Mikado - Kenniscentrum interculturele zorg  
 
   home       over mikado       activiteiten       publicaties       nieuws       agenda       abonnement       inloggen      English  
 
 

Mikado Nu
   reageer      printversie  

Altrecht en Mikado werken verder aan interculturalisatie
Altrecht heeft onlangs de samenwerking met Mikado verlengd tot eind 2012. In 2011 starten Altrecht en Mikado een leertraject voor teammanagers en p&o medewerkers. Ook wordt van twee afdelingen het zorgaanbod intercultureel gescreend. Deze activiteiten leveren concrete handvatten op om interculturalisatie verder te verankeren binnen Altrecht.

Leertraject teamleiders en P&O-ers
Teamleiders en P&O-medewerkers gaan aan de hand van concrete opdrachten dieper in op themaís als leiding geven aan multiculturele teams, conflicten en spanningen tussen medewerkers, verhoging van de productiviteit in teams, verbetering van de interculturele communicatie en behoud van personeel in multiculturele teams. Daarnaast speelt interculturele sensitiviteit een belangrijke rol bij P&O-ers rond het vergroten van de instroom en doorstroom van allochtone medewerkers.
Een behoeftepeiling onder de medewerkers van Altrecht zal de basis vormen voor de activiteiten dit jaar. Bovendien ontstaat zo inzicht in de aanwezige interculturele kennis en competenties, maar ook in eventuele hiaten.

Interculturele Scan©
Daarnaast worden twee zorgafdelingen van Altrecht waar veel allochtone cliŽnten komen intercultureel gescreend. Doel van de scan is het vergroten van de toegankelijkheid van de afdelingen en het verminderen van de uitstroom van allochtone cliŽnten, bijvoorbeeld naar categoraal zorgaanbod. Met de Interculturele Scan© screenen we instrumenten, methodieken, werkwijzen en afdelingsplannen op bruikbaarheid, effectiviteit en geschiktheid voor een multiculturele cliŽntengroep. Denk bijvoorbeeld aan de geschiktheid van testen bij niet-westerse cliŽnten of het afstemmen van medicatie afhankelijk van het metabolisme van de cliŽnt.

Kennis vermeerderen en borgen
Onderdeel van de samenwerking is ook de borging en verankering van de opgebouwde interculturele expertise. We werken aan het overdragen van kennis naar alle medewerkers en aan de uitbreiding van kennis en vaardigheden. Intranet speelt hierbij een cruciale rol. Mikado ontwikkelt een digitale infrastructuur waar medewerkers kennis beschikbaar kunnen stellen, kunnen uitwisselen ťn raadplegen. Altrecht-medewerkers krijgen van Mikado een kennisabonnement in de vorm van het webmagazine, onbeperkte toegang tot Mikadonet.nl, abonnement op CMG en andere Mikado publicaties, en advies & consultatie.

Mikado en Altrecht werken al enkele jaren intensief samen op het gebied van interculturalisatie.

Wilt u meer weten over deze samenwerking of over een van bovenstaande activiteiten?
Neem dan contact op met Nuray SŲnmez of via 010 241001.

 Publicatiedatum: 11 februari 2011 16:23 uurReageren
Wilt u uw mening, ideeën of reactie kwijt, dan kunt u nevenstaande formulier invullen. Uw reactie verschijnt direct zichtbaar op de website. Wilt u dit niet? Stuur uw reactie dan per .
 
naam

e-mail adres

(organisatie)
  reactie
 


 


Mikado bibliotheekcollectie naar Pro Persona
'Jij maakt 't verschil'. Mikado en GGzE lanceren e-learning interculturele zorg aan ouderen
Mikado stopt, kennis blijft
Handreiking ethische dilemma's in de ggz aan asielzoekers
Zomeractie! Favoriete Mikado publicaties met korting


PTSS met psychotische kenmerken: een nieuwe diagnose?
Mikado stopt, kennis blijft
Nederlandse ouderen in AustraliŽ
E-module huwelijksdwang van Fier Frysl‚n
Steeds meer informatie over ramadan, medicatie en gezondheid beschikbaar
meer nieuws


Glenn Helberg
'Goed luisteren begint bij de ander even veel waard vinden'.
 lees verder....
 
 
Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder toestemming van Mikado.