Mikado - Kenniscentrum interculturele zorg  
 
   home       over mikado       activiteiten       publicaties       nieuws       agenda       abonnement       inloggen      English  
 
 

Nieuws
   reageer      printversie  

Meer kleur in palliatieve zorg nodig
Allochtone patiŽnten hebben steeds vaker palliatieve zorg nodig. Om in de laatste levensfase optimale zorg te kunnen bieden, is kennis van cultuur en religie essentieel. Dat was de belangrijkste boodschap op het symposium 'Kleur bekennen: palliatieve zorg bij moslimpatiŽnten' van VU medisch centrum (VUmc) op 30 maart 2009.

Zowel patiŽnten als hun naasten hebben vaak behoefte aan ondersteuning in de laatste levensfase van de patiŽnt. Palliatieve zorg Ė ook wel stervensbegeleiding of terminale zorg genoemd Ė is erop gericht om de kwaliteit van leven tot aan de dood zo goed mogelijk te laten zijn. Het betreft niet alleen fysieke verzorging, maar er is ook aandacht voor de emotionele en spirituele kant van deze ingrijpende gebeurtenis.

Vergrijzing
Nu de eerste generatie migranten vergrijst en met ernstige gezondheidsproblemen kampt, krijgen zorgverleners steeds vaker te maken met ongeneeslijk zieken met een niet-Nederlandse achtergrond. Ziektebeleving, opvattingen over het bespreekbaar maken van ongeneeslijk ziek zijn en de aard van de zorg rondom het sterfbed zijn echter grotendeels cultureel bepaald en verschillen van die van autochtonen.

Geen pijnbestrijding
Zo vertelt G. ‹nal, internist-oncoloog, op het symposium van Vumc dat de familieleden vaak niet willen dat de moslimpatiŽnt te horen krijgt dat hij stervende is. Dit terwijl de medici dat wel willen zeggen in het kader van de behandeling. Ook weigeren stervende moslims vaak pijnbestrijding, omdat zij helder voor Allah willen verschijnen. Zware pijnbestrijding maakt daarvoor te suf, is de veelgehoorde maar niet altijd reŽle angst.

Zorg afstemmen
"Palliatieve zorg wordt altijd aangepast aan de persoon en zijn wensen", vertelde Wouter Zuurmond, professor palliatieve zorg en pijnbestrijding op het symposium. "Het is logisch dat wanneer zorgverleners meer weten over de achtergrond van een patiŽnt, het eenvoudiger is om de zorg goed af te stemmen." De verpleging van patiŽnten van met name islamitische herkomst die stervende zijn, vraagt daarom om specifieke kennis. "Het belangrijkste bij palliatieve zorg is een goede attitude", vindt ook Jolanda Brugman, leidinggevende gynaecologie/oncologie.

Uiteenlopende wensen
Brugman: "Als zorgverlener moet je weten dat er uiteenlopende wensen kunnen zijn en dat die soms verder gaan dan directe regels uit de koran. Je moet allerlei aspecten goed van tevoren bespreken. Wensen kunnen gaan over voedsel en vasten, over al dan niet zelf wassen, over bezoek, over rituelen bij en na het overlijden, en zo meer. Volgens Brugman kan door bewust te zijn van verschillen in normen, waarden en gebruiken de communicatie goed en open verlopen. Daardoor kan een vertrouwensrelatie opgebouwd worden. "Dan pas is goede palliatieve zorg mogelijk."

Educatieve film
Tijdens het symposium ging ook de gelijknamige film in premiŤre. 'Kleur bekennen' gaat over de palliatieve zorg aan moslimpatiŽnten. Het is de bedoeling dat deze educatieve film ook buiten VUmc gebruikt gaat worden door andere zorgverleners en zorgopleidingen. Zuurmond: "De film geeft goede informatie over palliatieve zorg in relatie tot de islam. Een voorbeeld is hoe mensen zich verhouden tot pijn. Sommige moslims zien pijn bijvoorbeeld als straf die ze moeten ondergaan. Voor de zorgverleners is dat belangrijk om te weten, want als deze angsten en gedachten bestaan, hoe zal de therapietrouw dan zijn?"

Bron: VUmc, NMO. Foto: NMOPublicatiedatum: 19 juni 2009 16:48 uur


Meer informatie:Reageren
Wilt u uw mening, ideeën of reactie kwijt, dan kunt u nevenstaande formulier invullen. Uw reactie verschijnt direct zichtbaar op de website. Wilt u dit niet? Stuur uw reactie dan per .
 
naam

e-mail adres

(organisatie)
  reactie
 


 


PTSS met psychotische kenmerken: een nieuwe diagnose?
Mikado stopt, kennis blijft
Nederlandse ouderen in AustraliŽ
E-module huwelijksdwang van Fier Frysl‚n
Steeds meer informatie over ramadan, medicatie en gezondheid beschikbaar
meer nieuws


Mikado bibliotheekcollectie naar Pro Persona
'Jij maakt 't verschil'. Mikado en GGzE lanceren e-learning interculturele zorg aan ouderen
Mikado stopt, kennis blijft
Handreiking ethische dilemma's in de ggz aan asielzoekers
Zomeractie! Favoriete Mikado publicaties met korting


Glenn Helberg
'Goed luisteren begint bij de ander even veel waard vinden'.
 lees verder....
 
 
Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder toestemming van Mikado.