Nieuwe stichting voor familie van psychiatrische patiŽnten
In de hulpverlening aan psychiatrische patiŽnten wordt de familie te vaak buitengesloten, terwijl het betrekken van de naaste omgeving juist bewezen effectief is. Om deze situatie te verbeteren, hebben Juanita Slengard en Irma Mahabier onlangs de Stichting Familievertrouwenspersoon (FVP) opgericht.

Familieleden bij de zorg betrekken heeft een positief effect op de hulp aan psychiatrische patiŽnten. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van M. Lenoir aan de UvA (2002). Toch blijken veel professionele hulpinstanties daar niets mee te doen. De nieuwe Stichting FVP, opgericht op 26 januari 2009, pleit voor verbetering op dit vlak. De initiatiefneemsters zijn allebei ervaringsdeskundigen, die zich al jarenlang toeleggen op het begeleiden en coachen van mensen in de omgeving van psychiatrische patiŽnten.

Familie kent de patiŽnt het beste
De jarenlange inzet van Juanita Slengard en Irma Mahabier heeft hun onvrede niet kunnen wegnemen. Nog steeds vragen zij zich af waarom de hulpverlening niet inspeelt op de ervaring van familieleden. In veel gevallen hebben zij immers al een jarenlang traject met de patiŽnt doorlopen, voordat een beroep wordt gedaan op de psychiatrie. "Als familie ken je de patiŽnt het beste. Het is belangrijk dat je mag meedenken over de behandeling en helpen om deze in goede banen te leiden", zegt Slengard, directeur en familievertrouwenspersoon van FVP. Volgens haar moeten ouders vaak "met gebonden handen" toekijken wat er over hun kind wordt bepaald. Mahabier: "Voor familie is het onverteerbaar om buitengesloten te worden. Wij vinden dat hierin zo snel mogelijk verandering moet komen."

Zware strijd
Behalve de patiŽnt, heeft echter ook de familie ondersteuning nodig. Slengard: "Een psychiatrische ziekte, en de praktische problemen die dit voor de patiŽnt en de omgeving met zich meebrengt, zijn zo ingrijpend dat het geen luxe is als familie en vrienden hierbij gecoacht worden." Door zowel hun eigen ervaring als die van vele anderen weten Slengard en Mahabier wat families van patiŽnten doormaken. Slengard: "Als moeder heb ik moeten knokken voor goede zorg voor mijn kind. Ik weet dat veel anderen ook in zo'n situatie verkeren. Niet alleen ouders, maar ook grootouders, broers of zussen, kinderen of vrienden moeten een zware strijd leveren als betrokkene bij iemand met een psychiatrische stoornis."

Opvang familie
Terwijl de naaste omgeving tegen veel problemen aanloopt, moet men vaak zelf op zoek gaan naar hulp. De oprichtsters van de Stichting FVP vinden dat de familie veel beter moeten worden opgevangen, zelfs in het geval dat de patiŽnt niets van de familieleden wil weten. Het niet betrekken van familieleden bij het hulpverleningsproces kan er zelfs toe leiden dat een moeizame relatie tussen de patiŽnt en zijn familie ontstŠŠt, doordat het hen aan kennis en inzichten over psychiatrische ziektes ontbreekt.

Ogen, oren en laatste strohalm
In de praktijk komt het volgens Slengard echter zelden voor dat een psychiatrische patiŽnt geen familiecontact heeft. "Integendeel, de familie is vaak de laatste strohalm, de veilige plek om bij te komen van alles wat men overkomt." Maar behalve het bieden van een toevluchtsoord, heeft de familie nog een andere belangrijke rol: "PatiŽnten zelf zijn met andere zorgen bezig dan de hulpverlening kritisch te volgen. Als familie ben je regelmatig de ogen en oren van de patiŽnt."

Hulpverlening blij met FVP
De Stichting FVP is door een aantal hulpinstellingen al zeer positief ontvangen. "Zij zijn blij met ons en zien dat wij ook een rol kunnen spelen om hen scherp te houden. Het contact met familieverenigingen en de bestaande cliŽntenraden is goed. We hebben benadrukt dat we dezelfde uitgangspunten hebben - we willen dat psychiatrische patiŽnten zo goed mogelijk worden geholpen en dat hun rechten worden gerespecteerd."

Bron: persbericht Stichting FVP. Publicatiedatum: 27 februari 2009 14:53 uur
 
Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder toestemming van Mikado.