Mikado - Kenniscentrum interculturele zorg  
 
   home       over mikado       activiteiten       publicaties       nieuws       agenda       abonnement       inloggen      English  
 
 

Nieuws
   reageer      printversie  

Collectief Transculturele Therapeuten neemt afscheid van Nel Jessurun
Het CTT is een transculturele denktank, methodiekontwikkelaar, intervisiegroep en systeemtherapie praktijk. De leden van het CTT zijn afkomstig uit diverse disciplines, sectoren en settings in de hulpverlening. Allemaal werken ze op de één of andere manier aan interculturalisatie van de hulpverlening, als therapeut én docent, trainer en supervisor.

Geschiedenis CTT
Het CTT bestaat sinds 1996 en heeft haar basis in de 'Intervisiegroep Feminisme en Gezinstherapie'. De leden daarvan werkten vanuit een feministisch perspectief én met een systemische lens. Eind jaren tachtig trok Nel Jessurun samen met Anna de Voogt en de vorig jaar overleden Marjon Arends deze werkwijze door naar de migrantenhulpverlening. In 1997 blies Jessurun samen met vier collega's de intervisiegroep nieuw leven in, nu met de nadruk op emancipatiekwesties van de multiculturele samenleving. Zo ontstond het CTT, anno 2009 bestaande uit zeven vrouwen. Zij denken en handelen vanuit “de gelijktijdigheid van gender, etniciteit, klasse en seksualiteit.”

Feestelijke middag
Om Jessurun vanwege haar afscheid in het zonnetje te zetten, werd een feestelijke middag georganiseerd met CTT-ers, vrienden en collega’s. De bijeenkomst begon met een overzicht van het ontstaan en de groei van het CTT door Anna de Voogt. Ellen de Vries verzorgde een lezing en videopresentatie over de kleurrijke kunstenaar Nola Hatterman en haar worsteling met post-koloniale en racistische elementen in Surinaams-Nederlandse verhoudingen. Een videopresentatie van Frank van Zichem, maker van de film Katibo Yeye, toonde indrukwekkende fragmenten van een documentaire over de historie van de Surinaamse slavenhandel.

Ceremonie
Vanwege het afscheid en de overgang naar ouder worden, onderging Nel Jessurun een indrukwekkende ceremonie. Ze is nu immers een ‘granisma’, een wijze oudere. De andere leden van het collectief wikkelden haar in een bijpassende beschermjas. Geheel onverwacht kwam een ’Tante Es’ binnen. Zij ging aan de hand van “Wie is je vader, wie is je moeder” met Nel in gesprek over haar leven. Met vele foto's van Nel als jong meisje in Suriname, Noord-Amerika en Indonesië tot moeder van drie kinderen in Nederland.

Afgestudeerde systeemtherapeuten
De middag viel bovendien samen met de diploma-uitreiking van de eerste groep afgestudeerden van de intensieve tweejarige opleiding Transculturele SysteemTherapie ‘In het Voetspoor van Historie en Cultuur’. Jessurun was opleidingscoördinator van deze bijzondere, NVRG geaccrediteerde, opleiding. De studenten hadden op basis van een gedetailleerde kleurige landkaart van een continent de diverse aspecten in de opleiding toegelicht. Er is een driehoekengebergte, waar je via diadepassen en triaderoutes in de stad van Chaos komt. Daar kijk je uit op de ontvangheuvel en de communicatietop. De rivieren, waaronder de Geno die uit de genogrammenbronnen ontspruit, de interculturalisatierivier en de Stroom van Verandering, monden uit in de zeeën van Overvloed en Mogelijkheden.
De vermoeide reiziger kan zich na het doorkruisen van de Bergen van Werk of de Moerassen van Overtuiging ontspannen in de Oase van Rust, bij de Liminele Stuwdammen, de Transitionele Watervallen of de kristalheldere Bron van Inspiratie.

Deze afgestudeerden vormden een bijzondere groep, die in twee jaar erg naar elkaar zijn toegegroeid. Het zijn negen mannen en negen vrouwen tussen de 24 en 62 jaar, met zeven verschillende etnische achtergronden, van de eerste en tweede generatie. Jessurun: “Ze zijn – op één persoon na die lang ziek is geweest – allemaal geslaagd voor deze zware opleiding. Deze prestatie is een gezamenlijke inspanning van henzelf en de docenten, iedereen loopt terecht naast zijn schoenen!”

