Mikado - Kenniscentrum interculturele zorg  
 
   home       over mikado       activiteiten       publicaties       nieuws       agenda       abonnement       inloggen      English  
 
 

Mikado Nu
   reageer      printversie  

Multiculturele panels: verrassende feedback en inspiratie
‘Moskeeën als voorlichtings- of behandelplek, dat snap ik niet. Je mengt zorg en religie. Lang niet iedereen komt trouwens in de moskee. Het is zeer de vraag of gezinnen hun problemen in die setting willen bespreken.’ Aldus een 17-jarig meisje.

Een moeder: ‘Allochtonen zouden een moeilijk bereikbare doelgroep zijn, dat ligt dan aan ons. Nu willen ze iets aan ons veranderen, met subsidie! Ik vind het heel kwalijk dat zorginstellingen zo tegen ontoegankelijkheid aankijken, ze verzuimen hun eigen taak!’

Een vader: ‘Omdat ik een gehandicapte zoon heb, ben ik al vanaf zijn geboorte met allerlei instanties in contact. Ik mis vaak begrip voor mijn wijze van opvoeding. Ik moet me altijd verdedigen, tegen een vooringenomen negatief beeld van hoe allochtonen hun kinderen zouden opvoeden. Ik heb geleerd mondig te zijn, communicatief sterk en te vechten tegen de beeldvorming. Anders krijg je niet wat je wilt.’

Dit zijn enkele uitspraken van panelleden. Mikado stelde op verzoek van ZonMw panels met jongeren en met ouders samen, om vanuit hun perspectief het programma ‘Diversiteit in Jeugdbeleid’ te bekijken.

Mikado panels
Mikado organiseert regelmatig panels om feedback te geven op allerlei aspecten van de zorg. We stellen ze samen op maat. Ze kunnen bestaan uit jongeren, ouders of ouderen met diverse etnisch-culturele achtergronden. Of uit cliënten en hulpverleners, afhankelijk van het doel.

Panelleden komen een of meerdere keren bij elkaar onder leiding van een Mikado adviseur. Ze geven feedback en suggesties voor verbetering over beleid, onderzoek, voorlichting of een zorgprogramma. De bijeenkomsten zijn rijk aan discussie, meningen en emoties. Ze maken de opdrachtgever gevoelig voor nieuwe invalshoeken. Zal het voorgenomen plan aansluiten bij allochtone jongeren? Zullen de ouders gebruik maken van het nieuwe aanbod? Wat is nog meer nodig? Waar kun je je wel en niet mee identificeren, waar ben je het niet mee eens?

Opdrachtgevers
Mikado organiseerde onlangs panels voor ZonMw en voor het Verwey-Jonker instituut. Maar ook voor Pameijer en voor het dr. Leo Kannerhuis centrum voor autisme. Binnenkort bespreekt een jongerenpanel de herkenbaarheid en bruikbaarheid van een suïcide screeningsinstrument, ontwikkeld door de VU.

Meer weten? Neem contact op met Nuray Sönmez

 Publicatiedatum: 26 februari 2010 13:12 uur
datum:  1 juni 2014 15:40   naam: 1   organisatie: 1
1
datum:  1 juni 2014 15:39   naam: 1   organisatie: -1'
1
datum:  1 juni 2014 15:38   naam: 1   organisatie: 1
-1'Reageren
Wilt u uw mening, ideeën of reactie kwijt, dan kunt u nevenstaande formulier invullen. Uw reactie verschijnt direct zichtbaar op de website. Wilt u dit niet? Stuur uw reactie dan per .
 
naam

e-mail adres

(organisatie)
  reactie
 


 


Mikado bibliotheekcollectie naar Pro Persona
'Jij maakt 't verschil'. Mikado en GGzE lanceren e-learning interculturele zorg aan ouderen
Mikado stopt, kennis blijft
Handreiking ethische dilemma's in de ggz aan asielzoekers
Zomeractie! Favoriete Mikado publicaties met korting


PTSS met psychotische kenmerken: een nieuwe diagnose?
Mikado stopt, kennis blijft
Nederlandse ouderen in Australië
E-module huwelijksdwang van Fier Fryslân
Steeds meer informatie over ramadan, medicatie en gezondheid beschikbaar
meer nieuws


Glenn Helberg
'Goed luisteren begint bij de ander even veel waard vinden'.
 lees verder....
 
 
Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder toestemming van Mikado.