Mikado - Kenniscentrum interculturele zorg  
 
   home       over mikado       activiteiten       publicaties       nieuws       agenda       abonnement       inloggen      English  
 
 

Nieuws
   reageer      printversie  

Verhalen vertellen brengt mensen dichterbij elkaar
Kosmopolis Den Haag organiseert een serie workshops voor iedereen die zijn of haar verhaal kwijt wil. Met deze 'StadsTori's' hoopt de organisatie de verschillende bevolkingsgroepen in de Haagse wijken met elkaar in contact brengen. Verschillende deelnemers grijpen deze kans aan om hun perikelen publiekelijk kenbaar te maken. De thema's zorg en welzijn komen daarbij regelmatig aan bod.

In een multiculturele stad als Den Haag wonen mensen van diverse herkomsten en achtergronden naast en met elkaar. Om sociale cohesie tussen de verschillende bevolkingsgroepen te bevorderen, worden in de stad uiteenlopende projecten uitgevoerd op allerlei niveaus. 'StadsTori's', een initiatief van Kosmopolis Den Haag in samenwerking met de Haagse Openbare Bibliotheken past in dit kader. De naam is afgeleid van 'tori', het Surinaamse woord voor verhaal.

Anekdotewedstrijd
'StadsTori's' nodigt Hagenaars uit om hun anekdotes in het openbaar te vertellen. Actrice en presentatrice Paula Udondek leidt de workshops. Zij geeft tijdens de eerste – besloten – workshopronde tips aan de deelnemers en leert hen de kunst van het vertellen van een goed verhaal. In de tweede workshopronde testen de deelnemers hun vaardigheden uit op het publiek. Een jury bepaalt vervolgens wie de beste vertellers van de anekdotewedstrijd zijn. Zij maken kans op reischeque ter waarde van € 1000 tijdens de finale in theater Diligentia.

Mix van mensen
In verschillende Haagse wijken – Moerwijk, Loosduinen/Nieuw Waldeck, Segbroek en Bouwlust – worden 'StadsTori's' georganiseerd. Kosmopolis Den Haag mikt heel bewust op een multiculturele mix van mensen, zowel qua deelnemers als publiek. Via het eigen netwerk van de organisatie wordt daarom actief geworven. Coördinator Klaartje Chisukulu-Jaspers: "Ook door middel van muziek trekken we mensen. Zo hadden we laatst swingende Antilliaanse muziek van sing 'n songwriter Levi Silvanie." Om het zo laagdrempelig mogelijk te maken, is de entree gratis. Deze insteek werpt zijn vruchten af: de bijeenkomsten worden drukbezocht, zoals door Hagenaars van Surinaamse, Indische en autochtone komaf.

Schizofrene vader
Tijdens de 'StadsTori's' mogen mensen vertellen wat ze willen. Gezondheid en welzijn, van jezelf of van anderen in je omgeving, zijn thema's die vaak voorkomen. Zo won Gülsum Yildirim van 16 jaar de voorronde in Moerwijk met haar verhaal over haar vader die schizofreen is en de verschrikkelijke impact die dat heeft gehad op haar familie. Ze eindigde haar verhaal met: “Ik mis mijn vader. Maar ik wil niet dat hij thuis komt. Want dan worden we allemaal ongelukkig.” En toen viel er een stilte.... Alsof ze tegen een vriendin praatte, zo had Gülsum aan het publiek haar verhaal verteld.

'Banaan'
Een oude mevrouw van Chinees/Surinaamse afkomst vertelde over haar brugfunctie in de Chinese Brug, een verzorgingstehuis voor Chinese ouderen. Zij was jarenlang lerares geweest en hielp nu haar medebewoners met allerlei zaken, waaronder de Nederlandse taal. "Toch vertelde ze dat ze niet volledig werd geaccepteerd. Men bleef haar beschouwen als 'banaan': geel van buiten en wit van binnen. De andere ouderen vonden haar te Hollands", herinnert Udondek zich. "Desondanks bleef ze voor de anderen zorgen, dat zat haar echt in het bloed."

Begrip kweken
Wat is nu het effect van deze 'StadsTori's'? "Als je luistert naar wat een ander te vertellen heeft, geeft dat een heel ander beeld van iemand, dan als je diegene alleen maar op straat ziet lopen. Je leert elkaar beter kennen én begrijpen", meent Chisukulu-Jaspers. Udondek is het met haar eens. "Dit is een mooi middel om mensen bij elkaar te brengen die elkaar normaal gesproken niet zouden ontmoeten." Door middel van de persoonlijke verhalen vindt herkenning plaats: mensen uit het publiek kunnen zich beter inleven in de ander.

'StadsTori's' worden nog gehouden op 18 en 25 april 2009, van 12 tot 15 uur in de bibliotheek Segbroek en op 13 en 20 mei, van 18 tot 21 uur in de bibliotheek Bouwlust. De halve finale vindt plaats op 31 mei in het Nutshuis, en de finale op 6 juni in theater Diligentia.

Bron: Kosmopolis Den Haag, Klaartje Chisukulu-Jaspers, Paula Udondek, De Weekkrant.nl. Foto: Rosh Abdelfatah. Publicatiedatum: 3 april 2009 11:14 uur


Meer informatie:
  • Klaartje Chisukulu-Jaspers via (070) 392 37 60.Reageren
Wilt u uw mening, ideeën of reactie kwijt, dan kunt u nevenstaande formulier invullen. Uw reactie verschijnt direct zichtbaar op de website. Wilt u dit niet? Stuur uw reactie dan per .
 
naam

e-mail adres

(organisatie)
  reactie
 


 


PTSS met psychotische kenmerken: een nieuwe diagnose?
Mikado stopt, kennis blijft
Nederlandse ouderen in Australië
E-module huwelijksdwang van Fier Fryslân
Steeds meer informatie over ramadan, medicatie en gezondheid beschikbaar
meer nieuws


Mikado bibliotheekcollectie naar Pro Persona
'Jij maakt 't verschil'. Mikado en GGzE lanceren e-learning interculturele zorg aan ouderen
Mikado stopt, kennis blijft
Handreiking ethische dilemma's in de ggz aan asielzoekers
Zomeractie! Favoriete Mikado publicaties met korting


Glenn Helberg
'Goed luisteren begint bij de ander even veel waard vinden'.
 lees verder....
 
 
Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder toestemming van Mikado.