Veel onverzekerden opgevangen door huisartsenpraktijk Kruispost
In een kelder aan de Oudezijds Voorburgwal in Amsterdam bieden artsen sinds 1983 op vrijwillige basis medische en psychosociale hulp aan mensen zonder verblijfsvergunning, daklozen en drugsverslaafden. Er wordt circa 6000 keer per jaar een beroep op hen gedaan.

Kruispost is een initiatief van de christelijke gemeenschap Oudezijds 100. De circa tachtig vrijwilligers, waaronder gepensioneerde artsen, tropenartsen, artsen in opleiding en maatschappelijk werkers, behandelen iedereen die voor de deur staat. Het zijn vooral onverzekerde patiŽnten die hun weg vinden naar de medische post. Onder hen veel mensen zonder verblijfsvergunning, maar ook onverzekerde autochtonen, prostituees, daklozen, drugsverslaafden en low-budget toeristen. In NCRV Dokument 'Kruispost' van Maria Mok en Meral Uslu zien we hoe het er in de medische post aan toe gaat. De documentaire kreeg een onderscheiding op de prestigieuze Prix Europa 2008.

Koppelingsfonds
"Formeel is Kruispost niet nodig. De patiŽnten kunnen ook naar een 'normale' huisarts gaan. Maar in de praktijk weten mensen niet waar ze terecht kunnen", aldus Luc Tanja, bestuursvoorzitter van Kruispost. Mensen zonder verblijfsvergunning kunnen namelijk geen zorgverzekering afsluiten. Als zij zich melden bij een reguliere arts, dan wordt hen eerst gevraagd of zij zelf de kosten kunnen dragen. Vaak is dat niet het geval. Dan kan de zorgverlener een beroep doen op het Koppelingfonds. Veel patiŽnten weten echter niet van het bestaan hiervan af en zijn daarom bang om naar een arts te gaan. Zorgverleners zien op hun beurt op tegen alle administratieve rompslomp die met de declaratie van de kosten gepaard gaat.

Geduld hebben
Daar komt bij dat onverzekerden over het algemeen geen makkelijke patiŽnten zijn. Ook dat kan reguliere artsen Ė met een vaak drukke praktijk Ė afschrikken. Tanja: "De patiŽnten komen binnen met een medische klacht, maar vaak hebben ze zoveel meegemaakt dat er nog meer problemen zijn." Er dan is er ook nog vaak een taal- en cultuurbarriŤre. Om zo'n patiŽnt goed te behandelen, volstaat een consult van tien minuten niet. "Wij besteden gemiddeld meer tijd aan een patiŽnt, wat vaak nodig is omdat zij geen Nederlands spreken of omdat er nog andere problemen spelen." Een Nigeriaanse patiŽnte is daarom blij dat ze bij Kruispost terecht kan. "Andere dokters luisteren niet naar je. Maar deze dokter heeft geduld."

Abortus
Een vrouw uit Kameroen meldt zich bij Kruispost omdat ze zwanger is en het kind naar eigen zeggen niet kan houden. Ze verblijft hier illegaal en heeft veel problemen. De behandelend arts vertelt dat abortus een lastig punt is op de medische post vanwege de christelijke identiteit van de organisatie. Toch verwijst hij haar naar ťťn van de abortusklinieken in Amsterdam. Hij adviseert de vrouw om daar haar situatie uit te leggen. Zelf kan ze de abortus immers onmogelijk betalen. Als geen kliniek haar helpen wil, mag ze terugkomen bij Kruispost.

Een andere Afrikaanse vrouw die zwanger is en twijfelt over een abortus, raakt helemaal overstuur als ze haar situatie met de arts bespreekt. De politie gelooft haar niet en ze dreigt uit de organisatie gezet te worden waar ze verblijft. "Waarom doen ze mij dit aan! Ik ben moe, zo moe!". De arts pakt haar vast en zegt "huil eerst maar, dan praten we verder."

Depressief
Een andere patiŽnt is gevlucht uit Afghanistan. Zijn familie verblijft in Pakistan. Hij is alleen naar Nederland gekomen. Zijn asielaanvraag is echter afgewezen. De man weet niet wat hij moet doen. "Geen huis, geen geld, ik heb niks. Ik word gek." Hij heeft last van vage fysieke klachten. "Rugpijn, hoofdpijn, ik kan niet slapen." Een depressie door alle ellende die de man heeft meegemaakt, vermoedt de arts. Hij geeft hem slaapmiddelen mee in de hoop dat hij in ieder geval beter gaat slapen.

Donaties
Voor de artsen van Kruispost is het roeien met de riemen die ze hebben. Ze voeren kleine operaties uit, alleen op donderdag, onder toezicht van een gepensioneerd chirurg. Met kunst- en vliegwerk, en door ziekenhuizen geschonken operatiegereedschap. In de NCRV-documentaire zien we ťťn van de vrijwilligers binnenkomen met een plastic tasje vol medicijnen. Een cadeautje van een collega-arts. Het gaat om medicijnen die over zijn nadat een patiŽnt ofwel beter is worden ofwel overleden is. Kruispost krijgt subsidie van de gemeente en ontvangt ook particuliere giften. Elke patiŽnt wordt bovendien gevraagd vijf euro te betalen, maar niet iedereen beschikt over dat bedrag. Volgens een van de artsen is Kruispost "de enige Derde Wereld-plek in Nederland."

Naschrift: Op 19 februari 2009 ontvingen Maria Mok en Meral Uslu de Zilveren Zebra (ASN Media prijs)voor hun documentaire 'Kruispost'

Bron: Nieuw Amsterdams Peil, NCRV Dokument: Kruispost. Foto: NCRV. Publicatiedatum: 23 januari 2009 13:34 uur
 
Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder toestemming van Mikado.