Mikado - Kenniscentrum interculturele zorg  
 
   home       over mikado       activiteiten       publicaties       nieuws       agenda       abonnement       inloggen      English  
 
 

Mikado Nu
   reageer      printversie  

Addendum angststoornissen in praktijk: verslag nu beschikbaar
Om praktijkervaringen met het intercultureel addendum angststoornissen uit te wisselen, vond op 19 januari jl. een invitational conference Angststoornissen plaats. Ruim veertig deskundigen deelden hun ervaringen. ‘Het belangrijkste is dat je in je hoofd een omslag hebt gemaakt, dat je de cliënt een kans geeft’. Dan kun je aan de slag met noodzakelijke en hele specifieke aanpassingen in diagnostiek en behandeling. Een verslag is nu beschikbaar.

Addendum
Mikado ontwikkelde het intercultureel addendum (2008) ter aanvulling op de multidisciplinaire richtlijn angststoornissen. Inmiddels is deze publicatie breed bekend en volop in gebruik. Mikado voerde daarna in samenwerking met twee teams angststoornissen, van Altrecht en Arkin, een pilot uit om het addendum te implementeren.

Invitational conference
Joop de Jong, Indra Boedjarath, Mario Braakman en Jetske Emmelkamp, presenteerden op de invitational conference nieuwe kennis over interculturele behandeling van angststoornissen en gaven workshops over hoe het addendum in de praktijk toe te passen. Zo’n veertig deelnemers woonden de presentaties en workshops bij.

Verslag
De aandacht ging vooral uit naar vier onderwerpen: diagnostiek, systeemtherapie, het toedienen en gebruiken van psychofarmaca en cognitieve gedragstherapie. De bevindingen uit de workshops, de aanbevelingen voor het werken met het addendum bij de interculturele behandeling van angststoornissen en de conclusies van de dag, zijn gebundeld in een uitgebreid verslag. Klik hier om het verslag te lezen.

Presentatie tijdens TP2010
Mikado geeft over de resultaten van de pilot en andere praktijkervaringen een presentatie tijdens de internationale conferentie Transcultural Psychiatry in Amsterdam, juni 2010.

Intercultureel addendum depressie
Momenteel werkt Mikado aan een intercultureel addendum depressie en roept zij hulpverleners op om hun bijdrage te leveren door praktijkvoorbeelden aan te dragen.

Voor vragen over de interculturele addenda kunt u terecht bij Nuray Sönmez


 Publicatiedatum: 10 mei 2010 12:46 uurReageren
Wilt u uw mening, ideeën of reactie kwijt, dan kunt u nevenstaande formulier invullen. Uw reactie verschijnt direct zichtbaar op de website. Wilt u dit niet? Stuur uw reactie dan per .
 
naam

e-mail adres

(organisatie)
  reactie
 


 


Mikado bibliotheekcollectie naar Pro Persona
'Jij maakt 't verschil'. Mikado en GGzE lanceren e-learning interculturele zorg aan ouderen
Mikado stopt, kennis blijft
Handreiking ethische dilemma's in de ggz aan asielzoekers
Zomeractie! Favoriete Mikado publicaties met korting


PTSS met psychotische kenmerken: een nieuwe diagnose?
Mikado stopt, kennis blijft
Nederlandse ouderen in Australië
E-module huwelijksdwang van Fier Fryslân
Steeds meer informatie over ramadan, medicatie en gezondheid beschikbaar
meer nieuws


Glenn Helberg
'Goed luisteren begint bij de ander even veel waard vinden'.
 lees verder....
 
 
Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder toestemming van Mikado.