Mikado - Kenniscentrum interculturele zorg  
 
   home       over mikado       activiteiten       publicaties       nieuws       agenda       abonnement       inloggen      English  
 
 

Nieuws
   reageer      printversie  

STOEL Samenwerkingsprijs 2009 naar 'Soep met liefde'
Het project 'Soep met liefde' van Context GGZ Preventie heeft de STOEL Samenwerkingsprijs 2009 gewonnen. De innovatieve en succesvolle preventiemethodiek heeft een 'verborgen' doelgroep van allochtone vrouwen in de Rotterdamse wijken weten te bereiken. De prijs werd op 15 oktober uitgereikt tijdens het congres 'Zorgvernieuwing' in Overschie.

De STOEL Samenwerkingsprijs is een prijs voor een persoon, organisatie of project, welke in samenwerking een daadwerkelijke bijdrage heeft geleverd aan innovatie op het terrein van zorg, welzijn en/of maatschappelijke dienstverlening. De winnaar ontvangt een door Huub Thorissen ontworpen sculptuur, een geldbedrag van € 2.500,- en vijf dagdelen advies van STOEL, te besteden aan het project. De prijs werd in 1994 in het leven geroepen en is sindsdien zes maal uitgereikt.

Top drie
Uit veertien nominaties, waaronder het project 'Geestelijke zorg in de laatste levensfase' waarover Mikado onlangs berichtte, werd door een onafhankelijke jury een top drie geselecteerd: het project 'Jonge mantelzorgers' van de stichting HOOM in West-Brabant en 'Ontwikkeling van de functie Interventieverpleegkundige' van het Consultatiebureau Ouder en Kind in Rotterdam behoorden tot de top. Samen met het winnende project 'Soep met liefde' van Context GGZ Preventie in Rotterdam, onderdeel van Bavo-Europoort / Parnassia Bavo Groep.

Lovend oordeel
"Alleen de naam is al punten waard!", zo begon de jury haar oordeel over het winnende project. "De jury noemt het bewonderenswaardig dat de GGZ-preventie in de wijk aanwezig wil zijn. Die wijkgerichte aanpak is in ieder geval innovatief. Het daadwerkelijk organiseren van klankbordgroepen en huiskamerbijeenkomsten in de wijk, bij mensen van de doelgroep thuis, is leuk, zinnig, moeizaam en ingewikkeld." Met de term 'ingewikkeld' doelde de jury op de moeilijkheid om depressie te herkennen in de cultuur van de doelgroep én op de aanpak in samenwerking met de doelgroep zelf, in plaats van 'over de hoofden van'.

Soep met liefde
Soep met liefde is een wijkgericht preventieproject om psychische problemen - met name depressiviteit - bij allochtone vrouwen te voorkomen en/of te verminderen. In de Rotterdamse wijken Lombardijen en Afrikaanderwijk heeft Context klankbordgroepen opgericht die uit zowel allochtone vrouwen uit de doelgroep als professionals bestaan. Ook worden er huiskamerbijeenkomsten georganiseerd, voor en door de vrouwen, waar door hen aangedragen thema's worden behandeld. Daarnaast is een aantal vrouwen opgeleid tot Recreatie sportleider A. Zij worden ingezet in een bewegingsproject voor dezelfde doelgroep.

VIVA!
"Het is een alternatief voor de traditionele aanpak van 'praten en pillen'. En het element van 'empowerment' van de doelgroep zit er duidelijk in," zo vond de jury. Doorslaggevend was de vernieuwende aanpak in de wijk en zelfs bij de mensen thuis. "Hiermee wordt de problematiek van individuele hulpverlening getild naar aandacht en hulp binnen de context en de leefwereld van deze vrouwen. De problematiek is erg complex, deze aanpak is origineel en doeltreffend. In de wijk heeft het project een andere aansprekende naam voor de bewoners, namelijk 'VIVA!' En terecht!"

Aankondiging: 'in het veld'
Jeltje Kramer, projectleider van 'Soep met liefde', vertelt meer over het succesvolle project in de komende editie van 'in het veld', vanaf medio november te lezen op deze website.

Daarnaast verzorgt zij een workshop op het congres Karavanserai aan de Maas van 26 november a.s. in Rotterdam.

Bron: STOEL.org, MikadoPublicatiedatum: 30 oktober 2009 15:59 uur


Meer informatie:Reageren
Wilt u uw mening, ideeën of reactie kwijt, dan kunt u nevenstaande formulier invullen. Uw reactie verschijnt direct zichtbaar op de website. Wilt u dit niet? Stuur uw reactie dan per .
 
naam

e-mail adres

(organisatie)
  reactie
 


 


PTSS met psychotische kenmerken: een nieuwe diagnose?
Mikado stopt, kennis blijft
Nederlandse ouderen in Australië
E-module huwelijksdwang van Fier Fryslân
Steeds meer informatie over ramadan, medicatie en gezondheid beschikbaar
meer nieuws


Mikado bibliotheekcollectie naar Pro Persona
'Jij maakt 't verschil'. Mikado en GGzE lanceren e-learning interculturele zorg aan ouderen
Mikado stopt, kennis blijft
Handreiking ethische dilemma's in de ggz aan asielzoekers
Zomeractie! Favoriete Mikado publicaties met korting


Glenn Helberg
'Goed luisteren begint bij de ander even veel waard vinden'.
 lees verder....
 
 
Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder toestemming van Mikado.