Mikado - Kenniscentrum interculturele zorg  
 
   home       over mikado       activiteiten       publicaties       nieuws       agenda       abonnement       inloggen      English  
 
 

Mikado Nu
   reageer      printversie  

Mikado maakt wegwijzer schizofrenie
Mikado start met het ontwikkelen van een interculturele wegwijzer voor de diagnostiek en behandeling van schizofrenie. We doen dit in samenwerking met dr. Wim Veling, psychiater bij PsyQ en Parnassia.

Migranten in westerse landen hebben een aanzienlijk hogere kans op psychoses en het ontwikkelen van schizofrenie. Wim Veling promoveerde in 2008 op een onderzoek naar schizofrenie bij migranten in Nederland. Sindsdien gaan de wetenschappelijke ontwikkelingen hard, maar de toepassing van nieuwe inzichten in de klinische praktijk loopt daarbij achter. Veling benaderde Mikado om daar verandering in te brengen.

Wegwijzer
De bedoeling van de wegwijzer is om bestaande wetenschappelijke kennis en expertise over diagnostiek en behandeling van schizofrenie in relatie tot cultuur, migratie en etniciteit bij elkaar te brengen en te systematiseren. De wegwijzer biedt een probleeminventarisatie en een overzicht van kennis, good practices, methodieken en interventies voor praktijkprofessionals in de ggz. De wegwijzer dient als een eerste aanzet voor een interculturele richtlijn voor schizofrenie.

Het project loopt vanaf januari 2011 tot eind december 2012. ZonMw financiert de wegwijzer vanuit het programma Geestkracht.

Eerdere wegwijzers en interculturele addenda
Mikado maakte eerder twee wegwijzers, ‘What’s your flavour’ over jongeren, migratie en gezondheid en Stil Verdriet over Chinezen en gezondheid.
Voor Angststoornissen ontwikkelde Mikado een intercultureel addendum en voor Depressie zijn we bezig met een addendum.

Meer weten over de Wegwijzer Schizofrenie? Neem contact op met Mariëtte Hoogsteder

 Publicatiedatum: 14 december 2010 15:03 uur
datum:  14 oktober 2011 10:17   naam: Yunus   organisatie: STMR
ik ben werkzaam als wijkverpleegkundige (project zichtbare schakel) Ik ben van Turkse afkomst. Ik bezoek regelmatig turkse familie's. Ik krijg regelmatig vragen over psychische problemen. (schizofrenie en bipolaire stoornis) Ik ben zelf psychiatrisch verpleegkundige. ik ben blij dat hier meer aandacht aan besteed wordt. Migranten hadden dit nodig. Hoe worden migranten benaderd? Hoe maakt Mikado zich bekend?
datum:  25 december 2010 15:38   naam: Aisha   organisatie: 
interessant!Reageren
Wilt u uw mening, ideeën of reactie kwijt, dan kunt u nevenstaande formulier invullen. Uw reactie verschijnt direct zichtbaar op de website. Wilt u dit niet? Stuur uw reactie dan per .
 
naam

e-mail adres

(organisatie)
  reactie
 


 


Mikado bibliotheekcollectie naar Pro Persona
'Jij maakt 't verschil'. Mikado en GGzE lanceren e-learning interculturele zorg aan ouderen
Mikado stopt, kennis blijft
Handreiking ethische dilemma's in de ggz aan asielzoekers
Zomeractie! Favoriete Mikado publicaties met korting


PTSS met psychotische kenmerken: een nieuwe diagnose?
Mikado stopt, kennis blijft
Nederlandse ouderen in Australië
E-module huwelijksdwang van Fier Fryslân
Steeds meer informatie over ramadan, medicatie en gezondheid beschikbaar
meer nieuws


Glenn Helberg
'Goed luisteren begint bij de ander even veel waard vinden'.
 lees verder....
 
 
Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder toestemming van Mikado.