Mikado - Kenniscentrum interculturele zorg  
 
   home       over mikado       activiteiten       publicaties       nieuws       agenda       abonnement       inloggen      English  
 
 

Nieuws
   reageer      printversie  

Nieuwe interculturele studiegids psychologie 2009-2010 uit
De sectie Interculturalisatie van het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP) heeft dit jaar een nieuwe interculturele studiegids uitgebracht. In deze publicatie staat een overzicht van interculturele vakken die psychologiestudenten aan Nederlandse universiteiten kunnen volgen.

De studiegids interculturele psychologie beslaat een veelvoud aan cursussen en specialisaties: over gedrag in culturele context (Universiteit van Tilburg), de psychologie van de magie (Radboud Universiteit Nijmegen), diversiteit in organisaties (Universiteit Groningen) of een inleiding in de Koran en Hadith (Vrije Universiteit Amsterdam). Met deze gids zet het NIP interessante cursussen op een rijtje voor studenten om zich te verdiepen in de interculturele psychologie en de multiculturele samenleving. De gids is samengesteld door psycholoog Mirte van Gaalen en studenten.

Een nieuwe ontwikkeling is dat de afstudeerrichting Cultuur en Persoonlijkheid (Radboud Universiteit Nijmegen) dit jaar niet meer wordt aangeboden. Dat was de enige cultuurgerichte Master Psychologie in Nederland. Interculturele onderwerpen komen nu wel terug als onderdeel van de nieuwe Master Gedrag. ''Nu maar hopen dat deze onderwerpen in de toekomst ook in andere studierichtingen zullen worden opgenomen'', aldus van Gaalen.

Interculturalisatie als minor
Studenten psychologie hebben in hun curriculum vrije ruimte die ze kunnen invullen met vakken naar keuze. Met de komst van de interculturele studiegids wordt het de studenten gemakkelijker gemaakt om zich intercultureel te specialiseren. Zij hoeven zich daarvoor niet meer te verdiepen in het curriculum van andere studies, met andere jaarroosters, die niet altijd even toegankelijk zijn voor studenten van een andere universiteit. ‘’Daarom geven wij een overzicht van bijna alle vakken die in Nederland worden gegeven bij de Sociale Wetenschappen, Wijsbegeerte en Historische en Kunstwetenschappen, op het snijvlak van psychologie/cultuur/religie/migratie/communicatie’’, licht van Gaalen toe.

Aandacht voor de multiculturele en -etnische samenleving
Van Gaalen: ‘’Het blijkt dat de opleidingen psychologie achterblijven bij de tendens in de samenleving om meer rekening te houden met culturele en etnische diversiteit. Vandaar dat we de Interculturele Studiegids nu toch weer opnieuw hebben uitgebracht’’.
De nieuwe studiegids voor het studiejaar 2009-2010 ligt klaar. Ruim tien jaar geleden deed de sectie interculturalisatie NIP een oproep aan de sociale faculteiten in Nederland en België om meer aandacht te besteden aan vakken die aansluiten op de multiculturele, en –etnische samenleving. Sindsdien is er weinig veranderd in de psychologie opleidingen. De gids blijft daarom een handig hulpmiddel.

Cultuursensitieve psycholoog
"Als psycholoog krijg je hoe dan ook te maken met cultuurverschillen. En juist als psycholoog is het belangrijk om cultuursensitief te zijn. Eigenlijk zouden vakken die inspelen op de interculturele competenties voor psychologiestudenten binnen de opleiding verplicht moeten zijn", vindt Van Gaalen. Ze beschouwt de studiegids eigenlijk als een noodoplossing die hard nodig is zolang de psychologiefaculteiten onvoldoende anticiperen op de multiculturele ontwikkeling in de samenleving.

De studiegids is hier te downloaden en in druk te koop via het NIP. Kosten € 6,-- voor NIP leden en € 9,-- voor niet NIP leden. Maak het bedrag over op postbanknummer 378802, o.v.v. Interculturele studiegids en met naam en adres, en een exemplaar wordt toegestuurd.
Bron: Mirte van Gaalen, Interculturele Studiegids van de Sectie Interculturalisatie van het NIPPublicatiedatum: 22 september 2009 16:34 uurReageren
Wilt u uw mening, ideeën of reactie kwijt, dan kunt u nevenstaande formulier invullen. Uw reactie verschijnt direct zichtbaar op de website. Wilt u dit niet? Stuur uw reactie dan per .
 
naam

e-mail adres

(organisatie)
  reactie
 


 


PTSS met psychotische kenmerken: een nieuwe diagnose?
Mikado stopt, kennis blijft
Nederlandse ouderen in Australië
E-module huwelijksdwang van Fier Fryslân
Steeds meer informatie over ramadan, medicatie en gezondheid beschikbaar
meer nieuws


Mikado bibliotheekcollectie naar Pro Persona
'Jij maakt 't verschil'. Mikado en GGzE lanceren e-learning interculturele zorg aan ouderen
Mikado stopt, kennis blijft
Handreiking ethische dilemma's in de ggz aan asielzoekers
Zomeractie! Favoriete Mikado publicaties met korting


Glenn Helberg
'Goed luisteren begint bij de ander even veel waard vinden'.
 lees verder....
 
 
Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder toestemming van Mikado.