Mikado - Kenniscentrum interculturele zorg  
 
   home       over mikado       activiteiten       publicaties       nieuws       agenda       abonnement       inloggen      English  
 
 

Mikado Nu
   reageer      printversie  

Ondersteuningsmethode Pameijer onder de loep
Samen met medewerkers van Pameijer, cliŽnten en hun netwerk, neemt Mikado de ondersteuningsmethode Kwaliteit van bestaan onder de interculturele loep.

Pameijer is een organisatie die mensen met een beperking ondersteunt om een zo optimaal mogelijke kwaliteit van bestaan te bereiken. Doel van de samenwerking met Mikado is de methode die ze voor de ondersteuning gebruiken beter te laten aansluiten bij cliŽnten met uiteenlopende etnische en culturele achtergronden. Mikado voert daarom voor Pameijer een Interculturele scan uit. In februari 2010 houden we bijvoorbeeld enkele panelbijeenkomsten en interviewrondes. Ook nemen we de handleidingen en trainingen die bij de ondersteuningsmethode horen, onder de loep.

Inzoomen
We zetten daarbij een interculturele bril op en zoomen in op alle aspecten van de ondersteunings-methode die van invloed kunnen zijn op het werken met een multiculturele doelgroep. Wordt er bijvoorbeeld voldoende rekening gehouden met verschillen tussen mensen? Is er ruimte voor specifieke culturele of religieuze wensen in de ondersteuning? Begrijpen medewerkers, cliŽnten en verwanten elkaar als er gesproken wordt over voeding, opvoeding en ziek zijn? Hebben de medewerkers van Pameijer voldoende interculturele vaardigheden om met iedereen te kunnen werken?

Interculturele scan
In maart presenteerden we de eerste uitkomsten tijdens een Pameijer diversiteitsdag. In juni rondden we de Interculturele Scan af. Op dit moment zijn we in gesprek over het doorvoeren van de adviezen.

Mikado helpt ook andere instellingen bij het scannen van hun zorgaanbod, werkwijzen, beleidsplannen en communicatiemiddelen op interculturele effectiviteit. We brengen vanuit een diversiteitperspectief vorm, inhoud en proces in kaart, aansluitend op de hele cliŽntenpopulatie, ongeacht etnische en culturele herkomst. Interculturele communicatie speelt daarbij vaak een belangrijke rol.

Meer weten? Neem contact op met Aziza Sbiti

 Publicatiedatum: 9 februari 2010 15:32 uurReageren
Wilt u uw mening, ideeën of reactie kwijt, dan kunt u nevenstaande formulier invullen. Uw reactie verschijnt direct zichtbaar op de website. Wilt u dit niet? Stuur uw reactie dan per .
 
naam

e-mail adres

(organisatie)
  reactie
 


 


Mikado bibliotheekcollectie naar Pro Persona
'Jij maakt 't verschil'. Mikado en GGzE lanceren e-learning interculturele zorg aan ouderen
Mikado stopt, kennis blijft
Handreiking ethische dilemma's in de ggz aan asielzoekers
Zomeractie! Favoriete Mikado publicaties met korting


PTSS met psychotische kenmerken: een nieuwe diagnose?
Mikado stopt, kennis blijft
Nederlandse ouderen in AustraliŽ
E-module huwelijksdwang van Fier Frysl‚n
Steeds meer informatie over ramadan, medicatie en gezondheid beschikbaar
meer nieuws


Glenn Helberg
'Goed luisteren begint bij de ander even veel waard vinden'.
 lees verder....
 
 
Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder toestemming van Mikado.