Mikado - Kenniscentrum interculturele zorg  
 
   home       over mikado       activiteiten       publicaties       nieuws       agenda       abonnement       inloggen      English  
 
 

Nieuws
   reageer      printversie  

Collectivisme vermindert angststoornissen en depressie
Deel uitmaken van een wij-cultuur blijkt een remedie te zijn tegen angststoornissen en depressie. Zo is men in Oost-Aziatische landen, waar een collectieve cultuur normaal is, beter bestand tegen angststoornissen dan in het Westen. Dat blijkt uit onderzoek van psychologen van de Northwestern University.

De vatbaarheid voor angst en depressie is deels genetisch, deels door omgevingsfactoren bepaald, en door de wisselwerking tussen beide factoren. Een belangrijk rol is daarbij weggelegd voor het gen 5-HTTLPR. Dit gen zorgt onder andere voor het transport van serotonine. Eerder onderzoek wees uit dat mensen met de korte variant van dit gen neigen naar somberheid en depressies als zij worden blootgesteld aan chronische stress. Nu blijkt echter dat cultuur daarop een grote invloed heeft.

Statistische analyses in 28 landen
De Amerikaanse psychologen voerden statistische analyses uit op basis van gegevens over 50.135 mensen uit 28 verschillende landen. Zo ontdekten zij dat in Oost-Aziatische landen maar liefst 70 tot 80 procent van de mensen de korte variant van het gen bezat. Dit in tegenstelling tot een gemiddeld Europees land, waarbij het ging om 40 tot 45 procent van de mensen. Uit de gegevens bleek bovendien dat naarmate een cultuur meer collectivistisch wordt, meer mensen deze genetische variant bezitten.

Genen en cultuur
Volgens de onderzoekers is dit opmerkelijke verschil te danken aan het feit dat het korte gen in een collectivistische cultuur positief werkt. Mensen met de korte genvariant zouden meer gericht zijn op negatieve informatie. Een eigenschap die handig is een wij-cultuur. Dan kun je immers snel zien of de ander boos of bang is, zodat je daarop tijdig kunt inspelen. Sociale harmonie gaat boven alles in dergelijke culturen.

Sociale steun als buffer
Ondanks de vaker voorkomende korte genvariant hebben Oost-Aziaten minder kans op een depressie of aanverwante kwalen dan mensen in West-Europa. Hun cultuur blijkt ze daartegen te beschermen. De ervaren gezamenlijkheid en het sociale vangnet werken kennelijk stressverminderend. Individuen die genetisch gevoelig zijn voor depressie, weten simpelweg zeker dat ze sociale steun krijgen. Joan Chiao, een van de onderzoekers, zegt hierover: "Dit soort steun lijkt voor kwetsbare mensen een buffer te zijn tegen omgevings- en stressfactoren die depressiviteit zouden kunnen oproepen."

Cultuursensitieve behandelingen
Chiao en zijn collega's benadrukken dat genen en cultuur sámen invloed uitoefenen op het ontstaan van depressies en angststoornissen. Zij wijzen er bovendien nadrukkelijk op dat cultuursensitieve behandelingen tegen depressie bijzonder effectief (kunnen) zijn. Wellicht nog effectiever dan reguliere behandelingen.

Erbij horen of er niet bij horen
Vanuit de psychiatrie zijn er al langer aanwijzingen voor het belang van sociale steun en het gevoel erbij te horen, als buffer tegen depressie. Na een migratie is er vaak een kleiner netwerk en moeten nieuwe lijnen voor sociale steun ontwikkeld worden. Dit kan soms meer dan een generatie duren. Dinesh Bughra heeft hier bijvoorbeeld veel over geschreven. En onlangs verschenen twee boeken over psychiatrie voor een groter publiek (van Richard Bentall en van Paul Verhaeghe, zie meer info onderaan). Beide stellen aan de orde dat sociale ontwrichting het grootste risico vormt voor psychische gezondheid. Erbij horen of niet erbij horen, daar draait het om.

Bron: NRC Handelsblad, Northwestern University, Wereldjournalisten, Mikado, CMG. Foto: Stock.XCHGPublicatiedatum: 19 november 2009 13:21 uur


Meer informatie:Reageren
Wilt u uw mening, ideeën of reactie kwijt, dan kunt u nevenstaande formulier invullen. Uw reactie verschijnt direct zichtbaar op de website. Wilt u dit niet? Stuur uw reactie dan per .
 
naam

e-mail adres

(organisatie)
  reactie
 


 


PTSS met psychotische kenmerken: een nieuwe diagnose?
Mikado stopt, kennis blijft
Nederlandse ouderen in Australië
E-module huwelijksdwang van Fier Fryslân
Steeds meer informatie over ramadan, medicatie en gezondheid beschikbaar
meer nieuws


Mikado bibliotheekcollectie naar Pro Persona
'Jij maakt 't verschil'. Mikado en GGzE lanceren e-learning interculturele zorg aan ouderen
Mikado stopt, kennis blijft
Handreiking ethische dilemma's in de ggz aan asielzoekers
Zomeractie! Favoriete Mikado publicaties met korting


Glenn Helberg
'Goed luisteren begint bij de ander even veel waard vinden'.
 lees verder....
 
 
Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder toestemming van Mikado.