Mikado - Kenniscentrum interculturele zorg  
 
   home       over mikado       activiteiten       publicaties       nieuws       agenda       abonnement       inloggen      English  
 
 

Nieuws
   reageer      printversie  

Van kansarm meisje tot rolmodel: studente geeft workshops interculturele zorg
Als dertienjarige werd ze van school gehaald omdat ze nodig was in het huishouden. Met vijftien jaar werd ze uitgehuwelijkt. De middelbare school zat er voor haar niet in. Maar Yamina El Achouch haalde haar achterstand ruimschoots in en sleepte de titel 'ROC Topper 2009' in de wacht. Zij zet zich in voor allochtonen in de laatste levensfase én verzorgt workshops interculturele palliatieve zorg.

Yamina El Achouch (34) werd dit jaar uitgeroepen tot 'ROC Topper' van West-Brabant. Een opmerkelijke prestatie, omdat ze zoals gezegd geen middelbare school heeft gevolgd. Inmiddels is Yamina begonnen aan een HBO-opleiding tot verpleegkundige. Een winnaar dus. Met een aangrijpend verhaal.

Uitgeleerd en uitgehuwelijkt
Yamina werd in België geboren in een traditioneel Marokkaans gezin dat zou uitgroeien tot maar liefst vijftien kinderen - drie jongens en twaalf meisjes. Op 13-jarige leeftijd werd ze van school gehaald. "Vader vond het niet nodig dat meisjes naar school gingen. Er moest in huis gewerkt worden. Mijn ouders wisten gewoon niet beter en dat neem ik ze niet kwalijk." Ook koestert ze geen wrok voor het feit dat ze twee jaar later werd uitgehuwelijkt aan een veel oudere Marokkaanse man. "Uithuwelijking was normaal in onze familiekringen. Mijn zeven zussen die ouder zijn, waren ook allemaal al uitgehuwelijkt." Wel zegt ze: "Het was moeilijk om te zien dat leeftijdsgenoten naar school gingen, terwijl ik dat niet mocht."

Vlucht en doorbraak
Behalve haar eerste kind, dat ze een jaar na de bruiloft kreeg, bracht het huwelijk Yamina weinig geluk. "Scheiden was in onze cultuur not done, maar mishandeld worden en niets voor de maatschappij kunnen betekenen, kon voor mij niet." Op haar negentiende vluchtte ze naar Antwerpen waar ze, samen met haar dochtertje, een tijd in een Blijf-van-mijn-lijf-huis woonde. De scheiding met haar man doorbrak de traditie binnen het gezin. "Er was in het begin veel weerstand tegen mijn besluit om te scheiden. Het leidde zelfs tot een breuk met de familie. Desondanks voelde ik mij bevrijd en opgelucht. Het contact met mijn familie is inmiddels een stuk verbeterd." Haar jongere zusjes mochten van haar vader zelf weten met wie ze trouwden.

Vitalis Topper én ROC Topper
In Antwerpen ontmoette Yamina haar huidige man. Op haar 22e verhuisde ze naar Nederland. Ook pakte ze de draad van het leren weer op. In april 2009 veroverde Yamina de titel 'Vitalis Topper', een prijs voor de beste leerling van het Vitalis college in Breda. In september werd ze uit alle winnaars van acht verschillende mbo colleges gekozen tot 'ROC Topper 2009'. Beide prijzen bestaan uit een geldbedrag voor studiedoeleinden. Daarmee betaalt zij nu een deel van haar HBO-opleiding. In de rest van de studiekosten wordt voorzien door haar werkgever 'Careyn Thuiszorg Breda'. Vier dagen in de week werkt Yamina en één dag gaat ze naar school.

Palliatieve zorg
De prijs 'ROC Topper' wordt uitgereikt aan de leerling die het meest uitblinkt in ambitie, kennis, inzet en 'iets doen met je opleiding'. Yamina: "Dat 'iets' was bij mij het geven van workshops aan autochtone verpleegkundigen over palliatieve zorg, voor mensen met een allochtone- en moslimachtergrond. Mijn interesse in palliatieve zorg ontstond toen mijn vader een paar jaar geleden stierf. Ik zag toen een gebrek aan kennis bij verplegers die mensen met een andere achtergrond moeten verzorgen. De gang van zaken rond het heengaan is bijvoorbeeld voor een moslim anders dan voor een christen."

"Ik wil meer bekendheid geven aan palliatieve zorg en rituelen rond het sterfbed van allochtonen. Het uit de taboesfeer halen." Op eigen initiatief ontwikkelde ze workshops voor ziekenhuizen en thuiszorginstellingen. Deze werden zo goed ontvangen dat Yamina benaderd werd door de Amsterdam School for Social Science Research om mee te werken aan verder wetenschappelijk onderzoek.

Toekomstplannen
Naast al het werk dat ze momenteel al doet op het gebied van palliatieve zorg, heeft Yamina ook volop plannen voor de toekomst. "Ik wil me gaan specialiseren in de palliatieve zorg met het accent op mensen met een andere cultuur en religie. Het gaat voor mij daarbij ook om het creëren van wederzijds begrip en respect. Mijn toekomstdroom is ooit in aanmerking te komen voor een leidinggevende functie. Maar ik ben nu gelukkig met mijn werk en studie en daarmee ga ik gewoon door."

Stevig aanpakken!
Na het winnen van haar ROC Topper-prijs heeft El Achouch al weer zes workshops gegeven. Ook werkt ze - naast haar baan, de studie en de workshops - nog als vrijwilliger in een cultureel centrum, zet ze zich in voor kindervakanties en valt ze af en toe in bij een disco voor gehandicapten. Yamina: "Ik kom uit een groot gezin waar altijd stevig aangepakt moest worden. Rust roest en ik put veel energie en geluk uit alles wat ik doe. Iets voor mijn medemens kunnen betekenen, is waar ik voor leef."

Bron: Wereldjournalisten, Vitaliscollege.nl, Benjijeentopper.nl. Foto: Finale 2009 op benjijeentopper.nlPublicatiedatum: 13 november 2009 13:51 uur


Meer informatie:Reageren
Wilt u uw mening, ideeën of reactie kwijt, dan kunt u nevenstaande formulier invullen. Uw reactie verschijnt direct zichtbaar op de website. Wilt u dit niet? Stuur uw reactie dan per .
 
naam

e-mail adres

(organisatie)
  reactie
 


 


PTSS met psychotische kenmerken: een nieuwe diagnose?
Mikado stopt, kennis blijft
Nederlandse ouderen in Australië
E-module huwelijksdwang van Fier Fryslân
Steeds meer informatie over ramadan, medicatie en gezondheid beschikbaar
meer nieuws


Mikado bibliotheekcollectie naar Pro Persona
'Jij maakt 't verschil'. Mikado en GGzE lanceren e-learning interculturele zorg aan ouderen
Mikado stopt, kennis blijft
Handreiking ethische dilemma's in de ggz aan asielzoekers
Zomeractie! Favoriete Mikado publicaties met korting


Glenn Helberg
'Goed luisteren begint bij de ander even veel waard vinden'.
 lees verder....
 
 
Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder toestemming van Mikado.