Mikado - Kenniscentrum interculturele zorg  
 
   home       over mikado       activiteiten       publicaties       nieuws       agenda       abonnement       inloggen      English  
 
 

Nieuws
   reageer      printversie  

Dagopvang op zorgboerderij voor Turkse senioren
In juni 2009 werd de eerste allochtone zorgboerderij van Nederland feestelijk geopend. Op Het Derde Erf in Soest is ANKA - een dagopvang voor Turkse ouderen - gerealiseerd door Ozlen Tanyel-Akkoyun en Yasemin Asci.

De nieuwe dagopvang is bedoeld voor Turkse senioren met een indicatie van het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) in verband met psychische of fysieke klachten. ANKA gaat voorlopig één dag per week van start op de bestaande boerderij. Als het een succes blijkt, wordt uitbreiding qua aantal uren en locaties onderzocht.

Dames eerst
Tanyel-Akkoyun en Asci zijn groot voorstander van op de cultuur afgestemde zorg. Asci: "Wij zijn opgegroeid in Nederland en hebben een Turkse achtergrond. Onze ouders zijn in Nederland oud geworden en we willen graag dat zij en andere allochtone ouderen de zorg krijgen die bij hen past." Beiden hebben ze ervaring met het werk als hulpverlener in het onderwijs en de ggz en met het werken met verstandelijk gehandicapten. De hulpverleners beginnen met een damesgroep. "Dat is gemakkelijker. De vrouwen moeten het eerst zien en dan komen de mannen er vanzelf achteraan", denkt Asci.

Tuinieren
Wat gaan de ouderen doen op de boerderij? "Zij kunnen op de zorgboerderij terecht voor opvang, dagbesteding, activiteiten, ontspanning en voorlichting. Wij doen dit in de vorm van onder andere lotgenotencontact, handenarbeid, tuinieren, koken, bewegen, cursussen, voorlichting en het doen van klusjes op de boerderij", licht Tanyel-Akkoyun toe. Beide initiatiefnemers vinden dat ouderen veel dichter bij de landbouw staan dan de jongere generaties. Zij zullen zich daarom thuis voelen op de zorgboerderij. Veel senioren van nu zijn in hun jeugd immers op het platteland opgegroeid.

Stad zoekt Boer
De zorgboerderij in Soest is een van de uitkomsten van de door de gemeente Amersfoort georganiseerde werkconferentie Stad zoekt Boer. Deze had als doel om boeren, markt- en kennispartijen, en (semi)overheden met elkaar te laten samenwerken. De Amersfoortse wethouder Hans van Daalen is lovend over de zorgboerderij: "Dit is een uitstekend voorbeeld van wat we met Stad zoekt Boer voor ogen hadden. Verrassende combinaties van mensen en organisaties uit de stad en boerderijen uit het buitengebied. Met deze match hebben we een passende zorgvoorziening voor senioren van allochtone afkomst."

Twentse zorgboerderij
Ook in Twente bestaan soortgelijke plannen. Hier is de heer Bingol bezig met het realiseren van een belevingsboerderij voor multiculturele groepen van vele verschillende culturen. De boerderij zal begin 2010 geopend worden en komt op slechts 500 meter van de reeds bestaande zorgboerderij De Viermarken te liggen. Intussen wordt toegewerkt naar een AWBZ erkenning. Ook willen de betrokkenen graag regionale zorginstellingen gaan adviseren over de vraag hoe je ruimte kunt bieden aan mensen uit verschillende culturen.

Bron: gemeente Amersfoort, Soest nu, weblog Dorine RuterPublicatiedatum: 13 juli 2009 08:34 uurReageren
Wilt u uw mening, ideeën of reactie kwijt, dan kunt u nevenstaande formulier invullen. Uw reactie verschijnt direct zichtbaar op de website. Wilt u dit niet? Stuur uw reactie dan per .
 
naam

e-mail adres

(organisatie)
  reactie
 


 


PTSS met psychotische kenmerken: een nieuwe diagnose?
Mikado stopt, kennis blijft
Nederlandse ouderen in Australië
E-module huwelijksdwang van Fier Fryslân
Steeds meer informatie over ramadan, medicatie en gezondheid beschikbaar
meer nieuws


Mikado bibliotheekcollectie naar Pro Persona
'Jij maakt 't verschil'. Mikado en GGzE lanceren e-learning interculturele zorg aan ouderen
Mikado stopt, kennis blijft
Handreiking ethische dilemma's in de ggz aan asielzoekers
Zomeractie! Favoriete Mikado publicaties met korting


Glenn Helberg
'Goed luisteren begint bij de ander even veel waard vinden'.
 lees verder....
 
 
Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder toestemming van Mikado.