Mikado - Kenniscentrum interculturele zorg  
 
   home       over mikado       activiteiten       publicaties       nieuws       agenda       abonnement       inloggen      English  
 
 

Nieuws
   reageer      printversie  

Bevlogen antropoloog Els van Dongen overleden
Onlangs overleed de cultureel antropoloog en kunstenares dr. Els van Dongen, op 62-jarige leeftijd.

Els was antropoloog en etnograaf in hart en nieren. Ze reisde veel in Europa en Afrika, en haar onderzoeksterreinen lagen zowel daar als in Nederland. Ze specialiseerde zich op het gebied van geestelijke gezondheidszorg, in het bijzonder trauma, geweld, lijden en sociale uitsluiting.
Ze promoveerde in 1994 op het proefschrift ‘Zwervers, knutselaars, strategen. Gesprekken met psychotische mensen‘ aan de Universiteit Utrecht. Daarna werkte ze in Utrecht en later bij de Universiteit van Amsterdam als universitair hoofddocent. Tevens bekleedde ze tal van fellowships en gastleerstoelen in vele Europese landen en in Zuid-Afrika.

Uitsluiting
Els heeft veel voor het veld van de interculturele zorg betekend. Ze werkte met Mikado samen in het Europese Health for all project, dat zich richtte op het in kaart brengen van uitsluiting van migranten in de gezondheidszorg in zes Europese landen. Daarin toonde ze zich bevlogen, beschouwend en betrokken. Ook werkte ze met Mikado samen in een experimenteel project ‘cultuur in de ggz’ waarin psychiaters en antropologen aan de hand van casuïstiek samen reflecteerden op de rol van cultuur in de alledaagse ggz praktijk. Els zat daarnaast vanaf het begin in 2003 in het College van Advies van Mikado. Ze had een humane en verruimende blik op mensen, wist altijd verrassende perspectieven te geven en veroordeelde mensen nooit.

De morele dimensie van de zorg
Voor een Mikado masterclass met Arthur Kleinman in 2005, hield Els een inspirerend betoog over de morele dimensie in de gezondheidszorg. Mensen die lijden moeten hun verhaal kunnen vertellen; hun lijden is een moreel probleem en geen psychisch of medisch probleem. De antropoloog kan bijdragen aan de noodzakelijke terugkeer van de morele dimensie in de zorg. Door naar verhalen van patiënten te luisteren, ze op te tekenen en door te vertellen, als basis voor het begrijpen van menselijk lijden.

Lijden en onzekerheid
De medische antropologie bekijkt volgens haar patiënten niet als ‘een ziek lichaam’, maar geeft betekenis en een sociale dimensie aan lijden, herstel en heling. Els bekeek haar vak consequent vanuit een moreel, sociaal en menselijk perspectief. En ze beoefende haar vak tot op het laatste moment. Ze schreef tijdens haar ziekbed een hoofdstuk over lijden en onzekerheid in een boek dat antropologen wereldwijd aan haar opdroegen. Het boek stond onder redactie van Sjaak van der Geest en Marian Tankink. Ze konden het vlak voor haar dood aan haar overhandigen.

Bron: Website Els van Dongen; Sjaak van der Geest, Rob van Dijk; CMG, MikadoPublicatiedatum: 16 februari 2009 14:11 uur


Meer informatie:Reageren
Wilt u uw mening, ideeën of reactie kwijt, dan kunt u nevenstaande formulier invullen. Uw reactie verschijnt direct zichtbaar op de website. Wilt u dit niet? Stuur uw reactie dan per .
 
naam

e-mail adres

(organisatie)
  reactie
 


 


PTSS met psychotische kenmerken: een nieuwe diagnose?
Mikado stopt, kennis blijft
Nederlandse ouderen in Australië
E-module huwelijksdwang van Fier Fryslân
Steeds meer informatie over ramadan, medicatie en gezondheid beschikbaar
meer nieuws


Mikado bibliotheekcollectie naar Pro Persona
'Jij maakt 't verschil'. Mikado en GGzE lanceren e-learning interculturele zorg aan ouderen
Mikado stopt, kennis blijft
Handreiking ethische dilemma's in de ggz aan asielzoekers
Zomeractie! Favoriete Mikado publicaties met korting


Glenn Helberg
'Goed luisteren begint bij de ander even veel waard vinden'.
 lees verder....
 
 
Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder toestemming van Mikado.