Mikado - Kenniscentrum interculturele zorg  
 
   home       over mikado       activiteiten       publicaties       nieuws       agenda       abonnement       inloggen      English  
 
 

Mikado Nu
   reageer      printversie  

JIJ Utrecht krijgt antwoorden op CNI bijeenkomst
Hoe betrekken we migrantenjongeren en hun ouders bij het vergroten van de toegan-kelijkheid van de jeugdzorg, en hoe geven we hen als cliŽnt een stem? Een heel concrete vraag vanuit de organisatie JIJ Utrecht kreeg vele antwoorden op de druk-bezochte bijeenkomst van het ContactpersonenNetwerk Interculturalisatie (CNI), op 25 maart jl.

JIJ Utrecht op zoek naar migrantenjongeren
Chris Wigboldus is ondersteuner cliŽntenraden van JIJ Utrecht en wil de stem van cliŽnten laten horen. JIJ Utrecht is de provinciale netwerkorganisatie op het gebied van jeugdzorg. Eťn van Wigboldusí opdrachten is om diversiteit een plaats te geven in de organisatie. Hij vroeg daarom meteen aan het CNI om raad. Het is JIJ Utrecht tot nu toe niet gelukt migrantenjongeren te enthousiasmeren voor deelname aan een video waarin jongeren zelf knelpunten in de zorg uitbeelden. JIJ Utrecht werkt via de jeugdzorg-organisaties maar heeft geen inzicht in wat er daar precies gebeurt en waarom het hen niet lukt migrantenjeugd te betrekken.

Spreek jongeren persoonlijk aan!
De deelnemers van het CNI hadden vooral het advies om jongeren persoonlijk en direct aan te spreken en niet via de jeugdzorginstellingen te werken. Dit uitte zich in allerhande originele tips en voorbeelden, maar ook kritische opmerkingen en kanttekeningen. De context is immers dat in de maatschappij de communicatie tussen (leden van) groepen moeizaam verloopt en dat incidenten breed worden uitgemeten. Stereotypen en mythes als 'het komt door de schaamtecultuur dat allochtonen nooit willen deelnemen aan cliŽntenraden' versterken die moeizame communicatie. Deel van het probleem is dat de professional de doelgroep de schuld geeft van wat eigenlijk eigen falen is. 'Durf een stap opzij te doen, jongeren vertrouwen te geven.'

Succesverhalen
Ervaringen uit onderwijs, welzijn en sport leren dat jongeren wel degelijk te porren zijn voor een actieve rol. Of als ťťn jongere optreedt als studentenvertegenwoordiger, leidt dit vaak tot navolging. Werken via sleutelfiguren in de gemeenschap en hun vertrouwen winnen, levert veel op. Zelfs als je sleutelperso-nen niet weet te vinden, verschijnen er vaak informele bemiddelaars, zoals bijvoorbeeld in het project Futsal Chabbab in Nijmegen.

JIJ Utrecht ging zo naar huis met veel adviezen, en nog meer ter overdenking.

Mikado panels
Mikado organiseert panels om migrantenjeugd en ouders te raadplegen en Nuray SŲnmez gaf daarover een presentatie. Panelleden verdiepen zich van tevoren in de materie, en peilen vooraf op allerlei originele manieren meningen in hun eigen omgeving. Een relatief klein panel biedt daardoor toegang tot een schat aan informatie.
De panels werken semi-gestructureerd: de leden krijgen concrete vragen voorgelegd, maar ook onderlinge discussie vormt een belangrijk element van het proces. Na afloop worden zij uitgebreid op de hoogte gesteld van de resultaten en van wat de opdrachtgever met de bevindingen heeft gedaan of nog gaat doen. Een belangrijk aspect van deze aanpak is het scheppen van de juiste atmosfeer. Respondenten op hun gemak stellen, hen serieus nemen en hen goed informeren zijn onderdeel van deze aanpak. De deelnemers krijgen een serieuze vergoeding voor hun werk.

Het CNI
Het ContactpersonenNetwerk Interculturalisatie (CNI) is in 2004 begonnen onder leiding van GGZ Nederland, en staat sinds 2005 onder leiding van Mikado. Het netwerk bestaat uit medewerkers met een taak op het gebied van interculturalisatie en werkzaam in verschillende disciplines en sectoren in de zorg, overal in Nederland. De deelnemers fungeren als contactpersoon voor hun instelling. Deelname aan de bijeenkomsten (vier keer per jaar) is kosteloos voor de doelgroep.

Meer weten over migrantenpanels? Neem contact op met Nuray SŲnmez. Voor meer informatie over het CNI, neem contact op met Mark Eijkman.

 Publicatiedatum: 9 april 2010 18:05 uurReageren
Wilt u uw mening, ideeën of reactie kwijt, dan kunt u nevenstaande formulier invullen. Uw reactie verschijnt direct zichtbaar op de website. Wilt u dit niet? Stuur uw reactie dan per .
 
naam

e-mail adres

(organisatie)
  reactie
 


 


Mikado bibliotheekcollectie naar Pro Persona
'Jij maakt 't verschil'. Mikado en GGzE lanceren e-learning interculturele zorg aan ouderen
Mikado stopt, kennis blijft
Handreiking ethische dilemma's in de ggz aan asielzoekers
Zomeractie! Favoriete Mikado publicaties met korting


PTSS met psychotische kenmerken: een nieuwe diagnose?
Mikado stopt, kennis blijft
Nederlandse ouderen in AustraliŽ
E-module huwelijksdwang van Fier Frysl‚n
Steeds meer informatie over ramadan, medicatie en gezondheid beschikbaar
meer nieuws


Glenn Helberg
'Goed luisteren begint bij de ander even veel waard vinden'.
 lees verder....
 
 
Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder toestemming van Mikado.