorg voor asielzoekers met een psychiatrische stoornis. PIT-verpleegkundigen van de Riagg Gooi en Vechtstreek bezoeken de bewoners met psychiatrische problematiek 'thuis' en ondersteunen hen bij dagelijkse activiteiten, lichamelijke hygiŽne en inname van medicatie. Daarnaast komen de bewoners wekelijks bij elkaar voor een informeel groepsgesprek.

Met deze zorg willen de initiatiefnemers de overlast van psychiatrische asielzoekers binnen het AZC beperken en gedwongen overplaatsing of opname in een psychiatrisch ziekenhuis voorkomen. De cijfers bewijzen dat de PIT-verpleegkundigen hier goed in slagen. De crisisdienst van de Riagg hoeft momenteel nog maar eens in de vier tot vijf maanden uit te rukken. Voorheen moest deze dienst zich nog vier of vijf keer in de maand naar asielzoekerscentrum Crailo haasten.

Crailo is tot nu toe het enige asielzoekerscentrum waar asielzoekers met een psychiatrische aandoening ter plekke kunnen worden opgevangen. Willem Jan Croese, psychiatrisch verpleegkundige van de Riagg stond samen met collega Marjan Mensinga aan de wieg van deze voorziening. De psychiatrisch verpleegkundigen besloten tot het opzetten van de opvang toen ze merkten dat psychiatrische stoornissen bij asielzoekers vaak niet worden herkend. Croese: ďPsychotische bewoners vallen pas op als het misgaat. En zelfs dan wordt er niet naar een echte oplossing gezocht. Als het misgaat worden ze voor straf overgeplaatst naar een ander centrum.Ē Als het de tiende keer misgaat wordt de psychotische bewoner ondergebracht in het centrum voor Asielzoekers Met Onaangepast Gedrag (AMOG), waar geesteszieken niet thuishoren.

De Jan Bastiaanse Prijs wordt uitgereikt door het Landelijk Expertisecentrum Verpleging & Verzorging (LEVV). Het LEVV is een onafhankelijk kenniscentrum, dat zich ten doel stelt de professionele uitoefening van zorg door verpleegkundigen en verzorgenden in Nederland te bevorderen.
Bron: Psychoseplein.nl / Volkskrant Magazine / MIKADOPublicatiedatum: 28 november 2003 10:36 uur


Meer informatie:
datum:  14 december 2014 20:01   naam: 1   organisatie: 1
1
datum:  14 december 2014 20:01   naam: 1   organisatie: -1'
1
datum:  14 december 2014 20:01   naam: 1   organisatie: 1
1
datum:  14 december 2014 20:01   naam: -1'   organisatie: 1
1
datum:  14 december 2014 20:01   naam: 1   organisatie: 1
-1'
datum:  5 januari 2004 21:24   naam: Aletta Koers   organisatie: GGz Winschoten
ik vervul als SPV consultatie en poortfuncite op het AZC in Winschoten en Bellingwolde.
In samenwerking met de kliniek.
Is dit afdoende vraag ik mij af.
Meer input graagReageren
Wilt u uw mening, ideeën of reactie kwijt, dan kunt u nevenstaande formulier invullen. Uw reactie verschijnt direct zichtbaar op de website. Wilt u dit niet? Stuur uw reactie dan per .
 
naam

e-mail adres

(organisatie)
  reactie
 


 


PTSS met psychotische kenmerken: een nieuwe diagnose?
Mikado stopt, kennis blijft
Nederlandse ouderen in AustraliŽ
E-module huwelijksdwang van Fier Frysl‚n
Steeds meer informatie over ramadan, medicatie en gezondheid beschikbaar
meer nieuws


Mikado bibliotheekcollectie naar Pro Persona
'Jij maakt 't verschil'. Mikado en GGzE lanceren e-learning interculturele zorg aan ouderen
Mikado stopt, kennis blijft
Handreiking ethische dilemma's in de ggz aan asielzoekers
Zomeractie! Favoriete Mikado publicaties met korting


Glenn Helberg
'Goed luisteren begint bij de ander even veel waard vinden'.
 lees verder....
 
 
Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder toestemming van Mikado.