Mikado - Kenniscentrum interculturele zorg  
 
   home       over mikado       activiteiten       publicaties       nieuws       agenda       abonnement       inloggen      English  
 
 

Nieuws
   reageer      printversie  

Kraamverzorgende zet zich in voor zwangere migrantenvrouwen in Amsterdam
Bij migrantengezinnen zijn thuis vaak niet de juiste (materiŽle) randvoorwaarden aanwezig die een kraamverzorgende nodig heeft om haar werk goed te doen. Dat stelt kraamverzorgende Joyce Aboagye. Zij opent daarom een winkel in Amsterdam Zuidoost waar toekomstige ouders kraamhulpmiddelen kunnen lenen of huren.

Kraamzorg is een typisch Nederlands verschijnsel. In andere landen kennen ze deze vorm van zorgverlening niet. Voor mensen uit andere culturen is het daarom vaak erg lastig om te begrijpen wat het concept kraamzorg inhoudt.

Arbo-wet
De Arbo-wet stelt een aantal eisen aan de werkplekken van kraamverzorgenden. Zo moet het bed van de kraamvrouw op goede werkhoogte gebracht worden, bijvoorbeeld met behulp van klossen. Ook het babybadje moet op een standaard geplaatst kunnen worden. Maar hoe leg je de eisen van de Arbo-wet uit aan een gezin van niet-westerse herkomst dat niet of nauwelijks begrijpt wat kraamzorg is en wat een kraamhulp komt doen?

Rugklachten
Aboagye komt het in haar werk dan ook vaak tegen dat de benodigde hulpmiddelen ontbreken. 'Hierdoor moeten we veel bukken en krijgen we last van onze rug'. Via de reguliere thuiszorgwinkels zijn weliswaar veel hulpmiddelen te huur. Maar die bereiken de doelgroep onvoldoende. Daarom wil Aboagye een winkel opzetten die zich speciaal richt op gezinnen met een niet-Nederlandse achtergrond. Omdat ook financiŽle redenen voor deze gezinnen een obstakel kan zijn, wil de kraamverzorgende de hulpmiddelen tegen een geringe vergoeding uitlenen.

Het beste idee van Zuidoost
Met haar idee sleepte Aboagye de hoofdprijs in de wacht in het kader van 'het beste idee van Zuidoost'. Hiermee kan ze haar ambitie waar maken en een commercieel succes laten worden. Woningbouwcorporatie Rochedale heeft haar een eigen bedrijfsruimte aangeboden voor de periode van zes maanden. Daarnaast krijgt de kraamverzorgende coaching en training van een consultancy- en trainingsbureau. Ook heeft ze ondersteuning door stagiaires van de Hogeschool van Amsterdam gewonnen. De prijs is een initiatief van het Ondernemershuis Zuidoost, dat startende en gevestigde ondernemers in het Amsterdamse stadsdeel Zuidoost begeleidt.

MEDOC project
Het is niet de eerste keer dat Aboagye zich inspant voor migrantengezinnen. Zo is ze ook betrokken bij het MEDOC project. Dit project richt zich op het vergroten van de toegang tot de zorg voor onverzekerden en ongedocumenteerden door middel van voorlichtings- en bemiddelingsactiviteiten.

Bron: Ondernemershuis Zuidoost, AT5, Dokters van de Wereld. Foto: Ondernemershuis Zuidoost.Publicatiedatum: 22 december 2009 13:09 uur


Meer informatie:Reageren
Wilt u uw mening, ideeën of reactie kwijt, dan kunt u nevenstaande formulier invullen. Uw reactie verschijnt direct zichtbaar op de website. Wilt u dit niet? Stuur uw reactie dan per .
 
naam

e-mail adres

(organisatie)
  reactie
 


 


PTSS met psychotische kenmerken: een nieuwe diagnose?
Mikado stopt, kennis blijft
Nederlandse ouderen in AustraliŽ
E-module huwelijksdwang van Fier Frysl‚n
Steeds meer informatie over ramadan, medicatie en gezondheid beschikbaar
meer nieuws


Mikado bibliotheekcollectie naar Pro Persona
'Jij maakt 't verschil'. Mikado en GGzE lanceren e-learning interculturele zorg aan ouderen
Mikado stopt, kennis blijft
Handreiking ethische dilemma's in de ggz aan asielzoekers
Zomeractie! Favoriete Mikado publicaties met korting


Glenn Helberg
'Goed luisteren begint bij de ander even veel waard vinden'.
 lees verder....
 
 
Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder toestemming van Mikado.