Mikado - Kenniscentrum interculturele zorg  
 
   home       over mikado       activiteiten       publicaties       nieuws       agenda       abonnement       inloggen      English  
 
 

Mikado Nu
   reageer      printversie  

'Kennis Gedeeld' in ActiZ leernetwerk interculturalisatie
'Het Leernetwerk Ambassadeurs Interculturalisatie van ActiZ is een succesvol instrument, dat een belangrijke bijdrage levert aan de verdere ontwikkeling van interculturalisatie in zorgorganisaties.' Dat concludeerde Mikado op basis van een monitoring, waarin we de methodiek, het proces en de resultaten van het leernetwerk in kaart brachten.

Leernetwerk
In september 2009 startte ActiZ voor de tweede maal met het Leernetwerk Ambassadeurs Interculturalisatie. In drie aparte leernetwerken werkten bestuurders, zorgmanagers en verzorgenden van acht verschillende zorgorganisaties op systematische wijze aan de ontwikkeling en verankering van interculturalisatie in hun eigen organisatie. Iedere groep werd begeleid door twee experts. Deelnemers kregen handvatten om interculturalisatie structureel te verankeren in de visie, het beleid en de personeelsopbouw van de organisatie. Door deelname ontstaat inzicht in wat interculturalisatie kost en oplevert ten aanzien van kwaliteit van zorg/leven, personeelsvoorziening, en deskundigheid.

Monitor
Mikado monitorde het leernetwerk en maakte een overzicht van de methode, instrumenten, randvoorwaarden en resultaten. Onlangs is het rapport Kennis Gedeeld verschenen. Het rapport geeft een duidelijk beeld van de resultaten en succesfactoren van het leernetwerk als instrument: 'Door met elkaar in gesprek te gaan, is het denken over interculturalisatie bij de deelnemers veranderd. Zij hebben meer zicht gekregen op wat interculturalisatiebeleid behelst, welke implicaties dit heeft voor de organisatie en wat dit van medewerkers vraagt. Dit is een mooi en belangrijk resultaat.'

ActiZ zeer tevreden
ActiZ is zeer tevreden met de monitoring: 'In het rapport schetst Mikado helder en uitgebreid de stand van zaken interculturalisatie bij de deelnemende organisaties en de motivatie om deel te nemen aan het leernetwerk. Erg interessant om te lezen. De evaluatie biedt duidelijke aanknopingspunten om het aanbod nog beter te maken.'
De deelnemende organisaties krijgen het rapport toegestuurd. Ook neemt ActiZ de resultaten en aanbevelingen uit het rapport mee voor een volgend leernetwerk in 2011.

Meer informatie over het leernetwerk is te vinden via ActiZ kleurrijke zorg.

Wilt u meer weten over de monitor of over de mogelijkheid van het monitoren van interculturalisatie in uw eigen organisatie? Neem dan contact op met Nuray Sönmez of Inge Goorts of bel 010 2410041.

 Publicatiedatum: 7 januari 2011 13:03 uurReageren
Wilt u uw mening, ideeën of reactie kwijt, dan kunt u nevenstaande formulier invullen. Uw reactie verschijnt direct zichtbaar op de website. Wilt u dit niet? Stuur uw reactie dan per .
 
naam

e-mail adres

(organisatie)
  reactie
 


 


Mikado bibliotheekcollectie naar Pro Persona
'Jij maakt 't verschil'. Mikado en GGzE lanceren e-learning interculturele zorg aan ouderen
Mikado stopt, kennis blijft
Handreiking ethische dilemma's in de ggz aan asielzoekers
Zomeractie! Favoriete Mikado publicaties met korting


PTSS met psychotische kenmerken: een nieuwe diagnose?
Mikado stopt, kennis blijft
Nederlandse ouderen in Australië
E-module huwelijksdwang van Fier Fryslân
Steeds meer informatie over ramadan, medicatie en gezondheid beschikbaar
meer nieuws


Glenn Helberg
'Goed luisteren begint bij de ander even veel waard vinden'.
 lees verder....
 
 
Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder toestemming van Mikado.