Mikado - Kenniscentrum interculturele zorg  
 
   home       over mikado       activiteiten       publicaties       nieuws       agenda       abonnement       inloggen      English  
 
 

Nieuws
   reageer      printversie  

GroenLinks en PvdA willen Wet SAMEN behouden
De Kamerleden Marijke Vos (GroenLinks) en Hannie Stuurman (PvdA) hebben deze week bij de Tweede Kamer een initiatiefwet ingediend tot behoud van de Wet SAMEN. Het kabinet wil deze wet, die de registratie van het aandeel allochtonen op de arbeidsmarkt verplicht stelt, afschaffen per 1 jan 2004.

Het initiatief van Vos en Stuurman wordt gesteund door het Landelijk Bureau ter bestrijding van Rassendiscriminatie (LBR), de vakbond FNV en FORUM, Instituut voor Multiculturele Ontwikkeling. Volgens deze organisaties geven recente cijfers en rapporten aanleiding om de afschaffing van de Wet SAMEN te heroverwegen. De organisaties wijzen onder meer op de Rapportage Minderheden 2003 van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Uit deze rapportage blijkt dat de werkloosheid onder allochtone jongeren snel oploopt en dat etnische minderheden nog steeds een structurele achterstand op de arbeidsmarkt hebben. Het SCP stelt dat juist nu de werkloosheid oploopt specifieke op minderheden gerichte maatregelen noodzakelijk zijn.

Uit onderzoek van FNV en LBR zelf blijkt dat werkgevers het vaak niet nodig vinden beleid te ontwikkelen tegen discriminatie op de werkvloer. Bijna een kwart van de werkgevers is nauwelijks bereid allochtonen aan te nemen. Wat betreft klachten over discriminatie, scoort de sector arbeidsmarkt jaarlijks hoog.

Volgens het LBR moeten deze gegevens het kabinet ertoe bewegen in te stemmen met het wetsvoorstel van Vos en Stuurman om de Wet SAMEN tot 2010 te verlengen. Een woordvoerder: “Wanneer de overheid werkelijk werk wil maken van integratie, moet zij de grip op arbeidsmarktontwikkelingen niet verliezen”.
Bron: LBRPublicatiedatum: 19 december 2003 10:10 uurReageren
Wilt u uw mening, ideeën of reactie kwijt, dan kunt u nevenstaande formulier invullen. Uw reactie verschijnt direct zichtbaar op de website. Wilt u dit niet? Stuur uw reactie dan per .
 
naam

e-mail adres

(organisatie)
  reactie
 


 


PTSS met psychotische kenmerken: een nieuwe diagnose?
Mikado stopt, kennis blijft
Nederlandse ouderen in Australië
E-module huwelijksdwang van Fier Fryslân
Steeds meer informatie over ramadan, medicatie en gezondheid beschikbaar
meer nieuws


Mikado bibliotheekcollectie naar Pro Persona
'Jij maakt 't verschil'. Mikado en GGzE lanceren e-learning interculturele zorg aan ouderen
Mikado stopt, kennis blijft
Handreiking ethische dilemma's in de ggz aan asielzoekers
Zomeractie! Favoriete Mikado publicaties met korting


Glenn Helberg
'Goed luisteren begint bij de ander even veel waard vinden'.
 lees verder....
 
 
Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder toestemming van Mikado.