Diploma-erkenning in de gezondheidszorg: een ingewikkelde zaak
Elk jaar komen een paar duizend mensen naar Nederland die graag willen werken in de gezondheidszorg. Zij hebben een diploma als zorgprofessional op zak, behaald in het land van herkomst. De weg naar werk in hun vakgebied is echter niet eenvoudig.

Taalproblemen, cultuurverschillen, maar vooral diploma-erkenning zijn de belangrijkste hobbels die een buitenlander die in ons land aan de slag wil moet nemen in de zorg. Sommigen moeten hun jarenlange opleiding zelfs helemaal opnieuw doen, ondanks aantoonbare relevante klinische ervaring. Dat blijkt uit een serie portretten in een aflevering van Volkskrant Banen.

Van je stokje gaan
Wat betekent van je stokje gaan of je beroerd voelen? Fysiotherapeut Louna Minnaar (48) leerde het via een speciale cursus. "De woorden kende ik wel, maar in Zuid-Afrika gebruik je ze niet op die manier." Voor anderen uit verre landen is het nůg lastiger. "Russisch is mijn tweede taal, daarom heb ik een zwaar Russisch accent", vertelt de uit MongoliŽ afkomstige kaakchirurg Tuya Altangerel (36). "Nog steeds is mijn Nederlands niet perfect."

Mondige patiŽnten
Een van de opmerkelijkste cultuurverschillen is de mondigheid van de Nederlandse patiŽnt, vinden veel buitenlandse zorgverleners. "In Nederland is de verhouding tussen arts en patiŽnt gelijkwaardiger. In Duitsland verwacht de patiŽnt: de dokter beslist. Hier treed je als arts veel meer op als adviseur en probeer je gezamenlijk tot een beslissing te komen. De patiŽnt heeft inspraak. Ook wordt de familie bij het proces betrokken, dat vind ik positief", zegt de Duitse anesthesist Oliver Jung (43). Minnaar heeft dezelfde ervaring: "De patiŽnten zijn mondiger, ze willen meedenken over het behandelplan, over wat haalbaar en realistisch is."

BIG-registratie
De grootste valkuil is echter de verplichte BIG-registratie. Alleen na registratie mogen zorgverleners hun beroep in Nederland uitoefenen. Hiermee waarborgt de overheid de kwaliteit van de zorgverlening. Om hiervoor in aanmerking te komen, moeten buitenlanders hun diploma laten erkennen: de gevolgde opleiding moet voldoen aan Nederlandse kwaliteitseisen. Voor sommige diploma's is dat relatief eenvoudig, voor andere diploma's is het vrijwel onhaalbaar. De beoordeling van diplomaís gebeurt door een instantie van het ministerie van VWS, Registratie en informatie beroepsbeoefenaren in de zorg (RIBIZ).

Afghaans artsendiploma
Wat is een artsendiploma behaald in Oezbekistan (toen nog Sovjet-Unie) waard in Nederland? Vrijwel niets, ondervond Zabiullah Afshari (46) aan den lijve. Als hij als arts in Nederland wil werken, moet hij opnieuw naar de universiteit, vertelt hij in de Volkskrant. Het lukte hem echter niet om op een Nederlandse artsenopleiding toegelaten te worden. Hij vond uiteindelijk werk bij een laboratoriumpraktijk, waar hij bloed prikt. Naast zijn baan volgt hij de opleiding tot praktijkondersteuning huisarts. Zo hoopt hij alsnog Ė weliswaar in een andere rol Ė in een huisartsenpraktijk terecht te komen.

Kaakchirurg uit MongoliŽ
Ook voor Tuya Altangerel (36) bleek werk vinden in Nederland in haar oorspronkelijk vak een moeilijke opgave. Haar diploma voor kaakchirurg werd hier ongeldig verklaard. Ze moest helemaal opnieuw beginnen met studeren. Het werd een studie tandheelkunde. "Als ik weer kaakchirurg had willen worden, had ik tien jaar moeten studeren. Dat leek me erg veel. Nu waren het er vijf." Altangerel behaalde haar Nederlandse diploma in 2006. Daarmee opende zich de weg naar betaald werk.

Arts uit KroatiŽ
De Kroatische arts Dora Jurisa (35) kreeg te horen dat haar opleiding gelijk stond met vijf jaar geneeskunde in Nederland. "Maar daar heb je niets aan. Geen enkele universiteit neemt je aan voor ťťn jaar basisopleiding, je moet twee jaar co-schappen lopen, en vaak ook nog wat examens afleggen." Jurisa kreeg echter de kans om haar verhaal te doen op een congres waar veel VWS-ambtenaren waren. Niet lang daarna werd haar waardering gewijzigd. Na een staatsexamen en een half jaar onder supervisie werken, werd ze arts-assistent. Ze volgde daarna nog een driejarige huisartsenopleidng. "Het hele proces liet een bittere smaak achter, ik kreeg de indruk dat het niet zoveel met diploma- maar met paspoortwaardering te maken had."

Frustrerend
Uit een recent proefschrift van Paul Herfs bleek dat niet alleen diplomawaardering, maar de hele procedure tot toelating in de gezondheidszorg, frustrerend werkt voor buitenlandse artsen. Een strenge taaltoets, gebrek aan aanvullende onderwijs en hoge kosten van de assessmentprocedure vormen grote struikelblokken. De instroom van artsen is daarom de afgelopen jaren heel sterk afgenomen. Een ongewenste ontwikkeling, volgens Paul Herfs. Artsen die zich wel weten te kwalificeren, vinden overigens altijd werk.

UAF en SIBIO
Er zijn in Nederland twee instanties waar mensen met een buitenlands diploma in de zorg voor hulp kunnen aankloppen. Het UAF richt zich op hoogopgeleide vluchtelingen en ondersteunt hen bij de vaak lange weg naar een baan. Het SIBIO helpt vluchtelingen, gezinsvormers en expats bij inburgering, omscholing in de medische sector en het vinden van stages en banen.

Bron: Volkskrant Banen, MikadoPublicatiedatum: 19 juni 2009 16:38 uur
 
Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder toestemming van Mikado.