Mikado - Kenniscentrum interculturele zorg  
 
   home       over mikado       activiteiten       publicaties       nieuws       agenda       abonnement       inloggen      English  
 
 

Nieuws
   reageer      printversie  

Wie wint de Avicenna prijs 2009?
Op 23 april 2009 wordt de Avicenna prijs voor de zesde maal uitgereikt aan een zorgverlener of instelling die zich in de afgelopen twee jaar heeft ingespannen om de zorg aan allochtonen wezenlijk te verbeteren. Wie zal de aanmoedigingsprijs deze keer in de wacht slepen?

De Avicenna prijs is in 1997 ingesteld door het toenmalige Overlegorgaan Gezondheidszorg en Multiculturele Samenleving (OGM) ter gelegenheid van haar vijfentwintigjarig bestaan. De prijs is genoemd naar Avicenna, een arts uit het Perzi van de elfde eeuw. Zijn teksten werden in de twaalfde en dertiende eeuw vertaald uit het Arabisch en werden zo toegankelijk gemaakt voor het Westen. Avicenna groeide zodoende uit tot n van de belangrijke grondleggers van de moderne geneeskunde.

Eisen
De Stichting Avicenna roept iedereen in het veld op om personen en instellingen die zich sterk maken voor goede zorg aan allochtonen voor te dragen voor de prijs. Kandidaten moeten werkzaam zijn in de Nederlandse gezondheidszorg en een concrete bijdrage leveren aan de verbetering van zorg en hulpverlening aan allochtonen. Daarbij dienen ze gebruik te maken van een innovatieve en actuele methodiek. Tot slot moeten de activiteiten een uitstraling hebben binnen de eigen sector of naar andere sectoren. Ook moeten de resultaten overdraagbaar zijn.

Gekleurde gekte
De Avicenna prijs wordt n keer in de twee jaar uitgereikt. Er is een geldbedrag van 1.500,- en een kunstwerk mee gemoeid. De prijsuitreiking vindt dit keer plaats in het Theater de Regentes in Den Haag tijdens het jubileumcongres 'Gekleurde gekte' over 25 jaar interculturele geestelijke gezondheidszorg, georganiseerd door Mikado, ZonMW, Trimbos Instituut en GGZ Nederland.

Al Amal
In 2007 won Al Amal, een zelforganisatie voor en door Marokkaans-Nederlandse vrouwen. Zij hanteren een innovatieve en emanciperende aanpak, en vergroten de kennis, zelfredzaamheid en weerbaarheid van een moeilijk te bereiken groep vrouwen. Door preventie wordt voorkomen dat vrouwen een beroep op de gezondheidszorg doen en door ondersteuning worden vrouwen laagdrempelig doorverwezen naar reguliere hulp.

Eerdere prijswinnaar was Zahra Siad Naleie (2004), vanwege haar inzet in de strijd tegen vrouwenbesnijdenis, haar moed, haar functie als rolmodel n de overdraagbaarheid van haar methode. Rohina Raghoebier won in 2002 de prijs voor haar inzet voor participatie van migranten in de gehandicaptenzorg en Jozien Snijders, destijds hoofd volwassenenzorg bij Altrecht en voorvechter van integraal intercultureel management won in 2000. Een samenwerkingsproject 'Nader tot elkaar' van de Stichting Palet, het Centrum Buitenlandse vrouwen in Noord-Brabant en Prisma won de eerste keer de Avicenna prijs.

Voordracht
Personen en instellingen kunnen tot uiterlijk 23 maart 2009 via e-mail worden voorgedragen bij de secretaris van stichting Avicenna, mevrouw L. van Willigen. Er dient een beknopte, heldere omschrijving van betreffende activiteit en methodiek te worden toegevoegd (2 3 A4tjes).

Bron: Stichting AvicennaPublicatiedatum: 30 januari 2009 10:36 uur


Meer informatie:
  • Mevrouw W.Voogt, voorzitter St. Avicenna, (wilvoogt@simpc.nl) of mevrouw L. van Willigen, secretaris (Lvanwil@xs4all.nl of 020 4278748).Reageren
Wilt u uw mening, ideeën of reactie kwijt, dan kunt u nevenstaande formulier invullen. Uw reactie verschijnt direct zichtbaar op de website. Wilt u dit niet? Stuur uw reactie dan per .
 
naam

e-mail adres

(organisatie)
  reactie
 


 


PTSS met psychotische kenmerken: een nieuwe diagnose?
Mikado stopt, kennis blijft
Nederlandse ouderen in Australi
E-module huwelijksdwang van Fier Frysln
Steeds meer informatie over ramadan, medicatie en gezondheid beschikbaar
meer nieuws


Mikado bibliotheekcollectie naar Pro Persona
'Jij maakt 't verschil'. Mikado en GGzE lanceren e-learning interculturele zorg aan ouderen
Mikado stopt, kennis blijft
Handreiking ethische dilemma's in de ggz aan asielzoekers
Zomeractie! Favoriete Mikado publicaties met korting


Glenn Helberg
'Goed luisteren begint bij de ander even veel waard vinden'.
 lees verder....
 
 
Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder toestemming van Mikado.