Mikado - Kenniscentrum interculturele zorg  
 
   home       over mikado       activiteiten       publicaties       nieuws       agenda       abonnement       inloggen      English  
 
 

Nieuws
   reageer      printversie  

Psychische nood? Even inloggen!
Met je depressie naar de digitale psycholoog. Het kan bŪjna nergens en alleen in Nederland wordt de behandeling Ė mits evidence based - door zorgverzekeraars vergoed. E-mental health kent verschillende vormen: zelfhulp, begeleide zelfhulp, en therapie. Tot deze laatste categorie behoort het bedrijf Interapy, dat twaalf jaar geleden werd opgericht.

Alfred Lange, hoogleraar klinische psychologie aan de Universiteit van Amsterdam, voerde in de jaren negentig al onderzoek uit naar de behandeling van posttraumatische stress stoornis (ptss) via internet en zette in 1997 'Interapy'op. Daar werken inmiddels 35 psychologen en vijf behandelcoŲrdinatoren die jaarlijks ongeveer 1.750 patiŽnten 'zien'.

Interapy
De therapeuten bij Interapy bieden persoonlijke hulp via internet. De cliŽnt krijgt eerst een diagnostische intake, wat neerkomt op het invullen van een aantal vragenlijsten. Bij depressie bijvoorbeeld zijn dat er zestien, met elk vijf tot dertig vragen. Die worden met de cliŽnt besproken. Daarna wordt bepaald of de therapie geschikt en veilig is. Ongeveer ťťn op de zes mensen wordt doorverwezen naar de huisarts of naar een face-to-face-behandelaar. Dat kan zijn omdat de klacht een risico vormt Ė mensen die bijvoorbeeld psychotisch zijn of aan meerdere klachten lijden Ė of omdat er nog geen Interapy-behandeling voor de betreffende klacht bestaat.

Motiveren via computerscherm
"Een spannende discussie is gaande over hoeveel menselijke therapeutische tijd nodig is om via e-health mensen effectief te behandelen," zegt Bart Schrieken, inhoudelijk directeur bij Interapy. "Bij pure zelfhulpprogramma's haakt 50 tot 70 procent van de mensen af. Hoe meer tijd een therapeut in een online-behandeling steekt, hoe groter het effect is. Effectief behandelen is volgens ons altijd een combinatie van motiveren, steun geven en specifieke therapeutische interventies. Daarbij maakt het niet uit of de therapeut in levenden lijve aanwezig is of achter een computerscherm zit. Ook de digitale therapeut maakt afspraken en geeft opdrachten."

Oog voor kwetsbare doelgroepen
Mensen die de Nederlandse taal slecht beheersen, lijken bij e-mental health in het nadeel. Maar ook daaraan wordt volgens Heleen Riper, hoofd i.com (innovation centre of mental health & technology) bij het Trimbos-instituut, gewerkt. "We hebben een test gemaakt op basis van audio en beeldmateriaal die momenteel wordt gevalideerd. We krijgen veel meer oog voor kwetsbare jongeren, mensen met een lage sociaal-economische positie en met een niet-Nederlandse achtergrond. Die laatste groep is in toenemende mate online."

GeÔntegreerde behandeling
Riper voorspelt dat e-health in de toekomst zal integreren in de reguliere zorg, omdat de behandeling behalve effectief ook kostenbesparend zou zijn. Zo worden vragenlijsten geautomatiseerd en behandelruimten onnodig. Bij een geÔntegreerde behandeling kan bijvoorbeeld een huisarts een diagnose stellen, verwijzen naar een internetbehandeling, daarna nagaan of de behandeling succesvol was en die eventueel vervolgen met een extra behandeling, face-to-face of via internet.

