Mikado - Kenniscentrum interculturele zorg  
 
   home       over mikado       activiteiten       publicaties       nieuws       agenda       abonnement       inloggen      English  
 
 

Nieuws
   reageer      printversie  

Zorggroep Elde start Şefkat, zorghuis Turkse en Marokkaanse ouderen
Zorggroep Elde (ZGE) ontwikkelt momenteel een nieuw zorghuis voor Turkse en Marokkaanse ouderen die behoefte hebben aan intramurale zorg op lichamelijk en/of psychogeriatrisch gebied. Zorghuis Şefkat opent haar deuren in 2011 in Boxtel.

De toekomstige cliŽnten van Şefkat zijn de gastarbeiders van weleer. Turkse en Marokkaanse moslims die in de jaren '60 naar Nederland zijn gehaald om hier te werken. Bijvoorbeeld bij Brabantse fabrieken als die van Michelin, Grasso en Philips. Deze generatie veroudert nu. Om in te spelen op hun zorgvraag, realiseert ZGE het cultuurspecifieke centrum Şefkat, Turks voor barmhartigheid.

Alzheimer
Şefkat richt zich vooral op Turken en Marokkanen die aan een milde of ernstige vorm van Alzheimer lijden. AlzheimerpatiŽnten beleven Ė zeker in een vergevorderd stadium van de ziekte Ė het verleden als het heden. Dat betekent dat ze voortdurend terugvallen op vroeger. De ervaringen die Turkse en Marokkaanse dementerenden hebben opgedaan in Nederland vervagen. Ze vergeten de taal, begrijpen de Nederlandse normen en waarden niet langer en voelen zich ontheemder dan ooit. Şefkat wil deze senioren een veilige en vertrouwde omgeving bieden, waarin ze worden verzorgd op een manier die past bij hun culturele en religieuze achtergrond. Alles in het aanbod van zorg en welzijn wordt daarop afgestemd.

Portret
De eerste generatie Turken en Marokkanen die meewerkten aan een welvarend Nederland zijn nu oud. Velen hebben weinig opleiding genoten, maar jarenlang zware lichamelijke arbeid verricht. Zo maar een voorbeeld, opgetekend door de initiatiefnemers van Şefkat. ĎHij herinnert zich nog goed zijn aankomst. Zonder vrouw en kinderen. Een pension met stapelbedden, slopende ploegendiensten, eenzaamheid en verder; werken, eten, slapen, werken, eten, slapen. Inmiddels is er veel veranderd. Zijn kinderen zijn hier opgegroeid en hebben hun vleugels uitgeslagen. Hij is oud, versleten en moe. Hij herinnert zich veel van vroeger, maar is ook veel vergeten. Alzheimer is een wrede sluipmoordenaar die hem stukje bij beetje terugduwt naar de schaduwen van het verleden.í

Cultuurspecifieke zorg hard nodig
'Deze mensen zijn in al die jaren hoofdzakelijk als een aparte groep gezien, dus waarom zou dat niet zo blijven als ze zware somatische of psychogeriatrische zorg nodig hebben?', zegt Thijs Meulemans, voorzitter van de raad van bestuur van ZGE. Het argument dat deze doelgroep zich maar moet wenden tot Nederlandse zorginstellingen gaat niet op, vindt hij. 'Dat kan en mag je niet meer verwachten van ouder wordende mensen die juist meer teruggaan naar hun roots en, om diverse redenen, niet meer terugkeren naar hun land van herkomst. Het is volkomen normaal dat wij hier een passende oplossing voor bedenken. Wij pakken bij ZGE die verantwoordelijkheid op. Wij leveren de zorg die hard nodig is.'

Dagopvang en thuiszorg
In het najaar van 2011 moet het verpleeghuis voor Marokkaanse en Turkse senioren geopend zijn. Maar nu al worden in het kader van Şefkat uiteenlopende activiteiten ontplooid. Eind mei 2009 is bijvoorbeeld de dagverzorging Şefkat van start gegaan, speciaal voor Turkse vrouwen. 'Naast de deelname aan activiteiten, hebben deze vrouwen het gevoel dat ze hier ook hun verhaal kwijt kunnen', vertelt coŲrdinator Farida Abdellaoui over het succes van dit initiatief.

Ook is er een belangrijke rol weggelegd voor de thuiszorg, omdat migranten van de eerste generatie daar naar verwachting een groter beroep op zullen gaan doen. De activiteiten van Şefkat worden daarom door Thuiszorg ZGE op de voet gevolgd en waar mogelijk ingepast in het eigen zorgaanbod.

Bron: Şefkat, ZGE, De Elde themakrantPublicatiedatum: 8 januari 2010 13:20 uur


Meer informatie:
datum:  20 januari 2010 12:01   naam: Tieti Hoekstra   organisatie: Mediant GGZ
Prima initiatief. Ik denk dat er zeker veel behoefte aan is en dat in de nabije toekomst alleen maar zal groeien. Ben wel heel benieuwd waar het personeel vandaar komt dat het nieuwe verpleeghuis zal bevolken. In diverse regio's zijn maar erg weinig verzorgende en verpleegkundigen te vinden die de Turkse taal beheersen.
Reageren
Wilt u uw mening, ideeën of reactie kwijt, dan kunt u nevenstaande formulier invullen. Uw reactie verschijnt direct zichtbaar op de website. Wilt u dit niet? Stuur uw reactie dan per .
 
naam

e-mail adres

(organisatie)
  reactie
 


 


PTSS met psychotische kenmerken: een nieuwe diagnose?
Mikado stopt, kennis blijft
Nederlandse ouderen in AustraliŽ
E-module huwelijksdwang van Fier Frysl‚n
Steeds meer informatie over ramadan, medicatie en gezondheid beschikbaar
meer nieuws


Mikado bibliotheekcollectie naar Pro Persona
'Jij maakt 't verschil'. Mikado en GGzE lanceren e-learning interculturele zorg aan ouderen
Mikado stopt, kennis blijft
Handreiking ethische dilemma's in de ggz aan asielzoekers
Zomeractie! Favoriete Mikado publicaties met korting


Glenn Helberg
'Goed luisteren begint bij de ander even veel waard vinden'.
 lees verder....
 
 
Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder toestemming van Mikado.