Mikado - Kenniscentrum interculturele zorg  
 
   home       over mikado       activiteiten       publicaties       nieuws       agenda       abonnement       inloggen      English  
 
 

Nieuws
   reageer      printversie  

Jeugdzorgprijzen in teken van diversiteit en professionaliteit
Op maandag 7 december 2009 worden de Nationale Jeugdzorgprijzen uitgereikt. Alle projecten of plannen van professionals in de jeugdsector die te maken hebben met diversiteit en professionaliteit komen hiervoor in aanmerking.

De Nationale Jeugdzorgprijzen zijn een initiatief van het Jeugd Innovatie Fonds. Het Nederlands Jeugdinstituut organiseert de prijsuitreiking, samen met de MOgroep Jeugdzorg en ZonMw. Op het congres 'Jeugdzorg: Zo!' worden de winnaars bekend gemaakt. Zowel het congres als de Jeugdzorgprijzen staan in het teken van diversiteit en professionaliteit. Dit thema sluit aan bij het ZonMw-programma 'Diversiteit in het Jeugdbeleid', dat wordt uigevoerd in opdracht van minister Rouvoet van Jeugd en Gezin.

Positieve ontwikkelingen
De prijzen zijn in het leven geroepen om positieve ontwikkelingen in de jeugdzorg te stimuleren en onder de aandacht te brengen. De Nationale Jeugdzorgprijzen vallen uiteen in een vakprijs en een cliëntenprijs. Beide prijzen bestaan uit een bedrag van € 20.000. Hiermee kan het desbetreffende project (deels) gefinancierd worden. De vakprijs wordt toegekend door een jury van deskundigen. Wie de cliëntenprijs wint, wordt bepaald door een jury van (ex)cliënten in de jeugdzorg. Meestal zitten hier een aantal jongeren en twee ouders in.

Diversiteit en professionaliteit
Dit jaar richten de prijzen zich op de positie van migrantenjongeren – en hun ouders – in de jeugdzorg. "Dit is een belangrijk thema dat speelt. Dat merken we aan vragen die leven in het veld. Wat is nodig? Wat kunnen we doen?", aldus Cécile Chênevert van het Nederlands Jeugd Instituut. Dat is niet verwonderlijk omdat in de geïndiceerde jeugdzorg verhoudingsgewijs veel jongeren van niet-westerse herkomst terechtkomen. Tegelijkertijd merken hulpverleners in het preventieve jeugdbeleid dat zij deze jongeren maar mondjesmaat bereiken. Om dat te verbeteren, is samenwerking in de hele jeugdsector noodzakelijk, menen de initiatiefnemers van de Nationale Jeugdzorgprijzen.

Project of plan aanmelden
Projecten en plannen uit de jeugdsector die te maken hebben met migrantenjongeren kunnen daarom dit jaar meedingen naar de prijzen. Chênevert: "Het gaat dus nadrukkelijk om de héle sector. Projecten buiten de geïndiceerde jeugdzorg zijn van harte welkom om mee te doen. Bijvoorbeeld in het welzijnswerk, binnen zelforganisaties van migranten, of via de Centra voor Jeugd en Gezin. Bovendien hoeven het geen lang bestaande projecten te zijn, ook nieuwe initiatieven maken kans."

Via de website van het Nederlands Jeugd Instituut kan een project of plan worden aangemeld. Aanmeldingen moeten vóór 1 oktober 2009 binnen zijn.

Bron: Nederlands Jeugd Instituut, Cécile Chênevert, ZonMw. Foto: Nederlands Jeugd Instituut.Publicatiedatum: 4 september 2009 10:26 uur


Meer informatie:Reageren
Wilt u uw mening, ideeën of reactie kwijt, dan kunt u nevenstaande formulier invullen. Uw reactie verschijnt direct zichtbaar op de website. Wilt u dit niet? Stuur uw reactie dan per .
 
naam

e-mail adres

(organisatie)
  reactie
 


 


PTSS met psychotische kenmerken: een nieuwe diagnose?
Mikado stopt, kennis blijft
Nederlandse ouderen in Australië
E-module huwelijksdwang van Fier Fryslân
Steeds meer informatie over ramadan, medicatie en gezondheid beschikbaar
meer nieuws


Mikado bibliotheekcollectie naar Pro Persona
'Jij maakt 't verschil'. Mikado en GGzE lanceren e-learning interculturele zorg aan ouderen
Mikado stopt, kennis blijft
Handreiking ethische dilemma's in de ggz aan asielzoekers
Zomeractie! Favoriete Mikado publicaties met korting


Glenn Helberg
'Goed luisteren begint bij de ander even veel waard vinden'.
 lees verder....
 
 
Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder toestemming van Mikado.