Toekomstvisie
Hoogleraar klinische psychologie Pim Cuijpers, die aan de Vrije Universiteit in Amsterdam onderzoek doet naar begeleide zelfhulp via internet, gaat in zijn toekomstvisie nog een stap verder dan internettherapie. Samen met een Europese onderzoeksgroep werkt hij aan een mobiele telefoon met een stressmeter, een bewegingsmelder, GPS en internetverbinding. "Door zelfhulp op de computer te integreren met de telefoon en GPS-technieken is het straks mogelijk dat de huisarts een signaaltje krijgt als iemand zijn pil inneemt, zodat hij meteen kan zien wanneer dat niet is gebeurd."

Keerzijden
Alfred Lange ziet wel gevaren in de introductie van grootschalige zelfhulp als vervanger van therapeutische begeleiding. "Ik zie zelfhulp als informatieoverdracht en als een eerste stap om problemen aan te pakken. Maar het kan ook verkeerd uitpakken. Zelfhulp gebeurt veelal anoniem. Dat is drempelverlagend, maar heeft ook gevaarlijke kanten," zegt hij. "Er is geen crisisinterventie als mensen door het lint gaan, terwijl we wel moeten kunnen ingrijpen als dat nodig is. Wie zijn die mensen, wie is hun huisarts?" Cuijpers erkent dat zijn 'behandelhemel' in een hel kan veranderen als de patiŽnt geen zeggenschap heeft over hoe zijn gegevens kunnen worden gebruikt en door wie. "Er wordt steeds meer informatie verzameld die steeds moeilijker te beveiligen is. Dat is een groot probleem".

E-help is 'booming'
Op 15 en 16 oktober werd in Amsterdam de 'E-Mental Health Summit 2009' gehouden, een internationaal congres waar wetenschappers van gedachten wisselden over de effectiviteit van geestelijke zorg via internet. Ondertussen komen er in hoog tempo internetbehandelingen bij: therapieŽn tegen depressie, burn-out, chronische stress, angststoornissen, eetproblemen, slaapstoornissen, seksuele problemen en problematisch alcoholgebruik. Brijder Verslavingszorg , een onderdeel van de Parnassia Bavogroep, biedt online hulp voor alcohol, cannabis, roken, gokken. Vanaf 1 december a.s. is ook e-health voor internetverslaving in de lucht.

Specifieke doelgroepen
Daarnaast zijn er e-hulp-initiatieven voor specifieke doelgroepen van de grond gekomen, zoals gripopjedip.nl (voor alle jongeren) en depri-en-dan.nl of hulpmix.nl voor migrantenjongeren. Zelfs mensen met zelfmoordplannen kunnen sinds kort voor hulp op internet terecht. Omdat er veel 'kaf tussen het koren' zou zitten, pleitte het Trimbos-instituut in zijn onderzoeksrapport 'E-Mental Health' twee jaar geleden daarom al voor een keurmerk.

Bron: Mikado, Volkskrant-artikel: 'Je depressie mailen naar de psycholoog', 17 oktober 2009Publicatiedatum: 12 november 2009 15:13 uur


Meer informatie:Reageren
Wilt u uw mening, ideeën of reactie kwijt, dan kunt u nevenstaande formulier invullen. Uw reactie verschijnt direct zichtbaar op de website. Wilt u dit niet? Stuur uw reactie dan per .
 
naam

e-mail adres

(organisatie)
  reactie
 


 


PTSS met psychotische kenmerken: een nieuwe diagnose?
Mikado stopt, kennis blijft
Nederlandse ouderen in AustraliŽ
E-module huwelijksdwang van Fier Frysl‚n
Steeds meer informatie over ramadan, medicatie en gezondheid beschikbaar
meer nieuws


Mikado bibliotheekcollectie naar Pro Persona
'Jij maakt 't verschil'. Mikado en GGzE lanceren e-learning interculturele zorg aan ouderen
Mikado stopt, kennis blijft
Handreiking ethische dilemma's in de ggz aan asielzoekers
Zomeractie! Favoriete Mikado publicaties met korting


Glenn Helberg
'Goed luisteren begint bij de ander even veel waard vinden'.
 lees verder....
 
 
Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder toestemming van Mikado.