Mikado - Kenniscentrum interculturele zorg  
 
   home       over mikado       activiteiten       publicaties       nieuws       agenda       abonnement       inloggen      English  
 
 

Mikado Nu
   reageer      printversie  

Hulp aan migrantenjeugd en ouders beschreven en onderbouwd
Waardevolle praktijken versterken en wetenschappelijk bewezen interventies gevoelig maken voor diversiteit. Het uitgangspunt van Mikado dat kennis wetenschap én praktijk is, tonen we in het project ‘Beschrijven en onderbouwen van interventies voor migrantenjeugd’. In totaal tien interventies worden in 2010 verder ontwikkeld, onder leiding van het Nederlands Jeugdinstituut (NJi). Mikado is adviseur en voert de beschrijving van twee interventies uit. Dit project is een onderdeel van het ZonMw programma Diversiteit in het jeugdbeleid.

Waarom dit project?
In de jeugdzorg wordt steeds meer gebruik gemaakt van effectief bewezen interventies. Veel van deze interventies zijn echter niet ontwikkeld of bedoeld voor migrantenjeugd en hun ouders. Zij worden daardoor minder goed bereikt en het effect van de interventie bij deze doelgroep is niet bekend. Tegelijkertijd zijn er in de praktijk succesvolle initiatieven die wel migrantenjeugd en -ouders bereiken. Recentelijk heeft het NJi een overzichtsstudie gemaakt van onderzoek naar het bereik en de effectiviteit van deze interventies. Omdat de wetenschappelijke erkenning en onderbouwing vaak (nog) ontbreekt is het vervolgproject gestart. Het NJi voert dit project uit, samen met Mikado, E-Quality, Forum, Pharos en het Centrum Jeugdgezondheid van RIVM. Samen gaan we in 2010 tien interventies op het gebied van preventie en vroeghulp verder ontwikkelen.

Allochtone vaders
Een van de interventies die in de praktijk reeds haar strepen heeft verdiend is ‘Allochtone Vaders’, van Mediant. Allochtone vaders biedt opvoedingsondersteuning aan allochtone mannen die hun kinderen optimaal willen voorbereiden op een succesvolle toekomst in Nederland. Om deze werkwijze overdraagbaar te maken en verder te onderbouwen, werken Mikado en Mediant nu samen. Doel is om deze interventie uiteindelijk op te nemen in de databank Effectieve Interventies van het NJi.

Taakspel
Effectief bevonden, maar nog niet toegespitst op migrantenkinderen, is Taakspel, ontwikkeld door de CED-Groep. Het is een groepsgerichte aanpak waarbij basisschoolleerlingen door middel van een spel leren zich aan de klassenregels te houden. In verschillende studies is inmiddels aangetoond dat Taakspel beginnend probleemgedrag, zoals onrustig, storend of agressief gedrag, vermindert. Mikado onderzoekt hoe Taakspel haar bereik bij migrantenjeugd kan optimaliseren en welke aanpassingen nodig zijn om de effectiviteit ook voor migrantenjeugd te garanderen.

Wilt u meer weten? Neem contact op met Inge Goorts of bel 010 2410041

 Publicatiedatum: 12 maart 2010 16:01 uurReageren
Wilt u uw mening, ideeën of reactie kwijt, dan kunt u nevenstaande formulier invullen. Uw reactie verschijnt direct zichtbaar op de website. Wilt u dit niet? Stuur uw reactie dan per .
 
naam

e-mail adres

(organisatie)
  reactie
 


 


Mikado bibliotheekcollectie naar Pro Persona
'Jij maakt 't verschil'. Mikado en GGzE lanceren e-learning interculturele zorg aan ouderen
Mikado stopt, kennis blijft
Handreiking ethische dilemma's in de ggz aan asielzoekers
Zomeractie! Favoriete Mikado publicaties met korting


PTSS met psychotische kenmerken: een nieuwe diagnose?
Mikado stopt, kennis blijft
Nederlandse ouderen in Australië
E-module huwelijksdwang van Fier Fryslân
Steeds meer informatie over ramadan, medicatie en gezondheid beschikbaar
meer nieuws


Glenn Helberg
'Goed luisteren begint bij de ander even veel waard vinden'.
 lees verder....
 
 
Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder toestemming van Mikado.