Diversiteit is om van te houden
Het laatste woord op de middag was aan Nel Jessurun zelf, die benadrukte dat diversiteit er is om van te houden en dat je in dit leven nooit iets alleen doet. Zij stond immers aan de wieg van het CTT vanuit het idee dat een veranderende samenleving vraagt om hulpverleners die daarin meebewegen. Haar persoonlijke achtergrond maakte de noodzaak daarvan duidelijk. In een eerder interview met Mikado vertelt ze: “Mijn vader is Surinaams en mijn moeder Hollands. Ik heb vroeger in Suriname, Amerika en Indonesië gewoond. Toen ik in Nederland kwam, voelde ik me vaak ongelukkig en onbegrepen. Ik voelde me hier niet op mijn gemak en was zoekende. Toch was ik als hulpverlener goed in mijn werk, ik was relativerend en zeker niet oordelend. Juist door mijn achtergrond kan ik, denk ik, met allerlei verschillende mensen contact leggen."

Ook al is Jessurun nu met welverdiend pensioen, ze blijft betrokken bij het CTT als gastdocent, supervisor en adviseur.

Bron: CTT, Nel Jessurun, Mikado. Foto's: Karel van Buuren.Publicatiedatum: 21 december 2009 08:51 uur


Meer informatie:
datum:  12 januari 2010 19:45   naam: diana matenahoru   organisatie: Valkenhorst
Beste Nel,

Jaren geleden las ik voor het eerst je boek "Transculturele Vaardigheden".
Eindelijk iemand die kan verwoorden wat ik dacht of voel.
Dit boek en de opleiding Transculturele Systeem benadering
groep 2008 tot de hulpverlener en de mens die ik ben.
Dank je wel Nel en ik wens je al het goede toe na een zeer bewogen carriere.

Hartelijke groeten
datum:  30 december 2009 11:46   naam: Carmen de Jezus   organisatie: CVD Rotterdam
Beste Nel wat was het een fijne dag dat er afscheid van jou genomen werd. Maar ik dank de Allerhoogste dat wij het zij op een andere manier toch nog bij de BRON NEL mogen komen voor WISHEID. Hartelijk dank voor alles wat je voor velen heb moge doen.
datum:  22 december 2009 11:37   naam: Marrie Stoffer   organisatie: 's Heeren Loo
Beste Nel,

Toeval bestaat niet, wat treffend dat ik vandaag lees dat je gaat genieten van je wel verdiende persioen.
PROFICIAT.

Als lid van de eerste groep studenten van de training tranculturele systeem benadering van CTT, heb ik super visie van je gehad.

Nog dagelijks ben ik blij dat ik dat traject doorlopen heb en zo veel van jou en je collega's mocht leren.
Het heeft me rijk gemaakt, waardoor ik binnenkort een artikel aanlever bij mikado over transculturele benadering in de verstandelijk gehandicapten zorg.

Ik wens je een zeer goede tijd samen met Karel en je familie.


Hartelijke groet, Marrie StofferReageren
Wilt u uw mening, ideeën of reactie kwijt, dan kunt u nevenstaande formulier invullen. Uw reactie verschijnt direct zichtbaar op de website. Wilt u dit niet? Stuur uw reactie dan per .
 
naam

e-mail adres

(organisatie)
  reactie
 


 


PTSS met psychotische kenmerken: een nieuwe diagnose?
Mikado stopt, kennis blijft
Nederlandse ouderen in Australië
E-module huwelijksdwang van Fier Fryslân
Steeds meer informatie over ramadan, medicatie en gezondheid beschikbaar
meer nieuws


Mikado bibliotheekcollectie naar Pro Persona
'Jij maakt 't verschil'. Mikado en GGzE lanceren e-learning interculturele zorg aan ouderen
Mikado stopt, kennis blijft
Handreiking ethische dilemma's in de ggz aan asielzoekers
Zomeractie! Favoriete Mikado publicaties met korting


Glenn Helberg
'Goed luisteren begint bij de ander even veel waard vinden'.
 lees verder....
 
 
Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder toestemming van Mikado.