Mikado - Kenniscentrum interculturele zorg  
 
   home       over mikado       activiteiten       publicaties       nieuws       agenda       abonnement       inloggen      English  
 
 

Nieuws
   reageer      printversie  

‘Intercultureel HRM bestaat niet!’
“Intercultureel HRM is geen apart vak, maar ‘gewoon’ HRM. De essentie is hetzelfde, je moet werkzaamheden alleen anders organiseren omdat je op zoek gaat naar een nieuwe markt. De HR praktijk wordt complexer en je moet willen afwijken van oude patronen en routines.” Dit zei Samira Kamouni, organisatie adviseur, tijdens de bijeenkomst ‘Aan de slag met intercultureel HRM in de gehandicaptenzorg’ van Mikado en VGN in Den Bosch.

Han van Esch, adjunct-directeur van Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) reikte het eerste exemplaar van de handreiking Onbeperkt in Kleur uit aan Han Middelplaats, hoofd arbeidsvoorwaardenbeleid van VWS.

De steeds kleurrijkere maatschappij is de gehandicaptenzorg niet voorbij gegaan. Dit heeft twee belangrijke effecten. Han van Esch: ‘’De verwachting voor de toekomst is een groot arbeidstekort in de gehandicaptenzorg.’’ Middelplaats vult aan: ‘’Het is daarom belangrijk dat alle potentie die de samenleving kent, optimaal benut wordt.’’ Een tweede ontwikkeling is de groei van het aantal cliënten met verschillende culturele achtergronden, de laatste jaren sterk merkbaar in de gehandicaptensector.

Thuis voelen
De vraag naar werknemers met een multiculturele achtergrond is dus groot. Wat betekent dat voor HRM beleid? Han van Esch: ‘’Het is belangrijk dat je je als allochtone medewerker thuis voelt in de organisatie, want hoe zou de klant zich voelen als je je als werknemer al niet thuisvoelt?’’ Om een kleurrijke organisatie te worden is expertise op verschillende aspecten van intercultureel HRM, zoals werving en selectie, hard nodig. In de handreiking Onbeperkt in kleur zijn good practices, ervaringen van collega’s en succes- en faalfactoren daarom gebundeld.

‘Wijk af van de gebaande paden’
Samira Kamouni vertelde wat een organisatie kan doen om een divers personeelsbestand te krijgen én behouden. Begaande paden zijn niet de manier. Het vraagt van HR-medewerkers een flexibele creatieve blik en aanpassingsvermogen. Bijvoorbeeld een andere kijk op sollicitatieprocedures. ‘’Vraag jezelf af wie is de persoon achter de brief? Wat maakt dat zij zegt wat ze schrijft? Luister oprecht en zonder vooroordelen”, aldus Kamouni.

Anders kijken
Toen ze nog werkzaam was in verpleeghuis De Schildershoek, ontving Kamouni eens een zeer ongemotiveerde brief van een vrouw met een Marokkaans klinkende naam. “Veel P&O-ers zouden de brief terzijde schuiven.” Kamouni nodigde haar toch uit. “Ze vertelde dat ze eerder in de zorg had gewerkt, maar zich bij die organisatie buitengesloten voelde. Ze wilde dus eigenlijk niet meer in de zorg werken. Van de uitkeringsinstantie moest ze toch een brief schrijven op onze vacature… Ik heb haar overgehaald om het bij ons nog eens te proberen.” Ze is nu een waardevolle medewerker en werkt er al jaren. “Geen intercultureel HRM dus, maar gewoon HRM.” Kamouni waarschuwt wel: “Er is geen gouden recept, wat je onderneemt moet passen bij de organisatie.''

Oefenen in nieuwkomerschap…
In de workshops werden twee good practices uitgelicht. Brabants bont, een instroomproject voor allochtone vrouwen, is een samenwerking tussen Cello Zorg en het Koning Willem 1 college. Ze werven, opleiden en begeleiden allochtone vrouwen. In een oefening ervaarden de deelnemers aan den lijve hoe het is om als nieuwkomer in een bestaand team te komen en je buitengesloten te voelen.
Dünya Dichterbij gaf de andere workshop. Dit samenwerkingsproject met lokale en regionale partners zoals het hoger onderwijs en de gemeente, kent een innovatieve werkwijze. Zo leiden ze vluchtelingen met een medische of paramedische opleiding in het herkomstland op tot medewerker bij Dichterbij. “Als de Nederlandse taalvaardigheid nog niet zo goed is, is een mbo diploma het eerst haalbare. Maar wij zien vaak veel meer potentie om intern door te groeien.” Met deze en andere activiteiten wil Dichterbij een organisatie worden waar iedereen zich thuis voelt.

Innovatie door verschil
De bijeenkomsten rondom de handreiking vormen een kick-off van een op te richten netwerk intercultureel HRM in de gehandicaptensector. Indra Boedjarath, directeur van Mikado, zet de voordelen en voorwaarden van een inspirerend netwerk op een rij. Heterogeniteit is bijvoorbeeld belangrijk. Verschillen zijn nodig om tot nieuwe inzichten te komen. Net zoals bij een organisatie, geldt voor een netwerk: ''Door verschil in huis te halen, voorkom je uitputting en creëer je innovatie'', aldus Boedjarath.

Vier bijeenkomsten
Mikado organiseerde samen met de VGN vier bijeenkomsten over intercultureel HRM in de afgelopen twee maanden. Op basis van de resultaten start VGN in 2010 het netwerk voor en door HR medewerkers en andere betrokkenen rond interculturalisatie op.
Bron: MikadoPublicatiedatum: 15 december 2009 12:48 uur


Meer informatie:
datum:  4 december 2015 03:15   naam: zuYWQm7Z1k   organisatie: pR0dBxG0t
Hello,I am looking for MBA Syllabus for 2004-2005 acmdeaic year in pune university.In addition, I have completed my MBA in 2004-2006 in Computer specialization. But, I dont have any subjects with 303 C, 304 C, , 308 C and 404 C, 405 C , , 408 C in my marksheet. I have 315 C, 316 C, 320 C and 412 C, 413 C, , 415 C !!Could you please help me to find exactly my subject names?Thanks.Reageren
Wilt u uw mening, ideeën of reactie kwijt, dan kunt u nevenstaande formulier invullen. Uw reactie verschijnt direct zichtbaar op de website. Wilt u dit niet? Stuur uw reactie dan per .
 
naam

e-mail adres

(organisatie)
  reactie
 


 


PTSS met psychotische kenmerken: een nieuwe diagnose?
Mikado stopt, kennis blijft
Nederlandse ouderen in Australië
E-module huwelijksdwang van Fier Fryslân
Steeds meer informatie over ramadan, medicatie en gezondheid beschikbaar
meer nieuws


Mikado bibliotheekcollectie naar Pro Persona
'Jij maakt 't verschil'. Mikado en GGzE lanceren e-learning interculturele zorg aan ouderen
Mikado stopt, kennis blijft
Handreiking ethische dilemma's in de ggz aan asielzoekers
Zomeractie! Favoriete Mikado publicaties met korting


Glenn Helberg
'Goed luisteren begint bij de ander even veel waard vinden'.
 lees verder....
 
 
Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder toestemming van Mikado.