Mikado - Kenniscentrum interculturele zorg  
 
   home       over mikado       activiteiten       publicaties       nieuws       agenda       abonnement       inloggen      English  
 
 

Nieuws
   reageer      printversie  

Jeugdzorg Prijzen naar interculturele initiatieven
Minister Rouvoet van Jeugd en Gezin reikte onlangs de Nationale Jeugdzorg Prijzen uit tijdens het congres Jeugdzorg: Zo! Hulpmix.nl, Verlies-rouw.com en een project voor juristen die werken met asielzoekers- en vluchtelingenkinderen vielen in de prijzen.

De Nationale Jeugdzorg Prijzen van het Jeugd Innovatie Fonds bestaan uit een vakprijs en een cliŽntenprijs. Dit jaar wonnen twee projecten de vakprijs. De prijzen bestaan uit een bedrag van 25.000 euro dat geÔnvesteerd kan worden in het winnende project of plan.

Diversiteit en professionaliteit
Het thema van de prijzenronde was dit jaar 'Diversiteit & Professionaliteit', met nadruk op culturele diversiteit en migrantenjeugd. "Migrantenjongeren scoren op alle leefgebieden slechter dan autochtone jongeren. Als we daar als samenleving geen werk van maken, hebben we een groot probleem. De genomineerde projecten dragen ertoe bij dat alle kinderen alle kansen krijgen", lichtte Minister Rouvoet op Psy toe.

Hulpmix.nl
De cliŽntenprijs ging naar Hulpmix.nl. Voor veel allochtone jongeren van 12 tot 20 jaar is de drempel om online hulp te zoeken laag. Hulpmix.nl speelt hier op in door grootschalige, interculturele hulp via internet te bieden aan jongeren met diverse achtergronden. Dat blijkt een groot succes. De website heeft in bijna twee jaar tijd meer dan 200.000 bezoekers getrokken. Van hen heeft 73 procent een multiculturele achtergrond. De jongeren waarderen het contact via Hulpmix.nl met de hulpverlening met een 8,3. Hulpmix.nl is een initiatief van de bureaus jeugdzorg Gelderland, Overijssel en Zuid-Holland, GGzE, De Bascule, e-hulp.nl en de MOgroep.

ĎNabijheid door afstand en intimiteití
Het initiatief van Hulpmix.nl bouwt voort op een inventarisatie door Frank Schalken van e-hulp en Mikado. In het Mikado-rapport 'Nabijheid door afstand en intimiteit. Do's en don'ts bij online hulp aan allochtone jongeren' wordt de toegevoegde waarde toegelicht van internet bij het bereiken van allochtone jongeren met lichte psychische problemen. Hieruit bleek dat internet bij gevoelige thema's vaak drempelverlagend en isolementdoorbrekend werkt. Door internet in te zetten dringen hulpverleners direct binnen in de leefwereld van migrantenjongeren.

Belang kind in vreemdelingenrecht en -beleid
Een project van de afdeling orthopedagogiek van de RUG Rijksuniversiteit Groningen (RUG), ingediend door de Johannes Wier Stichting, kreeg ťťn van de twee vakprijzen. De afdeling ontwikkelt een methode om risico's in de ontwikkeling van asielzoekers- en vluchtelingenkinderen te onderkennen. Een deskundig onderzoek naar de ontwikkeling van een asielzoekerskind vergroot de kans op een verblijfsvergunning voor het gezin. Juristen worden daarom getraind in het herkennen van risico's die van belang zijn bij het nemen van een besluit over de terugkeer van een gezin naar het land van herkomst. De methode levert rapportages op die asieladvocaten als processtuk kunnen gebruiken.

Verlies-rouw.com
Ook Verlies-rouw.com van Stichting De Jutters uit Den Haag kreeg van de vakjury een prijs. De website is gericht op jongeren van 12 tot 21 jaar met diverse culturele, religieuze en levensbeschouwelijke achtergronden, die een ernstige verlieservaring hebben meegemaakt. Op Verlies-rouw.com vinden de jongeren informatie, ondersteuning en herkenning afgestemd op hun eigen achtergrond. Aan de website zijn een helpdesk en een community gekoppeld. De belangrijkste binnengekomen vragen worden vertaald naar bruikbare informatie en tips voor hulpverleners. Zo wordt betere begeleiding mogelijk.
Mikado is nauw betrokken bij de opzet van deze website, vanuit haar samenwerking met De Jutters.

Bron: Nederlands Jeugdinstituut (NJi), Hulpmix, Mikado, RUG, Psy, Foto: NJi, Martine SprangersPublicatiedatum: 18 december 2009 13:21 uur


Meer informatie:Reageren
Wilt u uw mening, ideeën of reactie kwijt, dan kunt u nevenstaande formulier invullen. Uw reactie verschijnt direct zichtbaar op de website. Wilt u dit niet? Stuur uw reactie dan per .
 
naam

e-mail adres

(organisatie)
  reactie
 


 


PTSS met psychotische kenmerken: een nieuwe diagnose?
Mikado stopt, kennis blijft
Nederlandse ouderen in AustraliŽ
E-module huwelijksdwang van Fier Frysl‚n
Steeds meer informatie over ramadan, medicatie en gezondheid beschikbaar
meer nieuws


Mikado bibliotheekcollectie naar Pro Persona
'Jij maakt 't verschil'. Mikado en GGzE lanceren e-learning interculturele zorg aan ouderen
Mikado stopt, kennis blijft
Handreiking ethische dilemma's in de ggz aan asielzoekers
Zomeractie! Favoriete Mikado publicaties met korting


Glenn Helberg
'Goed luisteren begint bij de ander even veel waard vinden'.
 lees verder....
 
 
Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder toestemming van Mikado.