Mikado - Kenniscentrum interculturele zorg  
 
   home       over mikado       activiteiten       publicaties       nieuws       agenda       abonnement       inloggen      English  
 
 

Nieuws
   reageer      printversie  

Interculturele mozaÔekpoli valt in de prijzen
Medisch Centrum Haaglanden (MCH) heeft met de mozaÔekpoli de CZ Zorgprijs 2009 gewonnen in de categorie etnische diversiteit. De kinderpolikliniek voor allochtone ouders en kinderen won een bedrag van tienduizend euro.

De Haagse mozaÔekpoli is speciaal opgericht om de zorg te verbeteren voor kinderen met een niet-Nederlandse afkomst en een complexe sociale situatie of ziektebeeld. Te denken valt aan astmapatiŽnten en kinderen van drugsverslaafde ouders.

Op de werkvloer
Aan de poli zijn specialisten verbonden, die veel kennis en deskundigheid bezitten op het gebied van etnische verscheidenheid in de zorg. Die vaardigheden worden op de werkvloer verspreid. "Dat doen we door middel van workshops, coaching en trainingen. Het geldbedrag van tienduizend euro geeft hiervoor een goede aanzet", vertelt kinderarts Kaj Wage aan Midvliet.

Buddy's
Studenten geneeskunde werken op de poli als 'buddy' van tienerpatiŽnten. Hierdoor krijgen deze jeugdigen extra begeleiding. Wage: "Zo wordt de zorg voor allochtone ouders en kinderen verder verbeterd en neemt de zorgkwaliteit toe. Daarnaast verwachten wij ook dat bijvoorbeeld het polibezoek afneemt." De kinderarts hoopt dat de mozaÔekpoli uitgroeit tot een kenniscentrum over etnische diversiteit en kindergeneeskunde.

Amsterdam
Het idee van een mozaÔekpoli stamt uit Amsterdam. Daar organiseren drie ziekenhuizen gezamenlijk een poli voor allochtone chronisch zieke kinderen. De artsen van MCH werken nauw samen met de betrokken Amsterdamse artsen. "Ook andere specialismen in het MCH of andere ziekenhuizen uit de regio kunnen een dergelijke aanpak toepassen en de 'MozaÔekgedachte' gebruiken", vindt Wage.

Thuis in het ziekenhuis
Het thema van de CZ Zorgprijs was dit jaar 'Thuis in het ziekenhuis'. De nadruk lag op de bredere sociale context van het kind. In totaal dongen achttien projecten mee naar de prijs. Inschrijving was alleen mogelijk voor innovatieve projecten voor kinderen die vaker dan twee keer per jaar in een ziekenhuis komen.

Eerste en derde prijs
De poli Kindergeneeskunde van Atrium MC won met het project 'Help, een chronisch ziek kind op school' de hoofdprijs van 25.000 euro. Het ziekenhuis stuurt verpleegkundigen naar scholen om onderwijzers te leren hoe ze kunnen omgaan met kinderen die chronisch ziek zijn. Het TweeSteden ziekenhuis in Tilburg ging er met de derde prijs vandoor. Het project 'Knuffelen met dieren' werd beloond met een bedrag van vijfduizend euro. In Tilburg krijgen zieke kinderen op de kinderafdeling regelmatig bezoek van dieren.

Bron: Midvliet, CZ. Foto: Medisch Centrum Haaglanden, in beeld is kinderarts Kaj WagePublicatiedatum: 26 juni 2009 15:54 uurReageren
Wilt u uw mening, ideeën of reactie kwijt, dan kunt u nevenstaande formulier invullen. Uw reactie verschijnt direct zichtbaar op de website. Wilt u dit niet? Stuur uw reactie dan per .
 
naam

e-mail adres

(organisatie)
  reactie
 


 


PTSS met psychotische kenmerken: een nieuwe diagnose?
Mikado stopt, kennis blijft
Nederlandse ouderen in AustraliŽ
E-module huwelijksdwang van Fier Frysl‚n
Steeds meer informatie over ramadan, medicatie en gezondheid beschikbaar
meer nieuws


Mikado bibliotheekcollectie naar Pro Persona
'Jij maakt 't verschil'. Mikado en GGzE lanceren e-learning interculturele zorg aan ouderen
Mikado stopt, kennis blijft
Handreiking ethische dilemma's in de ggz aan asielzoekers
Zomeractie! Favoriete Mikado publicaties met korting


Glenn Helberg
'Goed luisteren begint bij de ander even veel waard vinden'.
 lees verder....
 
 
Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder toestemming van Mikado.