Mikado - Kenniscentrum interculturele zorg  
 
   home       over mikado       activiteiten       publicaties       nieuws       agenda       abonnement       inloggen      English  
 
 

Mikado Nu
   reageer      printversie  

Mikado rondt Interculturele Scan© af bij NJi
‘In ons webdossier houden we er nu rekening mee dat we met woordgebruik geen doelgroepen meer onnodig problematiseren’, aldus een medewerker van het Nederlands Jeugdinstituut (NJi). Mikado presenteerde bij het NJi onlangs de resultaten van haar Interculturele Scan©.

In opdracht van het NJi scande Mikado het webdossier ‘Diversiteit in opvoeden en opgroeien’ op taal, beeldvorming en terminologie. Doel is om de diversiteit tot zijn recht te laten komen en stereotypering en vooroordelen te voorkomen. Dat is niet vanzelfsprekend. Door in te zoomen op alle aspecten van het NJi webdossier die te maken hebben met taal, beeldvorming en communicatie, vanuit het perspectief van de gebruiker, kwam er veel aan het licht. Daarbij gaat het om het gehele beeld dat het dossier schetst van doelgroepen, overeenkomsten en verschillen in opvoeden en opgroeien.

Stereotypen en vooroordelen
Het NJi vroeg Mikado om na te gaan hoe in het dossier rekening gehouden kan worden met verschillen in generaties, afkomst, migratiegeschiedenis en culturele bagage. Hoe voorkom je dat het lijkt alsof het bij migrantenjongeren enkel over Marokkaanse jongeren gaat? Welke definities en termen hanteer je? En hoe voorkom je problematiseren en exotiseren van migrantenjeugd en hun ouders? Deze vragen lagen ten grondslag aan de Interculture Scan©. Voor het gehele dossier is nagegaan in hoeverre de informatie een culturele bias bevat en of het dossier een goede afspiegeling vormt van migrantenjeugd, hun ouders en de problemen waar zij mee te maken krijgen, zonder te vervallen in stereotypen en vooroordelen.

Voorbeeldfunctie
Bij het uitvoeren van de Interculturele Scan© sluit Mikado aan bij de context, visie en doelstelling van het NJi. Het NJi heeft als landelijk instituut een voorbeeldfunctie voor de jeugdsector. Dit maakt het extra belangrijk om zorgvuldig te zijn met formuleringen en terminologie en om stereotypen en vooroordelen tegen te gaan in plaats van onbedoeld te versterken.

Resultaten
Mikado gaf een mondelinge presentatie aan een groep van ruim tien NJi medewerkers en verwerkte de reacties in een eindrapport over de Interculturele Scan© van het webdossier. Daarin staan handvatten en overwegingen om keuzes te maken, geen recepten. Met deze resultaten is het NJi aan de slag gegaan. ‘Over wie gaat dit dossier?’ en ‘Over wie hebben we het eigenlijk als we spreken van migrantengezinnen?’ Het NJi herformuleert die onderdelen van het webdossier waarin nu (onbewust) stereotypen en vooroordelen staan. Het gehele dossier wordt opnieuw onder de loep genomen en waar nodig de grote diversiteit zichtbaar gemaakt van migrantengezinnen en de problematiek waar zij mee te maken kunnen krijgen.

Diversityproof
De Interculturele Scan© is een methode waarbij Mikado websites, brochures of voorlichtingsmateriaal, maar ook bijvoorbeeld beleidsstukken of zorgprogramma’s scant op (interculturele) diversiteit. De Interculturele Scan© is door Mikado ontwikkeld en inmiddels al op vele plekken toegepast. Zoals voor het Dr. Leo Kannerhuis waar Mikado de webtest ‘heeft mijn kind autisme?’ heeft gescand met de hulp van een multicultureel panel. Voor Pameijer, voerde Mikado de Interculturele Scan© uit voor voorlichtingsmateriaal, communicatie- en HRM-beleidsstukken. Ook is de ondersteuningsmethodiek onder de loep genomen.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van een Interculturele Scan© voor uw organisatie? Neem dan per mail contact op met Aziza Sbiti of Inge Goorts of bel 010 2410041.


 Publicatiedatum: 13 oktober 2010 13:57 uur
datum:  17 december 2017 23:45   naam: Krystal   organisatie: 
Howdy! This is kind of off topic but I need some help from an established blog.
Is it difficult to set up your own blog?
I'm not very techincal but I can figure things out pretty fast.
I'm thinking about making my own but I'm not sure where to start.

Do you have any ideas or suggestions? With thanks
Website: Jinx Repellent Magic Formula metodo di applicazioneReageren
Wilt u uw mening, ideeën of reactie kwijt, dan kunt u nevenstaande formulier invullen. Uw reactie verschijnt direct zichtbaar op de website. Wilt u dit niet? Stuur uw reactie dan per .
 
naam

e-mail adres

(organisatie)
  reactie
 


 


Mikado bibliotheekcollectie naar Pro Persona
'Jij maakt 't verschil'. Mikado en GGzE lanceren e-learning interculturele zorg aan ouderen
Mikado stopt, kennis blijft
Handreiking ethische dilemma's in de ggz aan asielzoekers
Zomeractie! Favoriete Mikado publicaties met korting


PTSS met psychotische kenmerken: een nieuwe diagnose?
Mikado stopt, kennis blijft
Nederlandse ouderen in Australië
E-module huwelijksdwang van Fier Fryslân
Steeds meer informatie over ramadan, medicatie en gezondheid beschikbaar
meer nieuws


Glenn Helberg
'Goed luisteren begint bij de ander even veel waard vinden'.
 lees verder....
 
 
Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder toestemming van Mikado.