Mikado - Kenniscentrum interculturele zorg  
 
   home       over mikado       activiteiten       publicaties       nieuws       agenda       abonnement       inloggen      English  
 
 

Nieuws
   reageer      printversie  

GGZ voor allochtonen nog verre van optimaal
De geestelijke gezondheidszorg is verre van optimaal voor allochtonen. Oudere Turken en Marokkanen kunnen slecht hun weg vinden naar de zorgvoorzieningen. Dat blijkt uit een onderzoek van het Trimbos-instituut.

De gang naar de ggz wordt vooral bemoeilijkt door gevoelens van schaamte. Op psychische problemen rust een taboe en er is angst voor roddel binnen de eigen groep. Vooral milde psychische klachten lossen allochtone ouderen daarom liever zelf op. Marokkanen, en in mindere mate ook Turken, zien hun problemen bovendien in een religieuze context. Ernstige psychische klachten zijn voor streng gelovige Marokkanen een beproeving van God die zij zelf moeten overwinnen. Daardoor is deze groep minder geneigd om met klachten bij de ggz aan te kloppen. Verder geven vooral Turkse ouderen aan dat ze door taalproblemen hun psychische klachten niet met de huisarts kunnen bespreken.

Onderzoekers Wilma de Vries en Carolien Smits van het Trimbos-instituut ondervroegen 44 Turkse en Marokkaanse zelfstandig wonende ouderen in de leeftijd van 55 tot 75 jaar. Het instituut presenteert de onderzoeksresultaten in de brochure ďPsychische klachten bij Turkse en Marokkaanse ouderen. Een handleiding voor de praktijkĒ. De brochure is aangevuld met gegevens uit de onderzoeksliteratuur en kennis van experts. De uitgave kwam tot stand in samenwerking met de GG&GD in Amsterdam en Forum, het Instituut voor multiculturele ontwikkeling, en werd gefinancierd door ZonMw, het VSB-Fonds en het Nationaal Fonds Ouderenhulp.
Bron: TrimbosPublicatiedatum: 10 december 2003 15:43 uurReageren
Wilt u uw mening, ideeën of reactie kwijt, dan kunt u nevenstaande formulier invullen. Uw reactie verschijnt direct zichtbaar op de website. Wilt u dit niet? Stuur uw reactie dan per .
 
naam

e-mail adres

(organisatie)
  reactie
 


 


PTSS met psychotische kenmerken: een nieuwe diagnose?
Mikado stopt, kennis blijft
Nederlandse ouderen in AustraliŽ
E-module huwelijksdwang van Fier Frysl‚n
Steeds meer informatie over ramadan, medicatie en gezondheid beschikbaar
meer nieuws


Mikado bibliotheekcollectie naar Pro Persona
'Jij maakt 't verschil'. Mikado en GGzE lanceren e-learning interculturele zorg aan ouderen
Mikado stopt, kennis blijft
Handreiking ethische dilemma's in de ggz aan asielzoekers
Zomeractie! Favoriete Mikado publicaties met korting


Glenn Helberg
'Goed luisteren begint bij de ander even veel waard vinden'.
 lees verder....
 
 
Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder toestemming van Mikado.