Mikado - Kenniscentrum interculturele zorg  
 
   home       over mikado       activiteiten       publicaties       nieuws       agenda       abonnement       inloggen      English  
 
 

Nieuws
   reageer      printversie  

Oproep voor Wisseltrofee interculturalisatie in de ggz 2010
Nadat de wisseltrofee interculturalisatie ggz vorig jaar niet werd uitgereikt, kunnen instellingen zich nu weer aanmelden voor nominatie. De prijs wordt sinds 2004 toegekend aan instellingen die presteren op het gebied van interculturalisatie in de ggz. Van de winnende instelling wordt verwacht dat deze in 2011 een conferentie organiseert.

De wisseltrofee is een prijs voor prestaties op het gebied van interculturalisatie in beleid, zorg, preventie en management. De prijs stimuleert instellingen daarnaast om hieraan een extra impuls te geven. De trofee is dus zowel een erkenning als een stimulans. Na Altrecht, GGZ Midden-Brabant, Lentis en De Bascule mocht in 2008 Bavo Europoort de prijs in ontvangst nemen.

Karavansarai
Traditie is inmiddels dat de prijswinnaar een jaar later een landelijke conferentie organiseert. Bavo Europoort deed dat in het najaar van 2009 onder de titel 'Karavanserai aan de Maas'. "Rotterdam is als wereldhaven niet alleen een knooppunt van goederenstromen, maar ook van mensenstromen. Een karavanserai biedt een rustplaats aan groepen reizigers. De ggz wil voor degenen met psychische klachten ook een plaats van rust en herstel zijn. En de conferentie wilde een rust- en reflectieplaats zijn voor de vele handelsreizigers in de interculturalisatie die Nederland kent", aldus Bavo Europoort.

Uitgestelde uitreiking
Zoals gebruikelijk zou de winnaar, in dit geval Bavo Europoort, de wisseltrofee tijdens de conferentie overdragen aan een nieuwe winnaar. Maar omdat slechts één instelling zich kandidaat gesteld had, besloot de jury de uitreiking uit te stellen tot 2010. Een wisseltrofee vraagt om competitie, vindt de jury. Zowel Mikado als Bavo-Europoort heeft contact gehad met instellingen die overwogen zich aan te melden voor de trofee, maar dat toch niet hebben gedaan. Sommigen wilden een jaar wachten.

Voldoende kandidaten
Volgens Rob van Dijk, adviseur diversiteitsmanagement van de Parnassia Bavo groep en secretaris van de jury, vormen de criteria geen hoge drempel. "Sinds Mikado in 2006 de criteria ontwikkelde, hebben zich voor de trofee in 2007 en 2008 steeds voldoende kandidaten aangemeld." Bavo Europoort hoopt dat ggz instellingen die vorig jaar twijfelden, zich nu wél aanmelden voor de wisseltrofee. Ook genomineerden uit eerdere jaren die destijds net naast de prijs grepen, maken opnieuw kans als zij zich aanmelden.

Criteria en procedure
Instellingen die mee willen dingen naar de trofee worden getoetst aan de hand van een aantal criteria. Bavo Europoort hanteert in navolging van Lentis en de Bascule bij de selectie van genomineerden de criteria die Mikado hiervoor in 2006 ontwikkeld heeft.

Aanmelden
Alle ggz instellingen kunnen zich aanmelden door in een brief voor 1 mei 2010 aan
de jury te kenbaar te maken waarom zij in aanmerking komen voor de wisseltrofee, toegelicht aan de hand van de genoemde punten. Van de uiteindelijk genomineerde instellingen worden de drie grootste kanshebbers uitgenodigd (eind mei, begin juni 2010) om hun ervaringen en verworvenheden op het gebied van interculturalisatie te presenteren aan een jury die bestaat uit Indra Boedjarath (directeur Mikado), Wil Voogt (voormalig inspecteur migrantenzorg IGZ) en Marianne van Duijn (bestuurder Bavo Europoort). De jury maakt op een nog nader te bepalen plaats en tijdstip in de tweede helft van 2010 de winnaar bekend.

Voor vragen, opmerkingen en uw nominatie, kunt zich richten tot Rob van Dijk T (06 - 51338653) of e-mail r.vandijk2@parnassiabavogroep.nl.
 Publicatiedatum: 12 maart 2010 17:26 uur


Meer informatie:Reageren
Wilt u uw mening, ideeën of reactie kwijt, dan kunt u nevenstaande formulier invullen. Uw reactie verschijnt direct zichtbaar op de website. Wilt u dit niet? Stuur uw reactie dan per .
 
naam

e-mail adres

(organisatie)
  reactie
 


 


PTSS met psychotische kenmerken: een nieuwe diagnose?
Mikado stopt, kennis blijft
Nederlandse ouderen in Australië
E-module huwelijksdwang van Fier Fryslân
Steeds meer informatie over ramadan, medicatie en gezondheid beschikbaar
meer nieuws


Mikado bibliotheekcollectie naar Pro Persona
'Jij maakt 't verschil'. Mikado en GGzE lanceren e-learning interculturele zorg aan ouderen
Mikado stopt, kennis blijft
Handreiking ethische dilemma's in de ggz aan asielzoekers
Zomeractie! Favoriete Mikado publicaties met korting


Glenn Helberg
'Goed luisteren begint bij de ander even veel waard vinden'.
 lees verder....
 
 
Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder toestemming van Mikado.