Mikado - Kenniscentrum interculturele zorg  
 
   home       over mikado       activiteiten       publicaties       nieuws       agenda       abonnement       inloggen      English  
 
 

Nieuws
   reageer      printversie  

Kwartiermakers ontvangen Douglas Bennett Award
De Douglas Bennett Award 2008 is onlangs twee maal uitgereikt. Zowel het Landelijk Steunpunt Kwartiermaken van Doortje Kal als het Eindhovense project 'Buitengewoon' wonnen. Een eervolle vermelding ging naar twee beschermende woonvormen voor migranten met een islamitische achtergrond: BW Oase en BW AÔsha.

De Douglas Bennett Award is vernoemd naar een Engelse psychiater die veel heeft betekend voor de rehabilitatiebeweging. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt. Dit keer ging de award naar kwartiermakers. Kwartiermaken draait om de vraag hoe kwetsbare mensen weer bij de maatschappij betrokken kunnen worden. Voor mensen met een psychiatrische achtergrond is het niet eenvoudig om (opnieuw) te integreren in de samenleving. Kwartiermakers proberen voorwaarden voor participatie te scheppen.

Doortje Kal
Het Landelijk Steunpunt Kwartiermaken dat in de prijzen viel, maakt zich sterk voor gastvrijheid en helpt mensen die moeite hebben om hun plek te vinden. Dit steunpunt staat onder leiding van Doortje Kal. Zij is in 2001 gepromoveerd op kwartiermaken en heeft als pionier dit begrip in Nederland op de kaart gezet. Als geen ander probeert ze betrokkenen ertoe aan te zetten zich te verplaatsen in het perspectief van mensen die anders zijn. Eerder verkende Kal de mogelijkheden voor kwartiermaken in islamitische gemeenschappen in Nederland.

'Buitengewoon'
Ook het project ĎBuitengewooní werd bekroond. In Eindhoven zetten kwartiermakers en ervaringsdeskundigen zich op wijkniveau in voor kwetsbare burgers. Hanneke Henkens is de motor achter dit initiatief. Ook Ibrahim Akkaya, over wie Mikado al eerdere berichtte, is in dit project werkzaam. De jury roemde de concrete wijze waarop de kwartiermakers erin zijn geslaagd om verschillende maatschappelijke instellingen intensief en duurzaam te betrekken bij de sociale insluiting van kwetsbare burgers.

Eervolle vermelding
Net buiten de prijzen vielen twee Beschermd Wonen voorzieningen BW Oase en BW AÔsha van Pameijer in Rotterdam. Dit zijn twee beschermde woonvormen voor respectievelijk Marokkaanse mannen en islamitische vrouwen, allebei met psychiatrische problemen. Beide projecten kregen een eervolle vermelding vanwege hun succesformule. "Op eenvoudige wijze en met betrekkelijk eenvoudige middelen worden kwetsbare mensen weer burgers. Ondanks hun isolement vanwege hun psychiatrische problematiek en hun culturele achtergrond", aldus Jan Willem van Zuthem, waarnemend voorzitter van Kenniscentrum Rehabilitatie.

BW Oase en BW AÔsha
BW Oase en BW AÔsha zijn unieke voorzieningen in Nederland, die tot op heden nog weinig navolging hebben gekregen. Aanleiding voor deze beschermde woongroepen waren culturele aanpassingsproblemen van psychiatrische patiŽnten bij behandeling door de GGZ. Voor patiŽnten was er zoveel totaal anders dan ze gewend waren; van het eten tot het beleven van religie. Dat was nadelig voor de behandeling. BW Oase en BW AÔsha zijn daarom toegespitst op de cultuur van de bewoners. Zo is de kamerinrichting aangepast en is er ruimte voor gebed. De voertaal is Nederlands, maar de teamleden spreken ook Arabisch, Berbers of Turks.

Bron: Kenniscentrum Rehabilitatie, Kwartiermaken.nl, Mikado. Foto: Kenniscentrum Rehabilitatie.Publicatiedatum: 16 januari 2009 08:55 uurReageren
Wilt u uw mening, ideeën of reactie kwijt, dan kunt u nevenstaande formulier invullen. Uw reactie verschijnt direct zichtbaar op de website. Wilt u dit niet? Stuur uw reactie dan per .
 
naam

e-mail adres

(organisatie)
  reactie
 


 


PTSS met psychotische kenmerken: een nieuwe diagnose?
Mikado stopt, kennis blijft
Nederlandse ouderen in AustraliŽ
E-module huwelijksdwang van Fier Frysl‚n
Steeds meer informatie over ramadan, medicatie en gezondheid beschikbaar
meer nieuws


Mikado bibliotheekcollectie naar Pro Persona
'Jij maakt 't verschil'. Mikado en GGzE lanceren e-learning interculturele zorg aan ouderen
Mikado stopt, kennis blijft
Handreiking ethische dilemma's in de ggz aan asielzoekers
Zomeractie! Favoriete Mikado publicaties met korting


Glenn Helberg
'Goed luisteren begint bij de ander even veel waard vinden'.
 lees verder....
 
 
Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder toestemming van Mikado.