Eerste blijf-van-mijn-lijf huizen voor mannen
Bij huiselijk geweld en eerwraak denken we meestal aan vrouwen die het slachtoffer worden van mannelijk geweld. Toch komt ook het omgekeerde in Nederland voor: mannen die door hun vrouw, of door wraakzuchtige familieleden worden belaagd. Onlangs werden in de vier grote steden de eerste blijf-van-mijn-lijf huizen voor mannen geopend.

Op dinsdag 10 februari gingen in Den Haag, Rotterdam en Utrecht de deuren open van 's lands eerste vier blijf-van-mijn-lijf huizen voor mannen. Staatssecretaris Jet Bussemaker van Volksgezondheid opende de vestiging in Den Haag, die gerund wordt door de Stichting Wende. Amsterdam had de opvang al enkele maanden eerder geopend, in oktober 2008.
Op de vooravond van de opening in Den Haag werd de nieuwe mannenopvang onder de aandacht gebracht in een uitzending van Netwerk.

Belaagde mannen
Mannen die door hun (mannelijke danwel vrouwelijke) partner of familieleden worden bedreigd of mishandeld, mannen die het slachtoffer zijn van mensenhandel of eerwraak en homoseksuele mannen die vanwege hun geaardheid worden belaagd. Voor deze en andere mannen die zich niet meer veilig voelen in hun woonomgeving zijn nu - op geheime locaties - opvanghuizen beschikbaar. Die bieden een plek waar zij kunnen ontsnappen aan huiselijke terreur.

Taboe
"Het is n van de grote taboes in Nederland: mannen die door hun vrouwen worden mishandeld," vertelt Patricia Gho, directeur van de stichting Wende, in Netwerk. "Omdat het alles te maken heeft met hoe een man denkt dat hij zich hoort te gedragen. En daar hoort natuurlijk helemaal niet bij dat je wordt geslagen, of dat je je psychisch laat vernederen." Door het grote taboe op het slachtofferschap gaan hulpverleners ervan uit dat de gevallen die bekend zijn, slechts het topje van de ijsberg vormen.

Eerwraak voor weigeren eerwraak
De afgelopen maanden, in de aanloop naar de opening van de opvanghuizen, hebben zich al 35 mannen aangemeld. Het gaat om slachtoffers van huiselijk geweld, maar ook bedreigde homoseksuele moslims en slachtoffers van eerwraak. "Bijvoorbeeld wanneer een zoon weigert de straf uit te voeren die de familie heeft bedacht voor een zus," licht Patricia Gho de eerwraak toe. "Niet alleen de zus is dan onderwerp van belaging, maar ook de broer. Dat kan ook voor hm zodanige vormen aannemen dat het niet meer veilig is om thuis te blijven wonen."

Bewoners van het eerste uur
In Netwerk kwamen ook twee van de eerste bewoners van een blijf-van-mijn-lijf huis voor mannen aan het woord. En van hen is Harry, die jarenlang in eigen huis werd geterroriseerd. Na een huwelijk van ruim vijftien jaar werd de angst voor zijn eigen vrouw hem teveel en heeft hij zijn toevlucht in de nieuwe opvang gezocht. Hij heeft er lang naar uitgekeken. "Vaak heb ik gedacht: waarom bestaat er alleen een opvang voor vrouwen?", zegt Harry, die inmiddels is gescheiden en een nieuw leven op poten probeert te zetten.

Ook Mehmet had het thuis zwaar te verduren. Via een gearrangeerd huwelijk kwam hij een paar jaar geleden van Turkije naar Nederland om zich bij zijn vrouw te voegen. Het liep uit op een drama: Mehmet werd zwaar door haar mishandeld, het bleef niet bij 'zomaar af en toe een klap'. "Mijn armen zaten vaak onder het bloed, en mijn rug onder de blauwe plekken," vertelt hij. Tenslotte keerde ook de schoonfamilie zich tegen hem, omdat zij hem de schuld van het mislukte huwelijk toedichtten. Op een dag, na weer geslagen te zijn, kwam de schoonfamilie langs en werd hij met een koffer op straat gezet, hij hoefde nooit meer terug te komen. Zonder geld en zonder de taal te kennen in een vreemd land, vond Mehmet een veilige haven in het blijf-van-mijn-lijf huis.

Proef op de som
Hoewel niemand weet om hoeveel gevallen het gaat, wijzen schattingen in de richting van 3500 mannelijke slachtoffers van huiselijk geweld per jaar. Volgens Gho zal de proef met het blijf-van-mijn-lijf huis voor mannen een beter beeld geven van de omvang van het probleem, zoals dat ook bij de opvang van vrouwelijke slachtoffers is gegaan. "We hebben nu veertig bedden voor mannen in de vier steden, tegenover drieduizend voor vrouwelijke slachtoffers en hun kinderen," licht zij toe. "We weten inmiddels dat het aantal opvangplekken voor vrouwen vele malen tekort schiet. Zo zal de komende tijd ook duidelijk worden hoeveel opvangplekken voor mannen in heel Nederland beschikbaar moeten zijn."
Bron: Zorg + Welzijn, Netwerk, Stichting Wende. Foto: Website NetwerkPublicatiedatum: 20 februari 2009 11:52 uur
 
Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder toestemming van Mikado.