Mikado - Kenniscentrum interculturele zorg  
 
   home       over mikado       activiteiten       publicaties       nieuws       agenda       abonnement       inloggen      English  
 
 

Mikado Nu
   reageer      printversie  

Voorbij de noodklok. Reactie op het manifest over Turks-Nederlandse jongeren
“De positie van Turks-Nederlandse jongeren in Nederland is zeer zorgwekkend”. Dat is de boodschap van het manifest dat op Volkskrant van 10 januari jl. verscheen van de hand van elf Turks-Nederlandse professionals. Mikado deelt hun zorg en geeft een voorzet aan partijen in de jeugdzorg en jeugd ggz over wat zij kunnen doen.

Steeds minder welkom
Een groeiende groep Turks-Nederlandse jongeren kampt met psychische problemen, is vatbaar voor islamitische radicalisering of glijdt af naar het criminele circuit, zo stelt het manifest. En door discriminatie en uitsluiting voelen Turks-Nederlandse jongeren zich steeds minder thuis in Nederland, op hun school of opleiding, op de arbeidsmarkt of in de zorg. Mikado herkent de signalen en deelt de zorgen.

Niet nieuw
Deze problematiek is echter niet nieuw en geldt niet alleen voor de Turks-Nederlandse jongeren. Alle allochtone jongeren in Nederland krijgen te maken met een verharding van de maatschappij. In combinatie met hun migratiegeschiedenis, sociaal-economische en culturele achtergrond maakt dit hen extra kwetsbaar. Deze factoren hebben grote consequenties voor het zelfbeeld en de persoonlijke ontwikkeling en vergroten het risico op psychische en emotionele problemen. Denk aan de al jaren bekend zijnde angst- en depressieklachten van Turkse jongeren en het relatief hoge aantal zelfmoordpogingen onder Turkse jonge vrouwen.

Maak eindelijk eens werk van meer diversiteit
Ondanks de problematiek zijn deze jongeren nog steeds te weinig in beeld van jeugdzorg en ggz-instellingen. Het gaat namelijk om een ‘stille’ doelgroep, die hun problemen vaak niet aan de grote klok hangen, maar juist in zichzelf keren. ‘Stille’ groepen zijn er meer. Wat te denken van Chinese of Kaapverdiaanse jongeren?
Mikado pleit er daarom voor eindelijk duurzaam en resultaatgericht te werken aan meer diversiteit in de zorg. Het blijft nog te vaak bij windowdressing. Hier ligt een expliciete taak voor zorginstellingen en zorgverleners in het onderwijs. Investeer in multicultureel personeelsbeleid, in deskundigheid van het personeel en in het tegengaan van discriminatie. Pas dan zullen jongeren echt het gevoel krijgen dat ze hier thuis zijn.

Het manifest luidt de noodklok voor een specifieke doelgroep. Een schreeuw om (h)erkenning, die wat ons betreft voor alle jongeren gehoord moet worden.

Lees hier de hele reactie van Mikado op het manifest.
 Publicatiedatum: 18 januari 2011 11:14 uur
datum:  7 januari 2012 12:36   naam: EeqYvAROFmvfxl   organisatie: vpvEOyzWbZLIzTYARkc
Kick the tires and light the fires, problem officially soevld!Reageren
Wilt u uw mening, ideeën of reactie kwijt, dan kunt u nevenstaande formulier invullen. Uw reactie verschijnt direct zichtbaar op de website. Wilt u dit niet? Stuur uw reactie dan per .
 
naam

e-mail adres

(organisatie)
  reactie
 


 


Mikado bibliotheekcollectie naar Pro Persona
'Jij maakt 't verschil'. Mikado en GGzE lanceren e-learning interculturele zorg aan ouderen
Mikado stopt, kennis blijft
Handreiking ethische dilemma's in de ggz aan asielzoekers
Zomeractie! Favoriete Mikado publicaties met korting


PTSS met psychotische kenmerken: een nieuwe diagnose?
Mikado stopt, kennis blijft
Nederlandse ouderen in Australië
E-module huwelijksdwang van Fier Fryslân
Steeds meer informatie over ramadan, medicatie en gezondheid beschikbaar
meer nieuws


Glenn Helberg
'Goed luisteren begint bij de ander even veel waard vinden'.
 lees verder....
 
 
Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder toestemming van Mikado.