Verpleeghuis opent afdeling voor Marokkaanse senioren
Verpleeghuis Rosendael in de Utrechtse wijk Overvecht start deze zomer met een speciale afdeling voor Marokkaanse ouderen. Ook voor Turkse senioren moet spoedig een soortgelijke voorziening komen. Dat hebben zorgorganisatie Aveant en zorgverzekeraar Agis samen besloten.

In de loop van volgend jaar is er in Rosendael, dat onderdeel uitmaakt van Aveant, plaats voor twaalf Marokkaanse ouderen die chronisch ziek zijn. CliŽnten die in de terminale fase van een ziekte verkeren en speciale zorg, verpleging en pijnbestrijding nodig hebben kunnen ook terecht in de zorgunit. Het gediplomeerde personeel dat op de afdeling komt te werken is van Marokkaanse herkomst. Zij zullen vanuit hun eigen cultuur alle facetten van de zorg afstemmen op de doelgroep.

Sfeer van Marokko
De speciale vleugel van Rosendael moet de sfeer van Marokko uitstralen, zodat de senioren zich er optimaal thuis voelen. Volgens zorgconsulent Lahbib El Arqoubi is dat een belangrijke voorwaarde, omdat Marokkaanse ouderen een woonomgeving ambiŽren die zoveel mogelijk aansluit op de thuissituatie. Dat betekent onder andere dat op televisie Marokkaanse zenders te ontvangen zijn, er een aparte gebedsruimte is en er halal-maaltijden geserveerd worden. Daarnaast kunnen de senioren hun eigen meubels en spullen meenemen.

Andere wensen
Directeur Evert Mulder van Aveant legt in het AD uit waarom er is gekozen voor deze oplossing: "We krijgen in Utrecht heel weinig allochtone ouderen binnen, terwijl veertig procent van de bevolking van allochtone afkomst is. We gaan ervan uit dat er een behoefte is en gaan daarom een deel van een vleugel voor die doelgroep inrichten." Jos Dijkers van Agis valt hem bij: "We kunnen wel negeren dat deze gemeenschappen andere wensen hebben, maar daar los je niets mee op. Turken en Marokkanen van de eerste generatie voelen zich niet thuis in een algemeen verpleeghuis. Net zo goed als mijn moeder per se in een verzorgingshuis wil wonen waar Twents wordt gesproken."

Aanmeldingen
El Arqoubi verwacht dat er voor de speciale afdeling in Rosendael veel animo zal zijn onder Marokkaanse ouderen. "De vraag naar woon- en zorgvoorzieningen voor allochtone ouderen lijkt er misschien in eerste instantie niet te zijn, omdat het in de moslimcultuur gebruikelijk is dat ouderen door familie worden opgevangen. Nu bekend is dat er een woongemeenschap voor Marokkaanse ouderen komt, zijn de reacties zeer positief en is de vraag erg groot." Ook hebben al circa tweehonderd mensen gereageerd op de vacatures die er zijn naar aanleiding van dit initiatief. "Het liep storm", zei Harm Bosma van Aveant in het AD.

Turkse afdeling
Zorgcentrum Tamarinde in Overvecht is de meest waarschijnlijke locatie voor een Turkse afdeling. Maar ook een nog te realiseren verpleeghuis aan de Beneluxlaan in Kanaleneiland zou een optie zijn. Hiermee hopen Aveant en Agis ook een begin te maken met optimale zorg voor Turkse ouderen. "Wat mij betreft mogen er snel meer nieuwe projecten worden opgestart", besluit El Arqoubi.

Bron: AD, Aveant, TVV onlinePublicatiedatum: 25 mei 2009 17:40 uur
 
Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder toestemming van Mikado.