Mikado - Kenniscentrum interculturele zorg  
 
   home       over mikado       activiteiten       publicaties       nieuws       agenda       abonnement       inloggen      English  
 
 

Nieuws
   reageer      printversie  

Voorlichting over alzheimer voor allochtonen
Vanwege de vergrijzing zal het aantal allochtone dementerenden de komende tien jaar verdubbelen. In veel culturen is dementie echter moeilijk bespreekbaar. Alzheimer Nederland probeert daarom met specifiek voorlichtingsmateriaal en voorlichtingsbijeenkomsten dementie uit de taboesfeer te halen.

Momenteel zijn er in Nederland ruim 165.000 niet-westerse allochtonen boven de 55 jaar. Het staat vast dat een deel van hen de komende jaren alzheimer zal krijgen. De algemene cijfers liegen er namelijk niet om: van de 65-plussers heeft tien procent dementie, van de 80-plussers twintig procent en van de 90-plussers veertig procent.

Mantelzorg
Dementerende senioren van niet-westerse herkomst worden meestal door familieleden verzorgd en belanden niet in de reguliere ouderenzorg. Dat is deels cultureel bepaald: je hoort voor de jouwen te zorgen en dat wil je ook graag. "Mijn moeder heeft altijd voor ons gezorgd, wij doen dat nu voor haar," zegt een Surinaamse vrouw over haar moeder van 84. Dementerenden hebben echter 24 uur per dag zorg nodig. Bovendien kampen ze met uiteenlopende gedrags- en stemmingsproblemen, zoals boosheid, achterdocht, tegendraads zijn, ontremming en lusteloosheid. Dat maakt de mantelzorg een zware taak, waardoor veel mantelzorgers overbelast raken.

Taboe
Bovendien zijn allochtonen vaak onbekend met allerlei regelingen en instanties. Ze weten dan niet wat er allemaal mogelijk is. Van opname in een verpleegtehuis tot ondersteuning van de mantelzorger. Alzheimer is daarnaast vaak een taboe. "Ik heb het vaak gezien dat kinderen signalen moeilijk accepteren. Zij zeggen: vader vergeetachtig? Och, dat valt wel mee. Vooral Turken en Marokkanen zorgen er wel voor dat het naar buiten toe niet zo opvalt. Dat heeft met schaamte te maken", aldus Warda Roman, oprichtster van Mi Caas, een thuiszorgbureau voor allochtonen in Eindhoven, in het Eindhovens Dagblad.

Voorlichting
Om het taboe te doorbreken en te wijzen op de mogelijkheden voor hulp, heeft Alzheimer Nederland brochures laten maken in verschillende talen, waaronder het Arabisch, Turks, Surinaams en Papiamento. Ook wordt hard gewerkt aan gerichte voorlichtingscampagnes voor diverse allochtone doelgroepen. "Als je oudere allochtonen wilt bereiken, werkt mondelinge informatie in de eigen taal het beste. Zij zijn vaak analfabeet, dan bereik je ze niet met een foldertje. Een bijeenkomst in een gezellige, ontspannen sfeer waarin mensen direct vragen kunnen stellen, werkt wel", zegt Soumia Nhass in het jaaroverzicht 2008 van Alzheimer Nederland. Zij geeft voorlichting over dementie aan migranten.

Kraka-e-Sewa
Er is in Nederland al een beperkt aantal initiatieven opgezet voor allochtone alzheimerpatiŽnten. Zo kunnen Surinaamse AlzheimerpatiŽnten en hun mantelzorgers terecht in ontmoetingscentrum Kraka-e-Sewa in Amsterdam Zuidoost, onderdeel van Cordaan. Dat is een groot succes. De reguliere ouderenzorg zou echter meer van dit soort projecten moeten opzetten om effectief in te kunnen spelen op de verwachte toename van allochtone dementerenden.

Bron: Eindhovens Dagbad, Alzheimer Nederland, TVV online, Mikado. Foto: Cordaan, Kraka-e-SewaPublicatiedatum: 3 juli 2009 11:30 uur


Meer informatie:Reageren
Wilt u uw mening, ideeën of reactie kwijt, dan kunt u nevenstaande formulier invullen. Uw reactie verschijnt direct zichtbaar op de website. Wilt u dit niet? Stuur uw reactie dan per .
 
naam

e-mail adres

(organisatie)
  reactie
 


 


PTSS met psychotische kenmerken: een nieuwe diagnose?
Mikado stopt, kennis blijft
Nederlandse ouderen in AustraliŽ
E-module huwelijksdwang van Fier Frysl‚n
Steeds meer informatie over ramadan, medicatie en gezondheid beschikbaar
meer nieuws


Mikado bibliotheekcollectie naar Pro Persona
'Jij maakt 't verschil'. Mikado en GGzE lanceren e-learning interculturele zorg aan ouderen
Mikado stopt, kennis blijft
Handreiking ethische dilemma's in de ggz aan asielzoekers
Zomeractie! Favoriete Mikado publicaties met korting


Glenn Helberg
'Goed luisteren begint bij de ander even veel waard vinden'.
 lees verder....
 
 
Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder toestemming van Mikado.