Mikado - Kenniscentrum interculturele zorg  
 
   home       over mikado       activiteiten       publicaties       nieuws       agenda       abonnement       inloggen      English  
 
 

Nieuws
   reageer      printversie  

Good Practice-uitgave inspireert Veenendaalse hulpverlener
De stichting Vindicta, die zich met beschermde woonvormen en dagactiviteiten richt op cliŽnten met een chronisch psychiatrische handicap, probeert allochtonen in Veenendaal te bereiken. Het initiatief is geÔnspireerd door de Good Practice-uitgave Nieuwe Sporen van Mikado.

Guido Knevel van de Dagbesteding regio Veenendaal, een onderdeel van Vindicta, nam het initiatief omdat hij merkte dat allochtonen zeer weinig gebruik maken van de diensten van de stichting. Om de allochtone bevolking te bereiken maakt hij gebruik van de driehoek hulpverlener-vertrouwenspersoon-cliŽnt, die wordt beschreven in de Good Practice-uitgave Nieuwe Sporen van Mikado. Deze driehoek beschrijft hoe een vertrouwenspersoon als intermediair kan dienen tussen de reguliere zorg en de allochtone cliŽnt of gemeenschap. Knevel: "In het boek staan prachtige voorbeelden waaruit blijkt hoe je kunt samenwerken met belangenverenigingen om de cliŽnt te bereiken."

In eerste instantie had Knevel veel moeite contact te maken met allochtonenorganisaties, die als intermediair tussen Vindicta en de cliŽnt kunnen dienen. De oplossing van dat probleem vond Knevel in de persoon van opbouwwerker Martin van Rooijen van stichting De Vaart, een onderdeel van de sociaalculturele dienst van de gemeente Veenendaal. Knevel: "Van Rooijen heeft al regelmatig een overleg met de voorzitters van Veenendaalse allochtonenorganisaties. Via hem kan ik de allochtonen dus goed benaderen." Het eerste succesje heeft Knevel al binnen. Op een informatiebijeenkomst voor allochtonen die hij hield in een buurthuis, waren ongeveer dertig mensen aanwezig. "Voor Veenendaal is dat zeer veel", zegt Knevel. "Dat maakte duidelijk dat er onder allochtonen een behoefte is om het taboe op geestelijke gezondheidszorg te doorbreken." Ook bleek uit de bijeenkomst dat de bestuurders van allochtonenorganisaties een waardevolle bijdrage kunnen leveren aan de opzet van een ggz-project. Knevel: "Bij de bestuurders is heel veel know how aanwezig."

Knevel is nu van plan met de allochtonenorganisaties samen te werken om activiteiten op te zetten die volledig zijn toegespitst op de wensen en verwachtingen van de allochtone bevolking. Hij denkt daarbij ook aan de werving van een allochtone medewerker om de samenwerking met de organisaties te vergemakkelijken.

In Veenendaal wonen veel allochtonen, zoals Marokkanen, Turken, SomaliŽrs en Spanjaarden. De dagbesteding regio Veenendaal van Vindicta is nu een jaar actief. De Dagbesteding biedt activiteiten ten behoeve van een zinvolle dagbesteding en dagstructuur. De activiteiten zijn bedoeld voor mensen met een langdurige psychiatrische aandoening en daarmee samenhangende beperkingen.
 Publicatiedatum: 2 februari 2004 13:38 uur
datum:  21 mei 2004 19:09   naam:    organisatie: 
Reageren
Wilt u uw mening, ideeën of reactie kwijt, dan kunt u nevenstaande formulier invullen. Uw reactie verschijnt direct zichtbaar op de website. Wilt u dit niet? Stuur uw reactie dan per .
 
naam

e-mail adres

(organisatie)
  reactie
 


 


PTSS met psychotische kenmerken: een nieuwe diagnose?
Mikado stopt, kennis blijft
Nederlandse ouderen in AustraliŽ
E-module huwelijksdwang van Fier Frysl‚n
Steeds meer informatie over ramadan, medicatie en gezondheid beschikbaar
meer nieuws


Mikado bibliotheekcollectie naar Pro Persona
'Jij maakt 't verschil'. Mikado en GGzE lanceren e-learning interculturele zorg aan ouderen
Mikado stopt, kennis blijft
Handreiking ethische dilemma's in de ggz aan asielzoekers
Zomeractie! Favoriete Mikado publicaties met korting


Glenn Helberg
'Goed luisteren begint bij de ander even veel waard vinden'.
 lees verder....
 
 
Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder toestemming van Mikado.