Mikado - Kenniscentrum interculturele zorg  
 
   home       over mikado       activiteiten       publicaties       nieuws       agenda       abonnement       inloggen      English  
 
 

Nieuws
   reageer      printversie  

Equator Foundation verzelfstandigd
De Equator Foundation richt zich op de behandeling van getraumatiseerde vluchtelingen en asielzoekers. Voorheen was het centrum onderdeel van AMC De Meren, maar nu gaat het zelfstandig verder.

CliŽnten die bij Equator terechtkomen, komen vooral uit Irak, Iran, Liberia en BosniŽ. Ze zijn gevlucht voor oorlogsgeweld of politieke onderdrukking, of zijn slachtoffers van mensenhandel. Om hen te helpen heeft Equator een benadering ontwikkeld, waarbij mentaal herstel ťn sociale binding centraal staan: sociotherapie. Naast ambulante behandeling is dagbehandeling mogelijk.

Traumatische ervaringen
De meeste cliŽnten zijn slachtoffer van geweld of onderdrukking. Ze hebben verschrikkelijke dingen meegemaakt, ofwel zelf, ofwel in hun nabije omgeving. Ook kan het zijn dat ze dierbaren hebben verloren, of lange tijd in grote onzekerheid hebben geleefd onder slechte levensomstandigheden. Dat heeft zijn sporen nagelaten. CliŽnten worstelen met angst, machteloosheid, walging en woede, maar ook schaamte of schuldgevoel. De traumatische ervaringen of zeer stressvolle omstandigheden kunnen iemands cognitieve en affectieve functies en het gedrag verstoren.

Sociale betekenis verloren
Ook hebben sommige cliŽnten hun sociale context verloren. Hun samenleving is uit elkaar gevallen. De werkplek bestaat niet meer, vriendenkringen zijn versplinterd geraakt. Door de vlucht naar een vreemd land is alles anders geworden. Taal, voeding, sociale codes: niets is meer hetzelfde. Dit alles ondermijnt het identiteitsgevoel, de betekenis die men aan het leven hecht, en het vertrouwen. Voor het psychisch welbevinden van mensen is dit zeer schadelijk. Maar aan de buitenkant is dat niet altijd zichtbaar. "Ik douche elke dag, ik maak me op", zegt een cliŽnte in de IKON-documentaire 'Ziek van Oorlog' van Hans Polak. "Mensen zien niet dat ik ziek ben."

Sociotherapie
Vluchtelingen die lijden aan Post Traumatische Stress Stoornis (PTSS) komen drie dagen in de week naar Equator voor sociotherapie. "We hebben de therapie speciaal aangepast voor mensen die getroffen zijn door politiek geweld of oorlogsgeweld", vertelt psychiater Pim Scholte, hoofd van Equator. "We richten ons daarbij op onderling vertrouwen en een respectvolle omgang met elkaar." Op het programma staan onder meer groepsgesprekken, individuele gesprekken, en lichaamsgericht werk. In de huiskamer van Equator mag niet over oorlog gesproken worden. Het moet een veilige plek voor cliŽnten zijn.

Uiteenlopende klachten
De klachten waar mensen last van hebben lopen uiteen van nachtmerries tot het denken dat men gek wordt. Zoals Dukuli, voormalig kindsoldaat in Liberia, die voortdurend de schrikbeelden uit zijn verleden herbeleeft. Hij hoort stemmen die hem vertellen dat hij zichzelf moet verwonden. "Equator helpt me om me een beetje te ontspannen", vertelt hij. Een andere vluchteling uit voormalig JoegoslaviŽ heeft het elke eerste maandag van de maand - als de sirenes afgaan - erg moeilijk. "Ik denk dat het vliegtuigen zijn die komen bombarderen." Sultan, afkomstig uit Afghanistan, waar hij de oorlog van dichtbij meemaakte vanaf zijn elfde levensjaar, is vooral heel bang. Zijn voorlopige verblijfsvergunning is verlopen, zijn advocaat heeft verlenging aangevraagd.

Rwanda
Equator heeft ook in Rwanda sociotherapieprojecten opgezet om mensen die lijden aan de gevolgen van de genocide uit 1994 te helpen. Dat werkt. Met financiŽle steun van Cordaid zijn Rwandezen opgeleid tot sociotherapeut. Meer dan vierduizend mensen hebben inmiddels de therapie gevolgd. Als groepjes mensen uit hetzelfde dorp samen de therapie volgen, dan ontstaat er weer een bepaalde mate van sociale samenhang. Dat is bijzonder, omdat in de dorpen daders en slachtoffers vaak dicht bij elkaar wonen.

Bron: Equator, IKON Documentaire 'Ziek van Oorlog'. Foto: Equator. Publicatiedatum: 15 mei 2009 08:20 uur


Meer informatie:Reageren
Wilt u uw mening, ideeën of reactie kwijt, dan kunt u nevenstaande formulier invullen. Uw reactie verschijnt direct zichtbaar op de website. Wilt u dit niet? Stuur uw reactie dan per .
 
naam

e-mail adres

(organisatie)
  reactie
 


 


PTSS met psychotische kenmerken: een nieuwe diagnose?
Mikado stopt, kennis blijft
Nederlandse ouderen in AustraliŽ
E-module huwelijksdwang van Fier Frysl‚n
Steeds meer informatie over ramadan, medicatie en gezondheid beschikbaar
meer nieuws


Mikado bibliotheekcollectie naar Pro Persona
'Jij maakt 't verschil'. Mikado en GGzE lanceren e-learning interculturele zorg aan ouderen
Mikado stopt, kennis blijft
Handreiking ethische dilemma's in de ggz aan asielzoekers
Zomeractie! Favoriete Mikado publicaties met korting


Glenn Helberg
'Goed luisteren begint bij de ander even veel waard vinden'.
 lees verder....
 
 
Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder toestemming van Mikado.